Cristina Neagu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cristina Neagu
Căpitan (România)
Informații personale
Nume complet Cristina Georgiana Neagu
Născut(ă) (29 de ani)
București, România
Înălțime 1,80 m
Greutate 70 kg
Post Inter stânga
Poreclă Cris
Informații despre echipă
Echipa actuală Flag of Romania.svg CSM București
Număr 8
Juniorat
Flag of Romania.svg CSȘ 5 București
Echipe
0000–2006
2006–2009
2009–2013
2013–2017
2017–
Flag of Romania.svg HC Activ Ploiești
Flag of Romania.svg Rulmentul Brașov
Flag of Romania.svg Oltchim Vâlcea
Flag of Montenegro.svg ŽRK Budućnost
Flag of Romania.svg CSM București
Echipa națională 1
  Flag of Romania.svg România 155(695)[1][2]
Titlu
2016– Căpitan (România)
1 Apariții și goluri la națională corecte la
data de 16 decembrie 2016

Cristina Georgiana Neagu (n. 26 august 1988, în București) este o jucătoare de handbal profesionistă din România. În prezent, ea evoluează la clubul CSM București .

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristina Neagu s-a născut în București, pe data de 26 august 1988, în cartierul Ghencea. Ea are două surori mai mari.

Copilăria și anii de juniorat (2000 — 2006)[modificare | modificare sursă]

Neagu a intrat în lumea handbalului întâmplător, în 2000, când avea doar 12 ani, la una din orele de sport, prin intermediul antrenoarei Maria Covaci, care venise să selecționeze fete pentru secția de handbal a Clubului Sportiv Școlar numărul 5.[3] Cristina spune despre această întâlnire: „Am zis că nu am nimic de pierdut dacă merg și eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment”.[4]

Ca sportivă a Clubului Sportiv Școlar numărul 5, Cristina Neagu făcea antrenamente în săli diferite din București, de la ora 7 dimineața și de la ora 19 seara. Mai mult, era nevoită să plătească din buzunarul propriu deplasările la sală, cantonamentele și baremurile de arbitraj.[4] În acea perioadă, Cristina era eleva liceului „Grigore Moisil” din București. Ca handbalistă, Neagu a fost desemnată „cea mai valoroasă jucătoare a lumii” la Campionatul European de Junioare din Austria, din 2005, unde echipa României a câștigat medalia de argint, fiind învinsă în finală de Danemarca.[5] Cristina a mai câștigat medalia de bronz cu naționala de tineret la Campionatul Mondial de Tineret de la Sherbrooke, Canada, din 2006, fiind desemnată din nou „cea mai valoroasă jucătoare a lumii”[5] la categoria respectivă, apoi medalia de bronz la Campionatului European de Junioare de la Izmir, în 2007.

Evoluția la „Rulmentul” (2006-2009)[modificare | modificare sursă]

În 2006, la vârsta de 18 ani, Cristina este remarcată de clubul profesionist Rulmentul Municipal Brașov, fiind transferată la echipa antrenată de Mariana Târcă, fosta mare jucătoare a echipei naționale de handbal feminin a României. Neagu devine rapid componenta de bază a echipei „Rulmentul”, fiind declarată sportiva anului în Brașov.[6]

În 2007, este convocată de antrenorul Gheorghe Tadici la Națională, fiind inclusă în echipa care a participat la Campionatul Mondial din Franța, unde România s-a clasat pe locul IV. În meciul în care echipa română a învins țara gazdă Cristina Neagu a strălucit, fiind cea mai bună jucătoare de pe teren. După meci, ea a declarat:[7]

„Meciurile tari călesc orice jucător. Nu mi-a fost frică deloc, chiar dacă în fața mea era Valerie Nicolas. Domnul Tadici mi-a spus să arunc la poartă cu curaj și așa am făcut. E cea mai frumoasă seară din viața mea”

Sub bagheta Marianei Târcă și apoi a lui Herbert Müller, Cristina Neagu a avut evoluții spectaculoase în echipa „Rulmentului”, jucând, în 2008, în finala Cupei Cupelor, unde echipa brașoveană a fost învinsă de norvegienele de la Larvik HK cu scorul de 50-40. La „Rulmentul”, Cristina a fost coechipieră cu vechea sa prietenă Patricia Vizitiu, jucătoarele rămânând nedespărțite și în ziua de azi.

În campionatul intern, cu Cristina Neagu în echipă, „Rulmentul Municipal Brașov” a devenit vicecampioana României în 2007 și 2008, având-o ca antrenoare pe Mariana Târcă, precum și în 2009, cu Herbert Müller pe banca tehnică. Toate cele trei finale au fost disputate în fața rivalelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

În 2008, clubul brașovean a început să experimenteze o situație financiară dificilă, care s-a prelungit și în 2009. Jucătoarele nu au mai fost plătite la zi, existând uneori întarzieri de mai multe luni în acordarea salariilor[8], ceea ce a dus la o situație foarte tensionată în echipă. Suma datorată de club Cristinei Neagu depășea 3 miliarde de lei vechi.[9] În aceste condiții, Neagu, aflată sub contract cu clubul brașovean până pe 30 iunie 2010, și prietena sa, Patricia Vizitiu, au depus la Federația Română de Handbal memorii prin care solicitau să devină jucătoare libere de contract. Ulterior, gestul celor două a fost urmat și de Woo Sun Hee, jucătoarea sud-coreeană a „Rulmentului”, pentru același motiv, neplata salariului.[9]

Herbert Müller, antrenorul echipei, declara[10] despre această situație:

„În calitate de antrenor, nu pot decât să sper că nu se va pune problema ca Neagu să părăsească Rulmentul Brașov. Știu că are oferte, dar dacă nu ar avea, ar însemna că lumea handbalului din Europa este oarbă. Nu pot spune cât valorează în bani, dar din punctul meu de vedere este de neînlocuit și vrem să construim viitoarea echipă a Rulmentului în jurul ei.”

Teodor Florescu, patronul echipei brașovene, și Remus Cojocaru, președintele clubului, au declarat că au făcut toate eforturile pentru a o păstra pe Cristina Neagu la „Rulmentul”[8][9], plătindu-i în primă fază o mare parte din restanțele financiare, însă jucătoarea, alături de Patricia Vizitiu, a fost fermă, solicitând în continuare desfacerea contractului.

Pe 24 februarie 2009, Secretarul general al Federației Române de Handbal, Mihai Marinescu, a declarat că handbalistele Cristina Neagu și Patricia Vizitiu au devenit libere de contract, după ce, în data de 23 februarie, expirase termenul impus pentru ca Rulmentul Brașov să le achite salariile restante din luna mai 2008.[11][12]

În această perioadă, de Cristina Neagu s-au interesat câteva cluburi importante precum Hypo Niederösterreich sau Viborg HK, acesta din urmă fiind gata să-i plătească sportivei un salariu de 200.000 de euro pe an.[13] În final, în urma negocierilor conduse de Ioan Gavrilescu, președintele clubului Oltchim, Cristina Neagu a semnat pentru campioana României, antrenată la acea dată de Radu Voina. Odată cu ea, clubul vâlcean a transferat-o și pe Patricia Vizitiu.

Evoluția la „Oltchim” (2009-2013)[modificare | modificare sursă]

Neagu și Vizitiu au semnat pentru clubul Oltchim pe 28 februarie 2009.[14] Cristina a declarat:[15]

„Am avut, este adevărat, mai multe oferte, dar cred că am ales ce este mai bine pentru mine. Vreau să rămân în țară pentru a-mi continua studiile și abia apoi voi vedea ce voi face. Cu siguranță nu voi avea probleme de acomodare la Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru că le știu pe fete de la echipa națională. Nu mă aștept la nimic altceva decât să fiu tratată așa cum merit, pentru că și eu la rândul meu voi da totul în teren.”

Campionatul European din 2010[modificare | modificare sursă]

În perioada 7 decembrie - 19 decembrie 2010, Cristina Neagu a fost elementul de bază al echipei naționale a României, care a participat la a noua ediție a Campionatului European de Handbal Feminin, desfășurat în Danemarca și Norvegia. Neagu a fost golghetera competiției, cu un total de 53 de goluri din 106 aruncări.[16] De asemenea, ea a ocupat primul loc în topul paselor de gol, cu 36 de pase,[16] și a fost desemnată cel mai bun inter stânga, fiind inclusă în echipa ideală a campionatului.[17]

În final, în urma unui meci foarte strâns și spectaculos, desfășurat pe 19 decembrie la Herning, echipa României a învins în finala mică naționala Danemarcei, cu scorul de 16-15, iar Cristina Neagu și coechipierele sale au câștigat medaliile de bronz.

În timpul și după Campionatul European, Cristina Neagu a fost contactată de clubul Viborg HK, care își dorea transferul jucătoarei românce. Antrenorul Jakob Vestergaard a declarat[18]:

„Am fost afectați serios de accidentări anul acesta și echipa nu e la înălțime. Pentru a îndeplini ambițiile sportive e evident nevoie de întăriri. Ar fi minunat dacă Neagu ar veni la Viborg. Este una din cele mai bune jucătoare din lume și a fost golgetera Campionatului European. Dar, de asemenea, cota ei de piață a crescut mult în ultimul timp, iar pentru foarte mulți jucători salariul este un factor motivant.”

Viborg a purtat deja discuții cu agentul jucătoarei, iar antrenorul danez a adăugat că „Ne-am făcut cunoscută dorința de a o transfera și ea a spus că ar fi interesant, dar nu e încă nimic concret”.[18] Potrivit unor zvonuri, danezii ar fi dispuși să îi ofere Cristinei Neagu un salariu anual de 300.000 de euro.[18]

Cu toate acestea, conducerea clubului Oltchim a reușit să o convingă pe jucătoare să rămână la campioana României. Pe 21 ianuarie 2011, Cristina Neagu și-a prelungit cu doi ani contractul cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru un salariu anual de 150.000 de euro. Handbalista a declarat că nu regretă că nu a plecat la Viborg și că a semnat „cu sufletul”[19]. Ea a explicat[19]:

„Am semnat din mai multe motive, nu mi-a fost greu să iau această decizie. Am semnat cu sufletul. Suporterii m-au impresionat, atașamentul lor m-a emoționat. Am semnat și pentru că la Otchim există domnul Roibu, o persoană deosebită, căreia nu am ce să-i reproșez. De asemenea, am ales să rămân la Oltchim pentru prieteni, pentru colege și familie. M-a flatat oferta de la Viborg, dar mă bucur că am rămas la Vâlcea. Vreau să câștigăm cupa, să dovedim că suntem mai tari ca Viborg”

.

Odată cu prelungirea contractului Cristinei, clubul vâlcean a numit și un nou vicepreședinte, Raluca Covaci, fiica antrenoarei Maria Covaci, impresarul Cristinei Neagu.

Evoluția la „Budućnost” (2013-)[modificare | modificare sursă]

Cea mai bună jucătoare din lume[modificare | modificare sursă]

Pe data de 14 ianuarie 2011, cu ocazia conferinței de presă oficiale a Campionatului Mondial masculin din Suedia, de la Göteborg, Cristina Neagu a fost desemnată de către Federația Internațională de Handbal (IHF) cea mai bună jucătoare din lume în 2010. A fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii și în 2015.[20]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Club
 • Campionatul Muntenegrului:
  • Câștigătoare: 2014, 2015
 • Liga Regională Feminină:
  • Câștigătoare: 2014
Echipa națională

Palmares individual[modificare | modificare sursă]

 • Cel mai bun jucător al anului-IHF: 2010, 2015,[21] 2016[22]
 • Cel mai bun debutant al anului-IHF: 2009[23]
 • Cea mai bună handbalistă română: 2009, 2010, 2015, 2016[24]
 • Interul stânga al echipei ideale (All-Star team) la Campionatul European: 2010, 2014
 • Cea mai bună marcatoare (53 de goluri) a Campionatului European: 2010[25]
 • Cea mai bună pasatoare (36 de pase de gol) a Campionatului European: 2010
 • Cea mai bună handbalistă (MVP) la Campionatul European pentru Junioare: 2005
 • Cea mai bună handbalistă (MVP) la Campionatul Mondial pentru Junioare: 2006
 • Interul stânga al echipei ideale (All-Star team) la Campionatul European pentru Tineret: 2007
 • Cea mai bună handbalistă (MVP) a Cupei Mondiale din Danemarca: 2009, 2010
 • Câștigătoare a Ligii Campionilor EHF: 2015
 • Cea mai bună marcatoare în Liga Campionilor EHF: 2015 (102 goluri)
 • Interul stânga al echipei ideale (All-Star team) în Liga Campionilor EHF: 2015
 • Cea mai bună marcatoare la Trofeul Carpați: 2006,[26] 2015
 • Interul stânga al echipei ideale (All-Star team) la Bucharest Trophy: 2014[27]
 • Cea mai bună marcatoare la Campionatul Mondial: 2015 (63 de goluri)[28]
 • Cel mai bun inter stânga al Campionatului Mondial: 2015[29]
 • Cea mai bună jucătoare (M.V.P-ul) Campionatului Mondial: 2015[29]
 • Cel mai bun inter stânga al Campionatului European: 2016[30]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Team Roster Romania”. Pagina oficială a Campionatului European din 2016. 16 decembrie 2016. http://livecache.sportresult.com/node/binaryData/HB_PROD/HBEC16W/PDF_ROSTER_ROU.PDF?h=Q4S8nAH5BbTzq+ljC2x7viPxreI=. Accesat la 16 decembrie 2016. 
 2. ^ Team Roster Romania - Cumulative Statistics”. Pagina oficială a Campionatului European din 2016. 16 decembrie 2016. http://livecache.sportresult.com/node/binaryData/HB_PROD/HBEC16W/PDF_CUM_ROU.PDF?h=sur3NddFTYsdg6VIt2SgeL1j1/k=. Accesat la 16 decembrie 2016. 
 3. ^ HotNews: Secretul Cristinei Neagu Articol publicat pe 6 mai 2010 - Accesat la data de 17 octombrie 2010
 4. ^ a b Cum a ajuns Neagu cea mai bună handbalistă a lumii!”, Adevărul, 14 ianuarie 2011, http://adevarul.ro/news/sport/video-citeste-ajuns-neagu-cea-mai-handbalista-lumii-1_50ad23b17c42d5a6638f6d8e/index.html, accesat la 28 iunie 2015 
 5. ^ a b Federația Română de Handbal: Anexe - Accesate la data de 20 noiembrie 2010
 6. ^ NewsIn: Cristina Neagu, sportiva anului la Brașov Articol publicat pe 24 decembrie 2007 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 7. ^ Gazeta Sporturilor: Cristina Neagu, briliantul Romaniei! Articol publicat pe 14 decembrie 2007 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 8. ^ a b SportFM: Primarul din Brașov a promis că va ajuta „Rulmentul” Articol publicat pe 16 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 9. ^ a b c Sport.ro: DEZASTRU la Rulmentul! Articol publicat pe 25 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 10. ^ HotNews: Herbert Müller nu renunță la Cristina Neagu Articol publicat pe 4 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 11. ^ ProSport: Cristina Neagu și Patricia Vizitiu declarate libere de contract! Articol publicat pe 24 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 12. ^ Realitatea: Handbalistele Cristina Neagu și Patricia Vizitiu au fost declarate libere de contract Articol publicat pe 24 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 13. ^ ProSport: Oltchim dă marea lovitură! Cristina Neagu, la Vâlcea! Articol publicat pe 28 februarie 2009 - Accesat la data de 20 noiembrie 2010
 14. ^ HotNews: Cristina Neagu si Patricia Vizitiu au semnat cu Oltchim Articol publicat pe 28 februarie 2009 - Accesat la data de 26 martie 2011
 15. ^ Besthandball: Cristina Neagu - Accesat la data de 26 martie 2011
 16. ^ a b HotNews: Handbal feminin/Statisticile de la CE 2010 Articol publicat pe 20 decembrie 2010 - Accesat la data de 20 decembrie 2010
 17. ^ HotNews: Handbal feminin/Cristina Neagu, în echipa ideală de la EURO 2010 Articol publicat pe 19 decembrie 2010 - Accesat la data de 20 decembrie 2010
 18. ^ a b c HotNews: Viborg: O vrem pe Cristina Neagu Articol publicat pe 3 ianuarie 2011 - Accesat la data de 5 ianuarie 2011
 19. ^ a b România Liberă: Cristina Neagu și-a prelungit contractul cu Oltchim Râmnicu Vâlcea Articol publicat pe 21 ianuarie 2011 - Accesat la data de 22 ianuarie 2011
 20. ^ EHF: Cristina Neagu and Filip Jicha Honoured Accesat la data de 15 ianuarie 2011
 21. ^ They did it again – Hansen and Neagu IHF World Handball Players of the Year 2015”. Federația Internațională de Handbal. 9 iunie 2016. http://ihf.info/en-us/mediacentre/news/newsdetails.aspx?ID=4209. Accesat la 9 iunie 2016. 
 22. ^ Players of the Year 2016 – Neagu and Karabatic for the third time”. Federația Internațională de Handbal. 16 martie 2017. http://www.ihf.info/en-us/mediacentre/news/newsdetails.aspx?ID=4860. Accesat la 16 martie 2017. 
 23. ^ Neagu and Fäth World’s best Rookies of the Year 2009
 24. ^ HANDBALISTII ANULUI 2016”. Federația Română de Handbal. 27 decembrie 2016. https://www.frh.ro/stire.php?id=584. Accesat la 27 decembrie 2016. 
 25. ^ 2010 Women's European Championship - Final Round”. Federația Europeană de Handbal. http://www.eurohandball.com/ech/women/2010/round/1/Final+Round. Accesat la 9 ianuarie 2013. 
 26. ^ Romania a castigat Trofeul Carpati la handbal feminin” (în română). Sport365. 6 noiembrie 2006. http://www.sport365.ro/romania-a-castigat-trofeul-carpati-la-handbal-feminin/8695/. 
 27. ^ We are the champions! CSM a câștigat Bucharest Trophy 2014” (în română). bucharest-trophy.ro. http://bucharest-trophy.ro/index.php/ro/stiri/45-we-are-the-champions-csm-a-castigat-bucharest-trophy-2014. Accesat la 26 august 2014. 
 28. ^ Individual Statistics”. Federația Internațională de Handbal. 20 decembrie 2015. http://ihf.info/files/competitiondata/1a09fa5c-ab1f-4b5b-b0c0-5eee5435d1d4/pdf/TOPSCORER.pdf. Accesat la 20 decembrie 2015. 
 29. ^ a b Denmark 2015 All-Star Team”. Federația Internațională de Handbal. 20 decembrie 2015. http://www.ihf.info/en-us/mediacentre/news/newsdetails.aspx?ID=3092. Accesat la 20 decembrie 2015. 
 30. ^ EHF EURO 2016 All-star Team announced”. Pagina oficială a Campionatului European din 2016. 18 decembrie 2016. http://swe2016.ehf-euro.com/news/single-news/detail/News/ehf-euro-2016-all-star-team-announced/. Accesat la 18 decembrie 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri


Premii
Predecesor:
Ungaria Anita Görbicz
Golgheter al Ligii Campionilor EHF Feminin (102)
2014-15
Succesor:
Suedia Isabelle Gulldén
Predecesor:
Neacordat
IHF Best Rookie of the Year – Feminin
2009
Succesor:
Neacordat
Predecesor:
Norvegia Linn-Kristin Riegelhuth
Golgheter al Campionatului European – Feminin
2010 (53 de goluri)
Succesor:
Muntenegru Katarina Bulatović
Predecesor:
România Cristina Neagu
Cel mai bun jucător al anului-IHF – Feminin
2016
Succesor:
Neacordat încă
Predecesor:
Brazilia Eduarda Amorim
Cel mai bun jucător al anului-IHF – Feminin
2015
Succesor:
România Cristina Neagu
Predecesor:
Franța Allison Pineau
Cel mai bun jucător al anului-IHF – Feminin
2010
Succesor:
Norvegia Heidi Løke
Predecesor:
România Cristina Neagu
Cea mai bună handbalistă română
2016
Succesor:
Neacordat încă
Predecesor:
România Paula Ungureanu
Cea mai bună handbalistă română
2015
Succesor:
România Cristina Neagu
Predecesor:
România Cristina Neagu
Cea mai bună handbalistă română
2010
Succesor:
România Oana Manea
Predecesor:
România Luminița Dinu-Huțupan
Cea mai bună handbalistă română
2009
Succesor:
România Cristina Neagu