Cristina Zamfir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cristina Florianu
Cristina Zamfir.jpg
Informații personale
Nume completCristina Florina Florianu
Născut(ă) (29 de ani)
Slatina, România
Înălțime1,83 m
Greutate71 kg
PostIntermediar stânga
Informații despre echipă
Echipa actualăFlag of Romania.svg SCM Craiova
Număr89
Echipe
0000–2009
2009–2011
2011–2016
2016–
Flag of Romania.svg KZN Slatina
Flag of Romania.svg CS Tomis Constanța
Flag of Romania.svg Corona Brașov
Flag of Romania.svg SCM Craiova
Echipa națională 1
2010–Flag of Romania.svg România19 (29)[1]
Titlu
2017–Căpitan SCM Craiova
1 Apariții și goluri la națională corecte la
data de 17 decembrie 2017

Cristina Florina Florianu (n. Zamfir, la 29 septembrie 1989, în Slatina) este o jucătoare de handbal profesionistă din România. În prezent evoluează la clubul SCM Craiova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristina Florina Florianu s-a născut în Slatina, pe data de 29 septembrie 1989. Ea are o soră mai mare, Mădălina. Handbalista a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport Craiova.

Începutul[modificare | modificare sursă]

Cristina a început handbalul la 11 ani, la Școala 11 din Slatina: „Eram în clasa a patra când a venit domn’ profesor Dăbuleanu și a întrebat cine vrea să facă handbal. Ne-am dus a doua zi mai multe fete de la școala nr. 11. Atunci eu făceam de toate, pictură, dansuri. Cu handbalul n-aveam nici o treabă. Eram portar și stăteam la patru metri de poartă. Apoi ne-am mutat la școala 5, unde l-am avut diriginte pe domnul Teșileanu. Țin minte că mă duceam în oglindă la baie, să ridic brațul sus. Plângeam când luam câte o minge în față”.[2][3]

Promovarea în Liga Națională[modificare | modificare sursă]

Tânăra jucătoare a făcut parte dintr-o generație de excepție a handbalului slătinean, care a dus în premieră o formație feminină din Olt în Liga Națională. „Când am promovat în Ligă cu KZN Slatina eram junioară. Trecerea a fost dificilă, pentru că nu aveam nici o jucătoare cu experiență, iar multe fete s-au accidentat. Am obținut doar o victorie și un egal și n-am reușit să ne menținem”.[2] La începutul stagiunii 2009-2010 a semnat cu Tomis Constanța, unde a obținut medalia de bronz în campionat și calificarea în viitoarea ediție a Cupei Cupelor. „Am avut mai multe oferte, dar am ales să joc la Constanța pentru contractul avantajos. Obiectivul a fost locurile 1-5. În timpul campionatului am fost și pe poziția a zecea, dar ne-am revenit. Acolo am fost bine primită”.[2]

Cristina a evoluat la echipele: KZN Slatina și CS Tomis Constanța (pentru un an și jumătate). Până în vara anului 2016, ea a jucat la echipa Corona Brașov, antrenată de Bogdan Burcea. Din sezonul 2016-2017, a schimbat echipa, plecând la SCM Craiova[4].

Palmares[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „23rd Women's World Championship 2017 / Team Roster Romania” (PDF). Federația Internațională de Handbal. . Accesat în . 
  2. ^ a b c Adevărul: Cristina Zamfir reprezintă Slatina la națională Dana Mihăilă, 11 iunie 2010 - Accesat pe 23 septembrie 2012
  3. ^ Pagina de Facebook a Cristinei Zamfir: Începutul în handbal - Accesat pe 23 septembrie 2012
  4. ^ „Bogdan Burcea și-a reziliat contractul cu Corona, iar din vară va prelua SCM Craiova. În Bănie va ajunge și liderul echipei brașovene, Cristina Zamfir”. ProSport. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]