Valeria Beșe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Valeria Motogna
Informații personale
Nume completValeria Aurica (Beșe) Motogna
Născut(ă) (39 de ani)
Bistrița, România
Înălțime1,87 m
Greutate77 kg
PostInter stânga/dreapta,
centru
Informații despre echipă
Echipa actualăFlag of Romania.svg CSU Oradea
Echipe
1994–2006
2006–2011
2011–2014
2016–
Flag of Romania.svg Silcotub Zalau
Flag of Romania.svg Oltchim Râmnicu-Vâlcea
Flag of Romania.svg HC Zalău
Flag of Romania.svg CSU Oradea
Echipa națională
 Flag of Romania.svg România144 (185)

Valeria Aurica (Beșe) Motogna (n. 16 decembrie 1980, la Bistrița) este o jucătoare de handbal din România care evoluează pentru CSU Oradea, în Divizia A. Motogna a anunțat că s-a retras din activitate la sfârșitul sezonului 2013-2014,[1] după ce a jucat la HC Zalău, dar a revenit asupra deciziei doi ani mai târziu, după discuții cu Doina Ardelean, antrenoarea CSU Oradea.[2][3]

De-a lungul carierei sale, handbalista a evoluat ca inter stânga, centru sau inter dreapta și a fost unul din cei mai buni apărători centrali ai echipelor la care a jucat.[4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Valeria Motogna a început să joace handbal la Bistrița, în 1991, fiind descoperită de antrenorul Dumitru Găvan.[5] În 1994, ea a fost remarcată de Gheorghe Tadici și transferată la secția de junioare a echipei antrenate de acesta, Silcotub Zalău,[1] de unde a promovat apoi la echipa de senioare. În 1996, ea a câștigat City Cup împreună cu echipa din Zalău.

În 1998 și 1999, Motogna a obținut cu echipa națională a României două medalii de aur, la Campionatele Mondiale pentru juniori, respectiv pentru tineret.

În 2006, Gheorghe Tadici a devenit antrenorul Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a adus mai multe jucătoare de la Zalău, inclusiv pe Valeria Motogna. Cu Oltchim, Motogna a câștigat Cupa Cupelor EHF în 2007, Trofeul Campionilor EHF în același an, și a jucat finala Ligii Campionilor EHF în 2010.

În 2000 și 2008, ea a fost componentă a echipelor naționale ale României care au avansat până în sferturile de finală ale turneelor feminine de handbal de la Jocurile Olimpice.[6] De altfel, la Olimpiada din 2008, Motogna-Beșe a fost desemnată căpitanul echipei și port-drapelul delegației României la ceremonia de deschidere.[7]

În 2011, Beșe s-a întors la HC Zalău. La sfârșitul sezonului 2013-2014, ea a anunțat că își încheie cariera de handbalistă datorită unor accidentări[8] și pentru a se ocupa mai îndeaproape de fetița sa.[9] Presa a speculat că, cel mai probabil, Motogna se va dedica unei cariere de antrenoare.[9]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Club
Echipa națională

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Marius Morar (). „Îți mulțumim pentru profesionalism! Valeria Motogna pune punct unei cariere de 23 de ani în handbal”. Magazin Sălăjan. Accesat în . 
  2. ^ „Cu Valeria Beșe Motogna în echipă, CSU Oradea a pierdut meciul cu Extrem”. Digi24. . Accesat în . 
  3. ^ „Valeria Motogna Beșe trăiește la Oradea o a doua tinerețe în handbal”. Digi24. . Accesat în . 
  4. ^ Marius Huțu (). „S-a retras și al doilea "stâlp" al apărării României. Valeria Motogna a decis să pună stop activității după 23 de ani de handbal”. ProSport. Accesat în . Se poate spune că tandemul format din Vali Motogna și Steluța Luca a fost cotat ca unul dintre primele 3 cupluri de apărători centrali din Europa și din lume. 
  5. ^ „Bistrițeanca Valeria Motogna Beșe pune punct carierei de handbalistă”. Răsunetul. . Accesat în . 
  6. ^ „Valeria Motogna-Beșe Bio, Stats, and Results”. Sports-Reference.com. Accesat în . 
  7. ^ „COMUNICAT DE PRESA - Valcea, port-drapelul Romaniei la Beijing”. Pagina oficială a combinatului Oltchim. . Accesat în . 
  8. ^ „Valeria Bese Motogna renunta la handbal!”. Graiul Sălajului. . Accesat în . 
  9. ^ a b Marius Huțu (). „S-a retras și al doilea "stâlp" al apărării României. Valeria Motogna a decis să pună stop activității după 23 de ani de handbal”. ProSport. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]