Horațiu Pașca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Horațiu Pașca
20170613 Ladies Handball AUT-ROU Stockerau Horatiu Pasca DSC 5110.jpg
Informații generale
Nume complet Horațiu Pașca
Data nașterii (40 de ani)
Locul nașterii Bistrița, România
Naționalitate Română
Informații despre echipă
Echipa actuală Retras din activitate
Cluburi de seniori*
Ani Club
Flag of Romania.svg HCM CSM Bistrița
Echipe antrenate
2007–2013 Flag of Romania.svg LPS Bistrița
2013–2014 Flag of Romania.svg „U” Jolidon Cluj
2014– Flag of Romania.svg CSM Bistrița
ian.2017– Flag of Romania.svg România (secund)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului național

Horațiu Pașca (n. 5 iunie 1980[1], în Bistrița) este un antrenor de handbal din România. Din vara anului 2014, el conduce banca tehnică a echipei de handbal feminin CSM Bistrița.[2] Începând din ianuarie 2017, Pașca este și antrenorul secund al echipei naționale de handbal feminin a României.[3][4]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Horațiu Pașca a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Bistrița și apoi Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB Cluj, secția Bistrița, cu specializarea în handbal.[2] După absolvire, a jucat o vreme handbal în echipele de Divizia A din Bistrița și Cluj.[5] Din 2007, Pașca a activat ca profesor de educație fizică și sport la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița,[6] fiind o perioadă chiar director adjunct al acestuia.[2]

La Liceul cu Program Sportiv, Pașca a pregătit o grupă de junioare III și a condus-o până la nivelul de junioare I, cucerind și medalia de argint la Campionatul Național rezervat acestei categorii de vârstă.[6] Printre elevele sale din acea perioadă se numără Cristina Laslo, Roxana Cîrjan, Abigail Vălean și Cristina Boian. Ca profesor-antrenor, el a activat și la CNOE Râmnicu Vâlcea.[5]

În sezonul 2013-2014, Pașca a fost antrenorul principal al „U” Jolidon Cluj,[5] echipă cu care a jucat finala Supercupei României și cu care s-a clasat pe locul al patrulea în campionatul național.

În vara anului 2014, Horațiu Pașca a revenit la Bistrița pentru a prelua conducerea tehnică a nou-înființatei echipe de handbal feminin pe care, în numai doi ani, a promovat-o în Liga Națională.[2]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Antrenor
  • Campionatul Național pentru Junioare I:
    • Medalie de argint Medalie de argint: 2013

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „La mulți ani, Horațiu Pașca, antrenor principal al CSM Bistrița!”. rasunetul.ro. Răsunetul. . Accesat în . 
  2. ^ a b c d „Câteva sute de bistrițeni au venit să-și cunoască noua echipă de handbal feminin!”. rasunetul.ro. Răsunetul. . Accesat în . 
  3. ^ „Horațiu Pașca, noul antrenor secund al Naționalei de senioare!”. frh.ro. Federația Română de Handbal. . Accesat în . 
  4. ^ „Handbal feminin: Horațiu Pașca, noul secund al naționalei României, în locul lui Costică Buceschi”. agerpres.ro. Agerpres. . Accesat în . 
  5. ^ a b c „Bistrițeanul Horațiu Pașca, antrenor principal la "U" Jolidon Cluj”. rasunetul.ro. Răsunetul. . Accesat în . 
  6. ^ a b Emanuel Sărmășan, Viorel Berbece (). „Interviu exclusiv cu Horațiu Pașca / CSM Bistrița s-a întărit considerabil, iar pretențiile la rezultate sunt pe măsură”. ziaruldesport.ro. Ziarul de Sport. Accesat în . 
  7. ^ „2013/14 Women's EHF Cup Quarter Final”. eurohandball.com. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]