Sari la conținut

Constantă (matematică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți constantă matematică.

În matematică cuvântul constantă are mai multe sensuri. Ca adjectiv, se referă la invarianță (adică neschimbare în raport cu o altă valoare); ca substantiv, are două semnificații diferite:

De exemplu, o funcție algebrică de gradul al doilea se scrie în general astfel:

unde a, b și c sunt constante (sau parametri), iar x variabla — un substituent pentru argumentul funcției studiate. O modalitate mai explicită de a nota această funcție este:

care stabilește clar relația funcție-argument dintre x (și prin extensie constanța lui a, b și c). În acest exemplu, a, b și c sunt coeficienți ai polinomului. Deoarece c apare într-un termen care nu conține x, acesta se numește termen constant al polinomului și poate fi considerat drept coeficientul lui x0. În general, orice termen al unui polinom sau expresie de grad zero (nicio variabilă) este o constantă.[3]

Funcție constantă[modificare | modificare sursă]

Graficul funcției

O constantă poate fi folosită pentru a defini o funcție constantă, care își ignoră argumentele și ia întotdeauna aceeași valoare.[4] O funcție constantă de o singură variabilă, cum ar fi , are un grafic format dintr-o linie orizontală paralelă cu axa Ox .[5] O astfel de funcție ia întotdeauna aceeași valoare (în acest caz 5), deoarece variabila nu apare în expresia care definește funcția.

Dependența de context[modificare | modificare sursă]

Natura dependentă de context a conceptului de „constantă” poate fi văzută în acest exemplu de calcul elementar:

„Constantă” înseamnă că nu depinde de o variabilă; nu se schimbă pe măsură ce variabila respectivă se modifică. În primul caz de mai sus înseamnă că nu depinde de h; în al doilea, înseamnă că nu depinde de x. O constantă într-un context mai restrâns ar putea fi privită ca o variabilă într-un context mai larg.

Exemple de constante matematice[modificare | modificare sursă]

Unele valori apar frecvent în matematică și sunt notate în mod convențional printr-un simbol specific. Aceste simboluri standard și valorile lor sunt numite constante matematice. Exemple:

Constante în calculul infinitezimal[modificare | modificare sursă]

În calculul infinitezimal constantele sunt tratate în mai multe moduri diferite, în funcție de operație. De exemplu, derivata unei funcții constante este zero. Acest lucru se datorează faptului că constantele, prin definiție, nu se schimbă. Prin urmare, derivata lor este zero.

Invers, la integrarea unei funcții constante, constanta este înmulțită cu variabila de integrare.

Integrarea unei funcții de o variabilă implică adesea o constantă de integrare. Acest lucru apare din cauza faptului că operația de integrare este inversa operației de derivare, ceea ce înseamnă că scopul integrării este de a recupera funcția originală înainte de derivare. Derivata unei funcții constante este zero, așa cum s-a menționat mai sus, iar operatorul diferențial este un operator liniar, astfel încât funcțiile care diferă doar printr-un termen constant au aceeași derivată. Pentru a recunoaște acest lucru, la o integrală nedefinită se adăugată o constantă de integrare; acest lucru asigură includerea tuturor soluțiilor posibile. Constanta de integrare este în general scrisă ca „C” și reprezintă o constantă cu o valoare fixă, dar nedefinită.

În timpul evaluării unei limite, după evaluare o constantă rămâne aceeași ca și înainte de evaluare.

Exemplu[modificare | modificare sursă]

Dacă f este o funcție constantă astfel încât pentru orice x atunci

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Definition of CONSTANT”. www.merriam-webster.com. Accesat în . 
  2. ^ en Eric W. Weisstein, Constant la MathWorld.
  3. ^ en Foerster, Paul A. (). Algebra and Trigonometry: Functions and Applications, Teacher's EditionNecesită înregistrare gratuită (ed. Classics). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. p. 18. ISBN 0-13-165711-9. 
  4. ^ en Tanton, James (). Encyclopedia of mathematics. New York: Facts on File. ISBN 0-8160-5124-0. OCLC 56057904. 
  5. ^ en „Algebra”. tutorial.math.lamar.edu. Accesat în . 
  6. ^ en Arndt, Jörg; Haenel, Christoph (). Pi – UnleashedAcces gratuit pentru testarea serviciului, necesită altfel abonament. Springer. p. 240. ISBN 978-3540665724. 
  7. ^ en Eric W. Weisstein, e la MathWorld.
  8. ^ en Eric W. Weisstein, i la MathWorld.
  9. ^ en Eric W. Weisstein, Golden Ratio la MathWorld.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]