Comuna Pădureni, Vaslui

46°37′16″N 28°5′5″E (Comuna Pădureni, Vaslui) / 46.62111°N 28.08472°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădureni
—  comună  —
Pădureni se află în România
Pădureni
Pădureni
Pădureni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°37′16″N 28°5′5″E ({{PAGENAME}}) / 46.62111°N 28.08472°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Vaslui.svg Vaslui

SIRUTA165185

ReședințăPădureni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Pădureni[*]Temistocle Diaconu[*][3][4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total88 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4028 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal737395

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Pădureni este o comună în județul Vaslui, Moldova, România, formată din satele Căpotești, Davidești, Ivănești, Leoști, Pădureni (reședința), Rusca, Todireni și Văleni.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Pădureni

     Români (97,09%)

     Necunoscută (2,9%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Pădureni

     Ortodocși (96,74%)

     Necunoscută (2,9%)

     Altă religie (0,34%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Pădureni se ridică la 4.028 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.432 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (97,1%). Pentru 2,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,75%). Pentru 2,9% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Pădureni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Temistocle Diaconu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat9         
Partidul Național Liberal4         

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Comuna Pădureni din județul Vaslui este compusă din șapte sate (Căpotești, Davidești, Ivănești, Leoști, Pădureni, Rusca, Todireni, Văleni), iar centrul de comună este satul Pădureni. La capătul a peste 20 de ani de transformări continue, satul s-a transformat într-o așezare atipică peisajului rural general românesc - dispune de amenajări care nu pot fi văzute nici unele orașe din țară.

Planurile de transformare a comunei au început după Revoluție, când a fost ales primar Temistocle Diaconu, directorul de atunci al centrului cultural.

"Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seamă că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram", a povestit Temistocle Diaconu pentru HotNews.

Printre cele mai spectaculoase investiții ale primăriei se număra piscină, sală de spectacole și un parc inedit. Toate acestea în paralel cu investiții în infrastructura rutieră și de utilități.

Infrastructură[modificare | modificare sursă]

 • a fost înființat un atelier de tâmplărie, un gater al primăriei și un atelier mecanic pentru mijloacele de transport de care comună beneficia înainte de 1990
 • prin SAPARD au fost modernizați 4,37 km de drum între 3 sate
 • prin măsură 322, din 2011 comună Pădureni dispune de canalizare, stație de epurare. Au fost modernizați 7 km de drum și trotuare în satul Pădureni, și a fost achiziționat un buldo-excavator pentru întreținere drumuri.
 • cu ajutor financiar din Elveția s-a realizat alimentare cu apă într-un sat
 • primăria a achiziționat un tractor cu remorcă, autogunoieră și două microbuze cu care comună se gospodărește
 • în satul Davidești, cu ajutor financiar din Belgia, a fost introdusă "prima centrală telefonică acolo în sat în sistem digital" și televiziune prin cablu toate satele
 • prin PHARE a fost accesat un proiect privind colectarea și selectarea deșeurilor
 • în comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și stomatologii

Cultural si Educatie[modificare | modificare sursă]

 • prin proiecte PHARE a fost construit un centru de zi pentru 30 de copii care provin din familii aflate în dificultate pentru evitarea abandonului școlar. Aici copiii iau masă de prânz, își fac lecțiile, se pot odihni și sunt ajutați de cadre didactice pentru a se pregăti. Seara sunt transportați în familie cu microbuzul
 • dintr-o fostă brutărie a fost amenajată sală Armonia, care funcționează că sală de festivități și ca discotecă.
 • de 37 de ani în comună se organizează Festivalul Hora, eveniment înființat de primar la 23 de ani, pe când era director de cămin cultural. În anul 2013, la festival au participat 2.200 de persoane care au plătit bilet
 • centrul cultural este locul unde își desfășoară activitățile ansamblul Stejarelul, Asociația Culturală Ethnos, grupul vocal și alte formații. Sala Armonia și sala de festivități a centrului cultural se închiriază fie de către localnici, în primul rând, fie de persoane din alte localități.
 • cu ajutor financiar din Elveția s-a realizat reparația unei școli la Văleni, modernizarea și extinderea centrului cultural din Pădureni, o sală de gimnastică la școală Pădureni și un cabinet de informatică - primul în școlile din mediul rural din județul Vaslui, spune primarul
 • în satul Davidesti, cu finanțare din Belgia a fost construit un cămin cultural
 • primăria a câștigat un proiect prin Asociația Culturală Ethnos, care a fost finanțat pentru educarea populației privind protecția mediului. Grupe de copii - Străjerii mediului - au mers prin sate și au colectat deșeurile.
 • a fost editată revistă Padurenii.

Agrement[modificare | modificare sursă]

 • lângă clădirea primăriei a fost construită o piscină și un lac de agrement în jurul cărora a fost amenajat un spațiu cu grătare, foișoare și mini-terenuri de sport pe care oricine le poate închiria. Recordul de persoane care au intrat la piscină, pe bază biletelor de intrare, a fost înregistrat în urmă cu un an: 860 de persoane
 • în zonă centrală a fost amenajat un alt spațiu verde cu terase, foișoare și locuri de joacă pentru copii, spații ce de asemenea pot fi închiriate
 • activitățile Sălii Armonia, ale centrului cultural și ale piscinei produc o șeptime din bugetul comunei Pădureni la capitolul venituri, spune primarul.
 • toate elementele de mobilier din spațiul public, precum și din școală sunt construite în cadrul atelierului primăriei.

Povestea piscinei[modificare | modificare sursă]

Piscina de satul Pădureni este una dintre cele mai importante atracții pentru tinerii din sat și din zonă. Însă construcția sa a fost privită cu scepticism încă de la avansarea acestei idei, și chiar și acum ea este prezentată în media ca "moft" într-o comunitate care nu este "100% asfaltată". Cu toate acestea, primarul susține că bazinul a avut un impact deosebit în comunitate, că investiția a fost deja amortizată și că în prezent aduce bani la buget.

Temistocle Diaconu, primar Pădureni: "Cu piscina eram dator să o construiesc. Înainte de 1989, am rămas mâhnit de faptul că mai mulți copii și tineri s-au înecat în iazuri improvizate. Am propus să se facă un fel de ștrand, o groapă betonată cum i-am spus eu la vremea aceea, minimalizând. Am fost privit cu persiflare. Eram director de cămin cultural și am avut această inițiativă într-o ședința comunală.

După Revoluție, am avut o surpriză extraordinară. Două femei în vârstă au venit la birou când noi restituiam pământul oamenilor. M-au întrebat: domnule, ați ajuns primar, mai vreți să faceți acel bazin de înot de care spuneați dumneavoastră, ar fi posibil vreodată?

Eu le-am spus că sigur că mi-aș dori și atunci mi-au zis: uitați, noi îl dăm comunei, dați-ne în altă parte la schimb. Le-am dat în partea de sud a comunei și în câmp. Iar restul pământului l-au cedat pur și simplu, fără un ban, comunei. Asta mi-a dat o bucurie imensă, să vezi așa ceva, oameni atât de altruiști.

În 2007 și în 2008 am avut o data 60.000 de lei și o data alți 60.000 de lei. Am cheltuit deci 120.000 de lei cu acest bazin de înot, bani din bugetul local.

În 2009, 2010 și 2011, trei ani, am încasat 130.000 de lei, deci un miliard 300 bani vechi. În 2012 am încasat 560 de milioane de lei, bani vechi.

A fost nu numai amortizată cheltuiala, dar impactul pe care l-a avut a fost deosebit. Record într-o zi, pe bază de bilete vândute: 860 de persoane într-o sâmbătă anul trecut, anul acesta 830, restul 700, 500.

Copiii sunt învățați să înoate de profesorul de educație fizică, îi ajută și băieții din sat, avem un salvamar pe timpul verii care îi supraveghează și îi ajută pe cei mici în așa fel încât să deprindă înotul".[7]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Populația satelor aflate actualmente în componența comunei, ea având la acea vreme (2002) altă componență.„Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Victor Cozmei, Raluca Pantazi, Cel mai frumos sat din „gaura a neagră” a Europei, HotNews, 1 decembrie 2013, accesat la 4 decembrie 2013

Legături externe[modificare | modificare sursă]