Comuna Lunca Banului, Vaslui

46°35′42″N 28°10′6″E (Comuna Lunca Banului, Vaslui) / 46.59500°N 28.16833°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lunca Banului
—  comună  —
Lunca Banului se află în România
Lunca Banului
Lunca Banului
Lunca Banului (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°35′42″N 28°10′6″E ({{PAGENAME}}) / 46.59500°N 28.16833°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Vaslui.svg Vaslui

SIRUTA164749

ReședințăLunca Banului
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Lunca Banului[*]Dănuț Tofan[*][3] ( PSD, )

Suprafață
 - Total83,09 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3501 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal737340

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Lunca Banului este o comună în județul Vaslui, Moldova, România, formată din satele Broscoșești, Condrea, Focșa, Lunca Banului (reședința), Lunca Veche, Oțetoaia și Răducani.

Localitatea Lunca Banului datează de peste 400 de ani, primele locuințe fiind construite după anul 1550. Numele localității provine de la fostul boier Luca Banu, pe a cărui moșie se găsește așezată azi comuna. Boierul Luca Banu a participat la încheierea tratatului de prietenie de la Iași, între Petru I - Țarul Rusiei și Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei, înainte de războiul de la Stănilești pe Prut, în anul 1711.

Așezarea se găsește pe valea râului Prut și numără 3.950 de locuitori. Relieful predominant este șesul cu excepția câtorva coline care se întind la vest de satele Lunca Veche, Oțetoaia și Lunca Banului cunoscute de "Chiscul Iepurelui", Pădurea Baștei și Colina "Sacă". Șesul Prutului este brăzdat de apa Prutețului - pârâu în prezent pe cale de dispariție în urma lucrărilor de canalizare efectuate în vederea irigării culturilor agricole din aceste locuri prefolosite la cultura legumelor și zarzavatului. În comuna Lunca Banului din județul Vaslui, a fost inaugurat muzeul satului, intitulat “La casa bunicii”. Amenajarea clădirii a necesitat trei ani de trudă, sponsorizări, dar mai ales implicarea puternică în acest proiect a membrilor comunității locale, care au strâns de la țărani valoroase materiale etnografice și piese arheologice. Adăpostit în localul vechii școli a satului Oțetoaia, muzeul “La casa bunicii” a rezultat din activitatea plină de dăruire a doamnei învățătoare Elisabeta Darabana, care a adunat valoroase materiale etnografice, de artă populară, țipături, piese arheologice”, a declarat Monica Marcot, managerul Rețelei Electronice a Comunității Locale (RECL). (http://www.ecomunitate.ro) Muzeul satului s-a construit în colaborare cu Asociația Clubului Rotary din Huși, aceasta ocupându-se de lucrările de modernizare a clădirii. Cele peste 200 de exponate din acest muzeu redau valorile istorice și culturale ale zonei, ilustrând diversitatea tradițiilor care se păstrează peste veacuri de către localnici. “Materialul etnografic adunat a urmărit să deslușească universul vieții patriarhale din comunitate, diversitatea și specificul ei. Toate piesele au fost colecționate și selectate de la țăranii din satele comunei Lunca Banului”, povestește managerul RECL. (http://www.ecomunitate.ro) În zonă se pot practica turismul de agrement și pescuitul. Dezvoltarea agroturismului reprezintă, o prioritate a comunei Lunca Banului.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Lunca Banului

     Români (97,17%)

     Necunoscută (2,82%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Lunca Banului

     Ortodocși (97,05%)

     Necunoscută (2,82%)

     Altă religie (0,11%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Lunca Banului se ridică la 3.501 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.933 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (97,17%). Pentru 2,83% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,06%). Pentru 2,83% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Lunca Banului este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Dănuț Tofan[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat7       
Partidul PRO România3       
Partidul Național Liberal2       
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1       

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .