Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Colegiul Național „Ion C. Brătianu” este un liceu din Pitești, România. Se află pe Strada Armand Călinescu nr. 14.

Date istorice[modificare | modificare sursă]

Un eveniment important din istoria orașului Pitești a fost înființarea „Gimnaziului teoretic” la 6 septembrie 1866, cunoscut o perioadă sub denumirea de Liceul „Nicolae Bălcescu”, astăzi Colegiul Național „Ion C. Brătianu”. În anul școlar 1873 - 1874, gimnaziul a funcționat cu toate cele 4 clase și cu un număr de 6 profesori (4 plătiți de stat și 2 de județ). De la 1 aprilie 1877, plata tuturor profesorilor a fost făcută din bugetul statului (9 profesori)[1].

În anul 1894, în urma unor numeroase intervenții adresare ministerului de către profesorii gimnaziului, autorități și o serie de cetățeni din Pitești, gimnaziul s-a transformat în liceu, înființându-se clasa a V-a, iar în următorii ani și celelalte clase.

În anul 1897 s-a pus piatra fundamentală a localului propriu care s-a dat în folosință în anul 1899. Întregul ansamblu de clădiri s-a construit pe cheltuiala Ministerului Instrucțiunii Publice, directorul liceului în această perioadă fiind profesorul de geografie cu studii la Paris, Nae Gh. Dumitrescu. Corpul principal de clădire realizat în stilul arhitecturii tradiționale românești după planurile arhitectului C. Al. Băicoianu, se numără printre cele mai impunătoare construcții din municipiul Pitești[2].

La 26 octombrie 1899, noul local al liceului (corpul principal, casa directorului în care se află astăzi Secretariatul și celelalte anexe) a fost recepționat în prezența constructorului Cretzianu.

În anul 1898, Colegiul a primit numele lui „Ion C. Brătianu” - revoluționarul de la 1848 și cunoscutul om de stat de mai târziu, care se născuse aici în anul 1821.

Foști elevi ai Colegiului Național „Ion C. Brătianu” - personalități de ieri și azi[modificare | modificare sursă]

Personalități de ieri[modificare | modificare sursă]

Personalități de azi[modificare | modificare sursă]

La Colegiul Național „Ion C. Brătianu” au studiat elevi de elită care au câștigat premii la olimpiadele internaționale și au studiat la cele mai prestigioase universități din lume. După studii, mulți și-au luat doctoratul la universități de top mondial și au ajuns să predea sau să lucreze, majoritatea în S.U.A. Iată câteva:

 • Raul Horia Rădulescu - Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică, 1981. Universitatea Texas din Austin, S.U.A.
 • Silviu Ștefan Pufu - Medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Fizică 2001, argint 2002 și aur 2003. Profesor la Universitatea Princeton, S.U.A.
 • Cristian Proistosescu - Medalia de argint în 2004 și Medalia de aur în 2005 la Olimpiada Internațională de Fizică. Premiul II La Olimpiada Internațională Pluridisciplinară, Yakutia, Rusia, 2003. Universitatea Princenton, doctoratul la Harvard, unde predă din 2009.
 • Andrei Constantin - Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică 2003, aur 2004, argint 2005. Premiul III la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară, Yakutia, Rusia, 2002.
 • Ciprian Manolescu - Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, de trei ori consecutiv: 1995, Canada, 1996, India, 1997, Argentina, cu punctaj maxim. De trei ori medalia de aur la Balcaniada de Matematică. A absolvit cu Magna Cum Laudae Universitatea Harvard, unde și-a luat și doctoratul, în 2004. Tot la Harvard a câștigat numeroase concursuri internaționale. La ora actuală, el predă la UCLA, în California.
 • Mihai Horia Tohăneanu - Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică. Medalie de aur la Balcaniada de Matematică. A absolvit Darmouth College în S.U.A., și-a luat doctoratul la Universitatea Berkeley în 20009, iar acum predă matematica la Purdue University, în statul american Indiana și la Johns Hopkins University[4].
 • Liviu Suciu - premiul I la Balcaniada de Matematică, 1986. Doctoratul la Universitatea Pennsylvania. Acum lucrează la o companie din New York.
 • Paula Enache - Medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Română 2010, locul III 2011.
 • Alexandra Crai - Premiul I la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Română 2010, locul III 2011.
 • Iagăru Dina - Sorin Marian - Premiul I la Olimpiada de Limba și Literatura Română, 2011. Medalia de bronz la Concursul Internațional de Matematică și Literatură, 2011.
 • Cosmina-Andreea Manea - Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie 2013. Medalia de Aur și Locul I pe echipe la Olimpiada Internațională de Chimie.
 • Titus Teodorescu - studii postdoctorale la Minessota University, profesor la Oklahoma State University și la College of New Jersey S.U.A.
 • Liviu Ilinca - asistent la Rutgers University, în statul american New Jersey.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ M. Bădescu, N. Mateescu, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Pitești. Documente inedite, Pitești, 1971, p. 151.
 2. ^ Petre Popa, Paul Dicu, Silvestru Voinescu, Istoria municipiul Pitești, Editura Academiei Române, București, 1988, p. 117.
 3. ^ Iudița Dodu Ieremia, Colegiul Național Ion C. Brătianu, Editura Livable Impex RO S.R.L., s.a., p. 55.
 4. ^ Iudița Dodu Ieremia, Colegiul Național Ion C. Brătianu, Editura Livable Impex RO S.R.L., s.a., p. 52.