Code Lyoko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Code Lyoko
Code Lyoko logo.png
Informații generale
Gen

Acțiune, Știință-ficțiune, Fantezie, Aventură

Regizor(i)

Jérôme Mouscadet

Scenarist(i)

Françoise Charpiat
Carlo De Boutiny
Sophie Decroisette
Jean-Rémi François
Frédéric Lenoir
Bruno Merle
Ghislaine Pujol
Bruno Regeste
Alain Serluppus
Laurent Turner

Creator(i)

Thomas Romain și Tania Palumbo

Compozitor temă muzicală

Franck Keller și Ygal Amar

Temă muzicală de început

„O lume fără pericol”

Temă muzicală de sfârșit

Break Away

Țară de origine

Franța

Limbă(i)

Franceză

Disponibil în română

Dublat

Nr. de sezoane

5 (4 și Code Lyoko Evoluție)

Nr. de episoade

122 (95, 26 din Evoluție și episodul 0) (Lista episoadelor)

Producție
Producător(i)

Antefilms (sezonul 1)
MoonScoop (sezoanele 2-5)

Producător(i)
executiv(i)

Christophe și Benoît di Sabatino

Locație

Boulogne-Billancourt

Perioada de difuzare

23-24 minute

Difuzare
Canal original

France 3

Format imagine

480i: SDTV (sezoanele 1–4)
1080i: HDTV (Code Lyoko Evoluție)

Format audio

Stereo (sezoanele 1–4)
Dolby Surround 5.1 (Code Lyoko Evoluție)

Difuzare originală

3 septembrie 2003

Legături externe

Site oficial

Profil pe IMDB

Code Lyoko este o serie animată franceză creată de Thomas Romain și Tania Palumbo în anul 2003. Este sponsorizată de MoonScoop, în asociație cu France 3 și Canal J. Această serie utilizează animația în 2D (pentru reprezentarea animată a lumii reale) și animația în 3D (pentru reprezentarea din Lyoko - lumea cibernetică).

In 2004-2007, Code Lyoko era difuzat pe France 3 (Franța) și Cartoon Network (Statele Unite). Fiecare episod are aproximativ 26 de minute, o jumătate de oră cu tot cu reclame. În prezent există 97 de episoade incluzându-le pe cele din seria pilot.

Pe data de 31 mai 2011, MoonScoop, compania ce a produs Code Lyoko, a anunțat pe pagina sa de Facebook că serialul se va întoarce cu al cincilea sezon, în mare parte din cauza fanilor numeroși și dedicați. Sezonul are 26 de episoade, îmbinând grafica generată de computer cu acțiunea pe viu. Serialul, redenumit acum, „Code Lyoko Evoluție” și-a avut premieră pe data de 19 decembrie 2012.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Seria relatează povestea a patru studenți înscriși la Academia Kadic: Odd, Ulrich, Yumi și Jeremie, care descoperă o unitate de inteligență artificială, Aelita, singurul ocupant al lumii digitale cunoscute ca Lyoko. Un program malevolent al Supercomputerului care adăpostește Lyoko, XANA, plănuiește din motive necunoscute să distrugă întreagă specie umană de pe planeta noastră. XANA atacă Pământul folosindu-se de Turnuri care corup aparatele electronice, posedează obiecte, sau preiau controlul unor organisme. Cei patru eroi trebuie să o escorteze pe Aelita până la Turnul activat, unde aceasta îl dezactiveaza, și salvează omenirea prin asta. XANA pune la cale mai multe strategii pentru a ucide eroii, cum ar fi să-i facă să asculte o muzică care face oamenii să intre în comă și apoi să moară, să-i țina prinși în Lyoko, să-i pună într-o lume virtuală asemănatoare Pământului, să trimită două trenuri care conțin o varietate de chimicale toxice unul spre celălalt și multe altele. În tot acest timp, personajele principale au de aface cu viața lor de la școală, cu dragostea, rivalitățile, înnebunesc și în general se confrunta cu viețile lor separate.

În primul sezon, nu se știau multe despre XANA sau despre istoria Lyoko. XANA a posedat la început lucruri precum ursuleți de pluș sau șobolani. Războinicii pe Lyoko de obicei descoperă atacul, merge la Fabrică, și Aelita scrie „codul” în ultimul moment înainte ca cineva să moară. În episodul „Cod Pământ” Aelita se materializează în sfârșit, serialul adoptând un nou tip de narare. Cu toate ca secvențele episoadelor au rămas aceleași, s-a adăugat mai multă continuitate, astfel încât vizionarea episoadelor în ordine incorectă ar duce la confuzie. Al doilea sezon a detaliat personalitățile și dorințele personajelor, precum și cum s-a creat Lyoko. Un nou sector, Cartagina, a fost descoperit, și noi personaje, cum ar fi William Dunbar și misteriosul Franz Hopper, au intrat în scenă.

În ultimul episod al sezonului 2 (Cheia) majoritatea secretelor Supercomputerului au fost demascate. S-a revelat că Aelita era de fapt un om și Hopper era tatăl ei, el a creat Lyoko și XANA pentru a distruge Proiectul Cartagina, un fel de operațiune militară extraordinar de avansată. Oricum, rămâneau întrebări la care nu există răspuns. Cum a căpătat XANA conștiință proprie? De ce a vrut Hopper să distrugă Proiectul Cartagina? Ce vrea acesta? Unele dintre aceste întrebări își găsesc răspunsul în sezoanele 3 și 4, în care William devine un pericol major și planurile lui XANA pentru a prelua controlul lumii devin din ce în ce mai primejdioase.

Garage Kids[modificare | modificare sursă]

Cele 5 minute ale „pilotului” din Code Lyoko, intitulat Garage Kids, au fost lansate în 2001 prin distribuția Antefilms. Deși similar în concept, diferă prin multe aspecte, precum faptul că protagoniștii au puteri și în lumea reală, și Aelita nu există. În Garage Kids, Lyoko este numit „Xanadu”.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Povestea din Code Lyoko este centrată în jurul a cinci oameni: Jeremie Belpois, Aelita Schaeffer, Odd Della Robbia, Ulrich Stern și Yumi Ishiyama precum și a antagonistului: XANA Desigur, mai sunt o varietate de personaje secundare demne de menționat, cum ar fi Elisabeth (Sissi) Delmas și lacheii ei, William Dunbar, Jim Morales, Nicolas Poliakoff, Hervé Pichon, Milly Solovieff, Tamiya Diop și alte personaje decorative ce lasă loc pentru întorsături de situație interesante, precum Emilie LeDuc, Taelia și Samantha Knight.

Aelita Schaeffer[modificare | modificare sursă]

Aelita este fiica lui Franz Hopper, creatorul lui Lyoko. Are părul roz. Aelita este diferită de alți membri ai grupului, deoarece ea este conectată cu Lyoko pentru că ea a rămas în calitate de gardiană a lumii virtuale 10 ani după ce ea și tatăl ei au fost virtualizați încolo. Jeremie Belpois mai târziu descoperă Lyoko, Aelita (și XANA), după deschiderea supercomputerului. În academia Kadic, ea este cunoscută ca „Aelita Stones”.

Jeremie Belpois[modificare | modificare sursă]

Jeremie Belpois este membrul intelectual și științific al grupului. El acționează ca ghid în Lyoko, deoarece el este capabil pentru a mânui supercomputerul ca nimeni altcineva (în afară de Aelita). Când Jeremie deschide supercomputerul, el începe o căutare pentru a o materializa pe Aelita în lumea reală. El are uneori un temperament scurt. El este, de asemenea, cel mai vulnerabil să fie posedat de XANA, pentru că el nu are experiență în lupta împotriva monștrilor lui XANA în Lyoko.

Yumi Ishiyama[modificare | modificare sursă]

Yumi Ishiyama este cea mai veche a grupului (în afară de William). Yumi s-a născut în Japonia și este japoneză, dar familia ei s-a strămutat în Franța când era încă un bebeluș. Prietena ei cea mai apropiată este Aelita, precum și, de asemenea, ea este interesul de dragoste de Ulrich și William.

Odd Della Robbia[modificare | modificare sursă]

Odd Della Robbia este un Războinic pe Lyoko, îi place să mănânce și are un simt al orientări foarte bun. Odd are părul blond, pieptănat cu șuvițe violete. El este cel mai grațios al grupului, dar, de asemenea, cel mai energic și cel mai ingenios. Odd are un câine numit Kiwi care ascunde în academia Kadic, dar din fericire niciun profeșor nu l-a descoperit încă. El este un afemeiat.

Ulrich Stern[modificare | modificare sursă]

Ulrich Stern este un Războinic pe Lyoko. Ulrich este îndrăgostit de Yumi Ishiyama, dar când ea este cu William, Ulrich devine gelos. În academia Kadic, Ulrich împărtășește o cameră cu Odd și câinele său Kiwi. Este liniștit și are un jurnal. Întotdeauna încearcă să impresioneze oamenii cu capacitatea sa în sport. Practică Pencak Silat. Ulrich este german și suferă de vertij.

William Dunbar[modificare | modificare sursă]

William Dunbar a apărut pentru prima dată de la începutul sezonului 2 ca unul dintre noile prieteni ai lui Yumi Ishiyama. William este îndrăgostit de Yumi. La sfârșitul sezonului 3 a devenit al șaselea Războinic pe Lyoko, în prima sa călătorie la Lyoko, el a fost posedat și utilizat de XANA până la sfârșitul sezonului 4, când a fost eliberat de XANA și s-a întors ca un Războinic. Când s-a întors în Code Lyoko Evoluție, el s-a alăturat permanent la echipă.

Sezoane[modificare | modificare sursă]

Până acum, cinci sezoane au fost confirmate. Nu este știut dacă se va produce și al șaselea.

Pe 31 mai 2012, Code Lyoko a anunțat pe Facebook că va produce 26 de episoade noi pentru o continuare a seriei într-una nouă, numită „Code Lyoko Evoluție”. Ei de asemenea au comentat pe Facebook zicând „Eroii tăi se vor întoarce cum nu i-ai mai văzut vreodată”. Serialul va fi acum parțial acțiune pe viu și CGI pentru scenele din Lyoko.

Noul sezon a debutat online pe 19 decembrie, și pe France 4 la televizor în Franța pe 5 ianuarie.

Episoade[modificare | modificare sursă]

Există 95 de episoade din 4 sezoane (serie animată) și 26 de episoade din Code Lyoko Evoluție (sezonul 5), însumând un total de 121 de episoade. Există și un episod preludiu împărțit în două părți (două episoade), numit „XANA capătă viață”, care este originea serialului și explică cum s-au cunoscut personajele. Și un al șaselea sezon ar putea fi lansat, eventual.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Din momentul lansării, Code Lyoko a fost criticat atât pozitiv, cât și negativ. Pe când primește note mari din cauza faptului ca era difuzat pe Cartoon Network, și are un număr considerabil de fani, unii spun că episoadele primului sezon erau repetitive și romanțele între adolescenți care apăreau irealiste, evoluând astfel într-o încercare eșuată de a deveni o telenovelă. Cu toate acestea, mulți spun că se încadrează în genuri diferite, cum ar fi Acțiune/Aventură, Romantic și chiar puțină Dramă, ceea ce face serialul o vizionare excelentă. De asemenea, câțiva critică mărimea anormală a capetelor copiilor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]