Coapsa (Fragment de tors)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Coapsa (Fragment de tors)
Descriere generală
ArtistConstantin Brâncuși
Datare1909 - 1910
MaterialeSculptură în marmură albă
Dimensiuni24,4[1] × cm
AmplasareMuzeul de Artă din Craiova, România

Coapsa (Fragment de tors) sau „Tors I” realizată de Constantin Brâncuși la Paris în anii 1909-1910 este prima sculptură care deschide seria Ciclului Torsurilor. Lucrarea fost cadoul de nuntă pentru prietenul său Victor Popp, dar înainte de a o dărui, Brâncuși a mai executat după ea două versiuni în gips.

Lucrată în marmură albă[2], sculptura a fost prezentată pentru prima dată publicului la Salonul Oficial de la București, în anul 1912, unde Brâncuși a obținut marele premiu de 2000 de lei. Expusă la Craiova pentru prima dată în anul 1943, ea face parte din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova din august 1954; din 1956 a fost expusă permanent în cadrul Galeriei Naționale, iar din 1964 în cadrul Cabinetului Constantin Brâncuși.[3]

Sculptura este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural național.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Coapsa (Fragment de tors) | Constantin Brâncuși - Europeana”. Europeana.eu. Accesat în . 
  2. ^ „Sculptură. Brâncuși, Constantin. Coapsa (Fragment de tors) - INP, Bunuri culturale mobile clasate în Tezaurul Patrimoniului Cultural Național”. Clasate.cimec.ro. Accesat în . 
  3. ^ „Muzeul de arta Craiova - Tors (prima lucrare din ciclu)”. Muzeuldeartacraiova.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Constantin Brâncuși