Cassiopeia (constelație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cassiopeia

Harta constelației Cassiopeia (click pentru mărire)
Denumire
Nume latinCassiopeia
GenitivCassiopeiae
AbreviereCas
Observație
(Epoca J2000.0)
Ascensie dreaptăÎntre 22h 57m 05s și 3h 41m 14s
DeclinațieÎntre +46° 40′ 33″ și +77° 41′ 32″
Suprafață598 grd² (Locul 25)
VizibilitateÎntre 90° N și 20° S
Trecere la meridian20 noiembrie, 21h00
Stele
Strălucitoare
(m≤3,0)
4 (α, β, γ, δ)
Vizibile cu ochiul liber161
Bayer / Flamsteed53
Apropiate
(d≤16 al)
0
Cea mai strălucitoareα Cas (Schedar) (2,24m)
Cea mai apropiatăη Cas (Achird) (19,42 al)
Obiecte
Obiecte Messier2 (M52, M103)
Ploi de meteoriPerseidele
Constelații învecinateGirafa
Cefeu
Șopârla
Andromeda
Perseu

Cassiopeia este o constelație nordică. În mitologia greacă, o reprezintă pe orgolioasa regină Cassiopeia care era mândră de frumusețea ei neîntrecută. Este una dintre cele 88 de constelații moderne și a fost printre cele 48 enumerate de Ptolemeu.

Istorie și mitologie[modificare | modificare sursă]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Citată de Aratos[1], apoi de Ptolemeu în Almageste, constelația o reprezintă pe regina Casiopeea din Mitologia greacă, soția lui Cefeu și mama Andromedei, alături de care se află.

Această constelație face parte din grupul de constelații legat de mitul Andromedei.

Se spune, de asemenea, că, pentru a-i pedepsi orgoliul, regina a fost înlănțuită pe tronul său, fiind condamnată să se rotească în jurul Stelei Polare și uneori să atârne invers, într-un mod foarte nedemn.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

În mitologia veche Cassiopeea era frumoasa regină etiopiană, locuind în orașul Joppa din Fenicia împreună cu soțul ei Cefeu și fiica lor Andromeda. Cassiopea era foarte mândră de frumusețea ei, și mult mai mult de frumusețea fiicei ei Andromeda, dar într-o zi vanitatea ei o îndrumă să spună că frumusețea lor o depășește pe cea a nimfelor mării declanșând mânia lui Poseidon, zeul mărilor. În cele din urmă Poseidon a trimis un monstru teribil CETO (balena) pentru a distruge întreg orașul, singura modalitate de a potoli setea mâniei lui Poseidon era aceea de a o sacrifica pe fiica lor Andromeda, așa că aceasta a fost legată de o stâncă pe o insulă din apropiere spre a fi devorată; sfârșitul Andromedei era foarte aproape când, în sfârșit, pe un cal înaripat ajunge eroul ei Perseu și o salvează.

Observarea stelelor[modificare | modificare sursă]

Constelația Cassiopeia

Reperarea constelației[modificare | modificare sursă]

Cassiopeia este una dintre constelațiile cele mai caracteristice și mai ușor de recunoscut din emisfera nordică. Având în vedere că este foarte aproape de Steaua Polară (≈Polul Nord ceresc), rămâne vizibilă pe cer toată noaptea, în întreaga zonă temperată a emiseferei nordice (o astfel de constelație se numește circumpolară); în emisfera sudică este vizibilă doar din zonele tropicale. Față de Polul Nord ceresc, Cassiopeia este situată vizavi de Carul Mare: în emisfera nordică, atunci când Cassiopeia este sus pe cer, Carul Mare este aproape de orizont. Constelația are o suprafață de 598 de grade pătrate. Constelația Cassiopeia se află între constelațiile Cefeu și Andromeda[2], proiectată pe Calea Lactee și, prin urmare, foarte bogată în stele.

Constelația Cassiopeia se reperează direct, prin forma sa foarte caracteristică, în forma literelor „M” sau „W”[2], în funcție de anotimp. Aceste stele deosebit de strălucitoare, de magnitudine 2, rămân mult timp vizibile, ajutând la reperarea altor constelații.

Forma constelației[modificare | modificare sursă]

Cu ochiul liber, tronul reginei este foarte vizibil în forma generală a constelației, însă regina câtuși de puțin.

Obiecte cerești[modificare | modificare sursă]

Stele[modificare | modificare sursă]

Confuzie: De rescris!!! [Cassiopeia conține două stele vizibile cu ochiul liber, fiind cele mai luminoase din galaxie:ρ Cas și V509 Cas. Steaua este aproape o stea binară fiind formată dintr-un soare galben pitic și o stea pitică portocalie.Constelația seamănă cu litera W sau cu o coroană].

Stele variabile[modificare | modificare sursă]

  • Beta Cassiopeiae (β Cas / β Cassiopeiae) este cunoscută și sub numele său tradițional, Caph, de origine arabă. Este o stea gigantă galben-albă de tip F, cu o magnitudine aparentă de + 2,28. Luminozitatea sa variază de la magnitudinea +2,25 la +2,31, cu o perioadă de 2 ore și jumătate.
  • R Cassiopeiae (R Cas) este o gigantă roșie de tip M; strălucirea ei variază de la magnitudinea de +4,7 până la +13,5, cu o perioadă de 430,5 de zile.

Nebuloase, roiuri de stele, galaxii[modificare | modificare sursă]

Conține două obiecte Messier și anume: Messier 52 (NGC 7654) și Messier 103 (NGC 581). Amândouă sunt roiuri de stele deschise și au magnitudinea aparentă 7, ele fiind foarte ușor de observat cu un binoclu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Phainomena: În fața lui Cefeu se rotește cu cerul nefericita Casiopeia, care abia apare în nopțile iluminate de Lună, întrucât stelele puțin numeroase presărate în ea nu o fac ușor de observat, cele ale stelelor sale care sunt ca cele două jumătăți ale unei stinghii care cuprinde o ușă închisă în ea, reprezintă brațele sale întinse și ridicate de fiecare latură, ca și cum ar deplora soarta fiicei sale.
  2. ^ a b Marcel Jinca, Aurelia Idita, Stele și constelații, Ghid pentru observarea stelelor și a corpurilor de cer profund (2014), p.199.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Krause O, Rieke GH, Birkmann SM, Le Floc'h E, Gordon KD, Egami E, Bieging J, Hughes JP, Young ET, Hinz JL, Quanz SP, Hines DC (2005). Infrared echoes near the supernova remnant Cassiopeia A
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. Princeton University Press, Princeton
  • Martin Rees, Universul, ghid vizual complet, coordonator [...], Traducere din limba engleză de Ana-Maria Negrilă-Chisega, Liana Stan, Enciclopedia RAO 2008, București, 512 de pagini. ISBN 978-973-717-319-5
  • Marcel Jinca, Aurelia Idita, Stele și constelații, Ghid pentru observarea stelelor și a corpurilor de cer profund, Bumbești-Jiu, 2014 ISBN 978-973-0-16848-8

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cassiopeia (constelație)


Coordonate: Harta cerului 01h 00m 00s, +60° 00′ 00″