Cassiopeia (constelație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cassiopeia
Cassiopeia constellation map.png
Harta constelației Cassiopeia (click pentru mărire)
Denumire
Nume latin Cassiopeia
Genitiv Cassiopeiae
Abreviere Cas
Observație
(Epoca J2000.0)
Ascensie dreaptă Între 22h 57m 05s și 3h 41m 14s
Declinație Între +46° 40′ 33″ și +77° 41′ 32″
Suprafață 598 grd² (Locul 25)
Vizibilitate Între 90° N și 20° S
Trecere la meridian 20 noiembrie, 21h00
Stele
Strălucitoare
(m≤3,0)
4 (α, β, γ, δ)
Vizibile cu ochiul liber 161
Bayer / Flamsteed 53
Apropiate
(d≤16 al)
0
Cea mai strălucitoare α Cas (Schedar) (2,24m)
Cea mai apropiată η Cas (Achird) (19,42 al)
Obiecte
Obiecte Messier 2 (M52, M103)
Ploi de meteori Perseidele
Constelații învecinate Girafa
Cefeu
Șopârla
Andromeda
Perseu


Cassiopeia este o constelație nordică. În mitologia greacă, o reprezintă pe orgolioasa regină Cassiopeia care era mândră de frumusețea ei neîntrecută. Este una dintre cele 88 de constelații moderne și a fost printre cele 48 enumerate de Ptolemeu.

Istoric și mitologie[modificare | modificare sursă]

În mitologia veche Cassiopeea era frumoasa regină etiopeană,locuind în orașul Joppa din Fenicia împreună cu soțul ei Cefeo și fiica lor Andromeda. Cassiopea era foarte mândră de frumusețea ei,și mult mai mult de frumusețea fiicei ei Andromeda,dar într-o zi vanitatea ei o îndrumă să spună că frumusețea lor o depășește pe cea a nimfelor mării declanșând mânia lui Poseidon,zeul mărilor! Iar în cele din urmă Poseidon a trimis un monstru teribil CETO (balena) pentru a distruge întreg orașul,singura modalitate de a potoli setea mâniei lui Poseidon era aceea de a o sacrifica pe fiica lor Andromeda,așa ca ea a fost legată de o stâncă pe o insulă din apropiere gata de a fi devorată,sfârșitul ei era foarte aproape când în sfârșit pe un cal înaripat ajunge eroul ei Perseo și o salvează!

Observarea stelelor[modificare | modificare sursă]

Constelaţia Cassiopeia

Reperarea constelației[modificare | modificare sursă]

Cassiopeia este una dintre constelațiile cele mai caracteristice și mai ușor de recunoscut din emisfera nordică. Având în vedere că este foarte aproape de Steaua Polară (≈Polul Nord ceresc), rămâne vizibilă pe cer toată noaptea, în întreaga zonă temperată a emiseferei nordice (o astfel de constelație se numește circumpolară); în emisfera sudică este vizibilă doar din zonele tropicale. Față de Polul Nord ceresc, Cassiopeia este situată vizavi de Carul Mare: în emisfera nordică, atunci când Cassiopeia este sus pe cer, Carul Mare este aproape de orizont. Constelația are o suprafață de 598 de grade pătrate. Constelația Cassiopeia se află între constelațiile Cefeu și Andromeda, proiectată pe Calea Lactee și, prin urmare, foarte bogată în stele.

Constelația Cassiopeia se reperează direct, prin forma sa foarte caracteristică, în forma literelor „M” sau „W”, în funcție de anotimp. Aceste stele deosebit de strălucitoare, de magnitudine 2, rămân mult timp vizibile, ajutând la reperarea altor constelații.

Forma constelației[modificare | modificare sursă]

Cu ochiul liber, tronul reginei este foarte vizibil în forma generală a constelației, însă regina câtuși de puțin.

Obiecte cerești[modificare | modificare sursă]

Stele[modificare | modificare sursă]

Confuzie: De rescris!!! [Cassiopeia conține două stele vizibile cu ochiul liber, fiind cele mai luminoase din galaxie:ρ Cas și V509 Cas. Steaua este aproape o stea binară fiind formată dintr-un soare galben pitic și o stea pitică portocalie.Constelația seamănă cu litera W sau cu o coroană].

Stele variabile[modificare | modificare sursă]

  • Beta Cassiopeiae (β Cas / β Cassiopeiae) este cunoscută și sub numele său tradițional, Caph, de origine arabă. Este o stea gigantă galben-albă de tip F, cu o magnitudine aparentă de + 2,28. Luminozitatea sa variază de la magnitudinea +2,25 la +2,31, cu o perioadă de 2 ore și jumătate.
  • R Cassiopeiae (R Cas) este o gigantă roșie de tip M; strălucirea ei variază de la magnitudinea de +4,7 până la +13,5, cu o perioadă de 430,5 de zile.

Nebuloase, roiuri de stele, galaxii[modificare | modificare sursă]

Conține două obiecte Messier și anume: Messier 52 (NGC 7654) și Messier 103 (NGC 581). Amândouă sunt roiuri de stele deschise și au magnitudinea aparentă 7, ele fiind foarte ușor de observat cu un binoclu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Krause O, Rieke GH, Birkmann SM, Le Floc'h E, Gordon KD, Egami E, Bieging J, Hughes JP, Young ET, Hinz JL, Quanz SP, Hines DC (2005). Infrared echoes near the supernova remnant Cassiopeia A
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. Princeton University Press, Princeton

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cassiopeia (constelație)


Coordonate: Harta cerului 01h 00m 00s, +60° 00′ 00″