Cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca
—  cartier  —
Cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 46°46′13″N 23°33′45″E ({{PAGENAME}}) / 46.77017°N 23.5624°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Cluj county CoA.svg Cluj
MunicipiuFlag of Kolozsvár (1941).svg Cluj

Prezență online
Harta Cartierului Grigorescu

Grigorescu, numit Donath până în anul 1960, (în maghiară Donátnegyed sau Donáth), este un cartier din vestul Clujului.[1]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Cartierul Grigorescu se află în extremitatea vestică a orașului și este încadrat de dealul Hoia la nord-vest, de dealul Cetățuii la nord-est și de râul Someșul Mic la sud. La vest de cartierul Grigorescu se află comuna Florești, la sud, cartierele Mănăștur și Plopilor, la est este centrul istoric, iar la nord se găsesc cartierele Dâmbul Rotund și Gruia.

Cartierul Grigorescu, văzut de pe malul Someșului

Canalul Morii se bifurcă din râul Someșul Mic în partea de sud-vest a cartierului. Pădurea Hoia se află la extremitatea vestică a cartierului, la ieșirea din oraș.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Numele Donáth provine de la cel al sfântului Donat, suprapus pe legenda cu ciobanul Donáth, care, însoțindu-și oile, i-a descoperit pe turci la „Tăietura Turcului” și, dând de veste clujenilor, a salvat astfel orașul de atacul turcesc pe la spate.[1] Numele Donáth a fost înlocuit din anul 1960 cu cel al lui Eremia Grigorescu, general al armatei române în Primul Război Mondial și unul dintre generalii români care a condus armatele venite din Vechiul Regat în Transilvania după Marea Unire.[2][3]

În anii 1960, exista o dispută urbanistică asupra axei centrale a cartierului. Se planificase ca axă principală artera de sub deal (actuala Stradă Donáth - Eremia Grigorescu - Dragalina), pe care, de altfel, circulau autobuzele (în prezent, ele circulă pe axa mediană Octavian Goga-Alexandru Vlahuță-Fântânele). Proiectantul șef al cartierului era arhitectul Augustin Presecan.

Clădiri[modificare | modificare sursă]

În cartier se află Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, sediul local al Radioteleviziunii Române și al Radio România și Parcul Etnografic Romulus Vuia.[3] Sunt mai puține blocuri în acest cartier față de alte cartiere ale orașului. Densitatea este mai mare în zona vestică a cartierului, unde s-au construit în perioada comunistă o serie de blocuri de zece etaje. Zona estică, spre centrul orașului, este mai veche și este dominată de case.[3]

Panoramă a vestului cartierului Grigorescu, văzut de deasupra străzii Donath.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Donath: statuia unui sfânt și legenda ciobanului care a salvat Clujul”. Cluj.com. . Accesat în . 
  2. ^ Suduc, Arianna (). „Cartierele Clujului de ieri și de azi” (în engleză). CLUJLIFE - Te scoate din casă!. Accesat în . 
  3. ^ a b c Pomáz, Mózes Károly 2013; Ungaria, Rákóczi F. 79; spune, Am locuit in Cluj 47 ani (). „Curiozități despre unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Clujului: Grigorescu (Galerie FOTO)”. cluju.ro. Accesat în .