Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca
—  cartier  —
Harta Cartier Gheorgheni Cluj-Napoca.jpg
Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 46°45′53″N 23°37′13″E ({{PAGENAME}}) / 46.7647°N 23.6203°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Cluj county CoA.svg Cluj
MunicipiuFlag of Kolozsvár (1941).svg Cluj

Prezență online

Gheorgheni este un cartier construit în anii 1960 în estul municipiului Cluj, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement. Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. Cartierul beneficiază de numeroase spații comerciale (Hermes, Mercur, Diana). Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă, Gheorghieni (Ghiurfalău), spre care face legătura.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Cartierul Gheorgheni se intinde intre strazile Calea Turzii, Piata Baba Novac, Str. General Traian Mosoiu, Str. Nasaud, Str. Coastei si Str. Alexandru Vaida Voievod. În general predomină blocurile, de la 4 până la 12 etaje, dar cartierul este renumit și ca fiind o zonă bună de case.

În sudul cartierului Gheorgheni se află fosta livadă Palocsay, redenumită Stațiunea de Cercetări Horticole a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceasta se întinde de la limita sudică a cartierului până la strada Borhanci.[1]

Lacul Gheorgheni[modificare | modificare sursă]

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani si era numit „Lacul fara fund”. Prima atestare a lacului dateaza din 1370, intr-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastreaza si astazi in arhivele orasului. In perioada medievala, lacul a fost transformat in pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peste, fiind o sursa importanta de hrana.[2][3]

In anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni intr-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns in Cluj in doua saptamani, din cauza greutatii si dimensiunilor. Draga semana cu un vapor si de aici s-au nascut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.

Dupa finalizarea constructiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarata atractie de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau sa faca plimbari pe malul lacului. In partea dinspre Iulius Mall lacul a fost reamenajat, fiind dotat cu spatiu verde pentru joaca, banci sau pista de biciclete.

Baza sportivă Gheorgheni[modificare | modificare sursă]

În anul 2017, s-a deschis cea mai modernă bază sportivă din Cluj, Baza Sportivă Gheorgheni, dotată cu trei terenuri sintetice de mini-fotbal, trei terenuri sintetice de tenis, două terenuri de baschet, două terenuri de badminton și două terenuri cu nisip pentru volei de plajă.

Transport[modificare | modificare sursă]

Cartierul este deservit de troleibuzele 3 și 25 care fac legătura cu Piața Gării respectiv cartierul Mănăștur și de autobuzele 18, 20, 24, 24B, 32, 32B, 33, 34, 44, 45, 48, 48L care fac legătura cu alte zone importante ale orașului.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Cartierul Gheorgheni
Lacul Gheorgheni în anul 2018  
Arhitectură din perioada comunistă tipică cartierului Gheorgheni. Aleea Bizușa  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Renaște Livada Palocsay”. zcj.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Curiozități despre cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca”. cluju.ro. . Accesat în . 
  3. ^ „Cartierul Gheorgheni Cluj - Cartiere Cluj”. Cluj.com. . Accesat în .