Carabina wz. 1929

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carabina wz. 1929

Pușca cu repetiție Carabina wz. 1929

Tip Pușcă cu repetiție
Loc de origine  Polonia
Istoric operațional
În uz 1930–1945
Folosit de Afghanistan
Germania nazistă
Palestina
Republica Chineză
Arabia Saudită
A doua Republică Poloneză
Uniunea Sovietică
A Doua Republică Spaniolă
Spania franchistă

Carabina wz.29 a fost o armă scurtă poloneză care a fost o pușcă cu repetiție, bazată pe modelul german Karabiner 98AZ. Atributurile identificatoare includ un buton de baionetă de stil M98/05⁠(d) care se termina direct sub barila din față și urechile de protecție aripiate pe ambele părți ale lamei de vedere din față. Modelele de cavalerie aveau un mâner de șurub întors, iar versiunile timpurii aveau un cârlig de staplare aproape de capătul stocului pe partea dreaptă.

Istoricul conceptului[modificare | modificare sursă]

După câștigul independenței în 1918, Armata poloneză a fost înarmată cu mai multe modele de arme rămase de la națiunile care au ocupat Polonia, aceste arme au fost: inclusiv Mosin-Nagant rusesc, Mannlicher austriec și Gewehr 98 german. Berthiers francez și Lebels de la soldații Armatei Ruse Albe au fost de asemenea la dispoziție, precum și Arisaka⁠(d) japoneză și arme din Marea Britanie, cum ar fi Lee-Enfield.

Ca rezultat, la sfârșitul războiului polono-sovietic în 1921, armata poloneză era înarmată cu aproximativ 24 de tipuri de arme și 22 de puști care trageau muniții diferite. În efortul de a reduce dificultățile logistice, armata poloneză a încercat să adopte un singur tip de pușcă. În mod convenabil, Tratatul de la Versailles, care a creat Orașul Liber de Danzig, a oferit Armatei poloneze acces la instalațiile de fabricație a armelor din Danzig, facilitând alegerea armei Mauser 98 ca bază pentru orice nouă pușcă cu scop militar polonez. Mauserul a fost, de asemenea, probabil una dintre cele mai bune puști cu repetiție din acea vreme și cea mai bună disponibilă pentru Polonia. Producția wz.98 a început în iulie 1922, după ce mașinăria din Danzig a fost mutată la Varșovia și a fost creată Fabrica Națională de Arme din Radom.

Doi ani mai târziu, producția de puști wz.98 a fost oprită. Armata a încercat să adopte o pușcă de lungime intermediară, cum ar fi Lee-Enfield, M1903 Springfield sau Karabiner 98a, bazându-se pe analizele ale experiențelor din Primul Război Mondial și Războiul polono-sovietic.

Utilizarea în teren a armelor Karabiner 98a a arătat că această armă nu era potrivită pentru a fi folosită ca arma standardizată pentru infanteria Poloneză. Cel mai mare defect a armei a fost montarea slabă a baionetelor, deoarece bagul de baionetă se rupea atunci când lovea obiecte dure sau prea tare. Karabiner 98a a folosit, de asemenea, o acțiune Mauser cu inel mic, ceea ce a complica procesul de producție. Din aceste cauze a fost luată decizia de a dezvolta un model de pușcă intermediară pentru Armata Poloneză. Proiectul a fost finalizat în 1929. Noua pușcă wz.29 a fost bazat pe vechea pușcă wz.98, dar cu o stoc și un barile mai scurte, aliaje mai puternice pentru receptor și barile, un vizor întărit și o toleranță dimensională crescută în acțiune, permițând o schimbarea ușoară a pieselor. Existau două versiuni ale armei: modele de infanterie aveau mâner drept, în timp ce modele de cavalerie aveau mâner curbat. Deoarece ambele variante folosesc același material, modelele de cavalerie au avut o tăietură în stoc pentru a curba mânerul.

Producția noilor arme a început în 1930 la Fabrica Națională de Arme din Radom. În ciuda producției de wz. 98a (armele lungi) începând cu 1936, producția de wz.29 a continuat până în septembrie 1939, cu un total de aproximativ 264.000 de arme produse, inclusiv armele produse exportate în Afganistan și A Doua Republică Spaniolă.

În timpul Invazia Poloniei, armele wz.29 au fost folosite de Armata Poloneză în apărarea Poloniei, împotriva trupelor germane folosind similara armă Karabiner 98k. După înfrângerea Poloniei, au fost folosite de partizanii Subterani polonez. Armele wz.29 capturate au fost folosite de Wehrmacht sub numele de Gewehr 298 (p).

O imagine tehnică generală[modificare | modificare sursă]

Carabina wz.29 era o pușcă cu repetiție, cu blocare tipică Mauser. Muniția a fost alimentată printr-o cutie cu două rânduri care conține cinci cartușe. O captură de siguranță de trei poziții a fost atașată în partea din spate a șurubului, asigurând șurubul de foc. Vizorul consta dintr-o viziune deschisă post-tipă din față și o viziune din spate de tip tangent cu o înțărțire din spate în formă de V; viziunea din spate a fost o viziune tangentă din spate care a fost gradată de la 100 la 2000 de metri, la intervale de 100 de metri. Arma era echipată cu o baionetă tip wz.29 facută special pentru această armă.

Gewehr 29/40[modificare | modificare sursă]

Acest model a fost un clonă de Karabiner 98k construit la fabrica Radom pentru Germania. Firma austriacă Steyr⁠(d) a primit controlul fabricii și au produs arme pentru Kriegsmarine și Luftwaffe. Numele este o combinație a cuvântului german pentru pușcă (gewehr) și ultimele două cifre ale modelului polonez numărul 29, și ultimele două cifre ale anului în care a fost introdus în producție pentru germani 40. Aceste arme puteau fi identificate prin ștampila G 29/40 de pe receptor. Acest model este, de asemenea, uneori dat denumirea de țară Fremdgerät (ö) pentru österreichisch sau Austria. Denumirea rezultată ar fi Gewehr 29/40 (ö).[1][2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chamberlain, Peter (). Axis pistols, rifles, and grenades. Gander, Terry. New York: Arco. p. 33. ISBN 0668040769. OCLC 2388349. 
  2. ^ „RIA: Gewehr 29/40 Mauser”. Forgotten Weapons (în engleză). . Accesat în .