Sari la conținut

Tratatul de la Versailles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tratatul de la Versailles
Semnat  Modificați la Wikidata
Sala Oglinzilor, Seine-et-Oise, Franța
Intrat în vigoare  Modificați la Wikidata
Semnatari Statele Unite ale Americii
 Imperiul Britanic
 Franța
 Italia
 Japonia
 Republica de la Weimar
 Regatul Unit
 A Treia Republică Franceză
 Regatul Italiei
 Imperiul Japonez
 Belgia
 Bolivia
 Brazilia
 Haiti
 Guatemala
 Honduras
 Grecia
 Republica Chineză
 Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor[*]
 Cuba
 Liberia
 Nicaragua
 Panama
 Peru
 A Doua Republică Poloneză
 Portugalia
 Regatul României
 Siam[*]
 Uruguay
 Regatul Hedjaz
 Prima Republică Cehoslovacă
 Ecuador  Modificați la Wikidata
DepozitarGuvernul Franței  Modificați la Wikidata
Limbălimba franceză
limba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online
bibliotecă electronică
Wikisource logo Treaty of Versailles la Wikisource
Semnarea Tratatului de pace de la Versailles

Tratatul de la Versailles din 1919 este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria). Tratatul este urmarea armistițiului semnat la 11 noiembrie 1918, în pădurea din Compiègne, ce a pus punct luptelor. Tratatul stipula ca Germania să-și asume completa responsabilitate pentru declanșarea războiului și să plătească mari compensații (reparații de război) trupelor aliate. Germania pierdea, de asemenea, teritorii în favoarea țărilor vecine, suferea o severă limitare a forțelor militare și a fost deposedată de coloniile sale africane și cele de dincolo de ocean. Reprezentanții noului Guvern german (Republica de la Weimar) au fost obligați de către învingători să semneze acest tratat, altfel luptele aveau să înceapă iarăși. Ministrul de Externe al Germaniei, Hermann Müller, a semnat Tratatul la 28 iunie 1919. Tratatul a fost ratificat de către Liga Națiunilor la 10 ianuarie 1920. În Germania, tratatul a cauzat un șoc, resimțit, deseori, ca o traumă sau un complex anti-Versailles, care, în cele din urmă, a contribuit la colapsul Republicii de la Weimar, în 1933, și la accederea lui Adolf Hitler la putere.

Condiții[modificare | modificare sursă]

Proclamarea Imperiului German în "Salle des Glaces", Versailles

Tratatul prevedea crearea Ligii Națiunilor, un țel important pentru președintele american Woodrow Wilson. Liga Națiunilor avea să arbitreze conflictele dintre națiuni înainte ca ele să fi ajuns la război. Nu toate cele "14 puncte" ale președintelui Wilson au fost realizate, spre exasperarea atât a germanilor, cât și a lui Wilson. Cu alte cuvinte, principiul naționalităților s-a aplicat inconsecvent, doar atunci când convenea Aliaților victorioși. În cazul unor teritorii locuite în majoritate de populație germană s-a aplicat principiul istoric, nu cel național. Satisfacerea revendicărilor din partea Franței a fost obiectivul principal în acest tratat. Alte prevederi includeau cedarea unor colonii aflate sub dominație germană (Togo, Camerun, Africa Germană de Sud-Vest - azi, Namibia -, Africa Germană de Est - azi, Burundi și Rwanda - și pierderea unor teritorii anexate sau cucerite de către Germania în trecutul recent:

Inconsecvența aplicării principiilor de drept, respectiv recurgerea la argumentul național doar în detrimentul Germaniei, nu și în cazul teritoriilor cu majoritate germană aflate în dispută, a dus la frustrările care au constituit sămânța celui de-al Doilea Război Mondial.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Tratatul de la Versailles la Wikimedia Commons

Video