Alexandru I al Iugoslaviei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandru I al Iugoslaviei
descriere
Regele Iugoslaviei
Domnie 16 august 19219 octombrie 1934
Născut 16 decembrie 1888
Cetinje, Muntenegru
Decedat 9 octombrie 1934
Marsilia, Franța
Predecesor Petru I
Succesor Petru al II-lea
Căsătorit cu Principesa Maria de România
Urmași Prințul Andrei de Iugoslavia, Petru al II-lea al Iugoslaviei, Prințul Tomislav al Iugoslaviei
Casa Regală Casa de Karadjordjevic
Tată Petru I al Serbiei
Mamă Prințesa Zorka de Muntenegru
Înmormântat Oplenac[*]
Semnătura Alexander I of Yugoslavia - signature.png

Alexandru I, numit și Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (n. 16 decembrie 1888, Cetinje — d. 9 octombrie 1934, Marsilia) a fost întâiul rege al Regatului Iugoslaviei, fiind înainte, între anii 19211929, suveran al Regatului sârbo-croato-sloven.

Viața[modificare | modificare sursă]

Alexandru s-a născut la Cetinje în Muntenegru, fiind al patrulea copil al lui Petru Karadjordjevic și al Prințesei Zorka de Muntenegru. Copilăria și-o petrece în Muntenegru, rămânând fără mamă de la vârsta de doar un an. Își face studiile la Geneva și în Rusia.

În anul 1903, tatăl său devine rege al Serbiei dupa asasinarea regelui din dinastia Obrenovici. În anul 1909, Alexandru devine prinț moștenitor în locul fratelui său mai mare, care este obligat să renunțe la succesiune după ce în urma unui acces de furie lovește mortal pe unul dintre servitori. După moartea tatălui său, Alexandru este încoronat rege al Regatului sârbo-croato-sloven la data de 16 august 1921.

La Belgrad, pe data de 8 iunie 1922, Alexandru se căsătorește cu Principesa Maria de România, fiica Regelui Ferdinand al României și a Reginei Maria. Împreună au avut 3 băieți:

La 6 ianuarie 1929, Alexandru schimbă denumirea țării în Regatul Iugoslaviei.

Asasinarea[modificare | modificare sursă]

Film despre asasinarea lui Alexandru I

Pe data de 8 octombrie 1934, Alexandru este asasinat de un revoluționar bulgar în timp ce se afla într-o vizită de stat în Franța, în portul Marsilia. Revoluționarul acționase în numele unei organizații macedoneene și a fost la rândul său ucis imediat după comiterea crimei.

A fost unul dintre primele asasinate care au fost filmate. Pe film nu este surprins exact momentul împușcăturii, ci momentele de imediat după. Pelicula cu asasinarea regelui Alexandru I rămâne unul dintre cele mai prețioase momente istorice ce au fost vreodată filmate, alături de încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, înmormântarea reginei Victoria a Regatului Unit, înmormântarea împăratului Franz Joseph al Austriei, asasinarea președintelui american John F. Kennedy și funeraliile președintelui Iosip Broz Tito al Iugoslaviei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Petru I al Serbiei
Rege al Regatului sârbo-croato-sloven
1921 - 1929

Succesor:


Predecesor:
titlu nou
Rege al Regatului Iugoslaviei
1929 - 1934

Succesor:
Petru al II-lea al Iugoslaviei