Mercenarul (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mercenarul
Rating
Titlu originalIl mercenario
Genwestern spaghetti
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film de comedie
western[1]  Modificați la Wikidata
RegizorSergio Corbucci  Modificați la Wikidata
ScenaristSergio Corbucci
Luciano Vincenzoni[*]
Adriano Bolzoni[*]
Sergio Spina[*][[Sergio Spina (Italian director, writer, screenwriter and academic)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorAlberto Grimaldi[*]  Modificați la Wikidata
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineAlejandro Ulloa[*][[Alejandro Ulloa (Spanish cinematographer (1926-2002))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajEugenio Alabiso[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaEnnio Morricone  Modificați la Wikidata
DistribuțieFranco Nero
Jack Palance
Tony Musante
Giovanna Ralli
Franco Giacobini[*][[Franco Giacobini (actor italian)|​]]
Franco Ressel[*]
Bruno Corazzari[*][[Bruno Corazzari (actor italian)|​]]
Eduardo Fajardo[*]
Raf Baldassarre[*]
Remo De Angelis[*]
Joe Kamel[*]
Álvaro de Luna[*]
Ángel Álvarez[*][[Ángel Álvarez (Spanish film actor (1906-1983))|​]][1]
Simón Arriaga[*][[Simón Arriaga (actor spaniol)|​]][1]
José Riesgo[*][1]
José Canalejas[*][1]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata107 min.  Modificați la Wikidata
Țara Spania[2]
 Italia[3][2]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMexic  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba italiană  Modificați la Wikidata
Prezență online

Mercenarul (în italiană Il mercenario) este un western zapata din 1968. Regizat de Sergio Corbucci, îi are în rolurile principale pe Franco Nero, Jack Palance, Tony Musante, Eduardo Fajardo⁠(d) și Giovanna Ralli. Coloana sonoră este realizată de Ennio Morricone și Bruno Nicolai⁠(d).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În partea nordică a graniței dintre Mexic și Statele Unite⁠(d), Serghei „Polack⁠(d)” Kowalski, un mercenar polonez lacom, participă la un spectacol de circ. Acesta îl recunoaște pe liderul clovnilor de rodeo⁠(d) - Paco Roman. Pe parcursul spectacolului, Kowlski rememorează cum el și Paco au luptat alături de forțele revoluționare împotriva guvernului mexican⁠(d).

Înainte să devină parteneri, Paco, un peon⁠(d) care lucrează într-o mină de argint aflată în proprietatea lui Elias Garcia, se răzvrătește împotriva șefului său și îl umilește atât pe acesta, cât și pe colonelul Alfonso Garcia. Este capturat la scurtă vreme după acest eveniment și condamnat la moarte, dar este salvat de către prietenii săi. Între timp, Kowalski este angajat de Elias și unul dintre frații săi pentru a transporta argintul în siguranță peste graniță. Curly, rivalul american al mercenarului polonez, observă conversația dintre cei trei și îi urmărește pe frați prin sălbăticie cu scopul de a descoperi destinația lui Kowalski. Odată dezvăluită misiunea mercenarului, acesta îi ucide pe cei doi.

Când Kowalski sosește la mină pentru întâlnirea cu Garcia, dă nas în nas cu Paco și revoluționarii săi. Trupele colonelului lansează un atac asupra forțelor revoluționare, iar Kowalski acceptă să-l ajute pe Paco în schimbul a 200 de dolari. Cu ajutorul lui Kowalski și a mitralierei Hotchkiss M1914, revoluționarii reușesc să învingă trupele mexicane. Kowalski părăsește mina, însă cade într-o ambuscadă pusă la cale de Curly. Totuși, banda lui Paco îl ajung din urmă și îl salvează. Curly, ai cărui parteneri sunt uciși de revoluționari, este dezbrăcat complet și eliberat în sălbăticie. În cele din urmă, Paco îl angajează pe Kowalski pentru a-i arăta cum se pune la cale o revoluție.

Revoluționarii călătoresc din oraș în oraș și jefuiesc cazarmele trupelor mexicane. Grupul eliberează o prizonieră pe nume Columba, iar tânăra, al cărei tată revoluționar a fost ucis de forțele guvernamentale, decide să susțină cauza. Paco decide să rămână într-o așezare izolată pentru a proteja locuitorii, deși Kowalski îi spune că nu pot ține piept armatei trimise să-i captureze. Conștient că nu au șanse împotriva trupelor mexicane, mercenarul părăsește din nou grupul. Revoluționarii lui Paco sunt înfrânți și pornesc pe urmele lui Kowalski, acesta însă nu este dispus să-i susțină fără dublarea onorariu. Când revoluționarii înving un întreg regiment și preiau controlul unui oraș, Paco, realizând nedreptatea poverii financiare pusă pe umerii săi și ai Columbei de către mercenarul polonez, îl întemnițează, îi confiscă banii și se căsătorește cu tânără. Când armata colonelului Garcia, împreună cu Curly, atacă așezarea, Paco conștientizează că nu poate controla situația de unul singur și decide să-l elibereze pe Kowalski, dar acesta din urmă îl închide în celulă și părăsește orașul. Columba îl eliberează pe Paco, iar cei doi scapă înainte să fie descoperiți de Curly.

Înapoi în prezent, Kowalski menționează că au trecut șase luni de când Paco l-a trădat. După încheierea spectacolului, Curly și oamenii săi îl capturează pe revoluționar. Kowalski ucide partenerii americanului și le oferă celor doi câte o pușcă și un singur glonț în vederea unui duel corect. După ce Paco îl ucide pe Curly, Kowalski îl ia prizonier și pornește spre cartierul general al Regimentului 51 pentru a colecta recompensa pusă pe capul său. Columba, martoră la capturarea soțului său, merge cu doi membri ai bandei sale la sediul regimentului, se întâlnește cu colonelul Garcia și îi dezvăluie că cei doi se îndreaptă spre cazarma sa.

Când trupele armatei îi găsesc pe aceștia, Kowalski este arestat la rândul său, deoarece există o recompensă și mai mare pusă pe capul său. Cei doi sunt ulterior condamnați la moarte de un pluton de execuție. Cu toate acestea, Columba și ceilalți doi circari creează o diversiune, iar Paco și Kowalski scapă și elimină majoritatea soldaților cu ajutorul unor mitraliere. Grupul se desparte - Columba și artiștii de circ răspândesc vestea că revoluționarul Paco revine în Mexic, Paco încearcă să scape de forțele guvernamentale, iar Kowalski se pregătește să părăsească teritoriul mexican. Kowalski îi sugerează să înființeze împreună o echipă de mercenari, dar Paco îl asigură că „visul” său este în Mexic. La scurt timp după despărțirea celor doi, colonelul Garcia și alți patru soldați se pregătesc să-l prindă într-o ambuscadă și să-l ucidă pe Paco. În ultimul moment, Kowalski îi împușcă pe toți de pe un deal din apropiere. Înainte să plece, strigă către revoluționar: „Mult noroc, Paco! Continuă să visezi, dar cu ochii deschiși!”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

În 1968, Franco Solinas⁠(d) și Giorgio Arlorio au scris Il mercenario.[4] Inițial, filmul urma să fie regizat de Gillo Pontecorvo⁠(d).[4]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Mercenarul a fost lansat în decembrie 1968.[5] Filmul a fost lansat în Regatul Unit în 1970 sub numele A Professional Gun și în Statele Unite sub numele The Mercenary.[6][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ a b BFI Film & TV Database, accesat în  
  3. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale, accesat în  
  4. ^ a b Hughes 2004, p. 206.
  5. ^ a b Hughes 2004, p. 213.
  6. ^ Hughes 2004, p. 206.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]