Sicriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sicriu

Un sicriu (cunoscut și sub regionalismul coșciug sau in Oltenia "tron") este o cutie funerară folosită pentru expunerea și așezarea rămășițelor mortuare în scopul îngropării sau arderii în crematoriu.

Obiceiuri[modificare | modificare sursă]

Orice cutie folosită pentru așezarea și îngroparea morților este un sicriu. Un sicriu poate fi îngropat în pământ sau așezat într-o construcție specială - mausoleu(cavou), pe alocuri se construiesc arcade de caramida sau cavouri sub nivelul pamantului.

Vasele în care se așază cenușa rezultată în urma arderii în crematoriu a rămășițelor mortuare se numesc urne mortuare.

Modele de sicrie[modificare | modificare sursă]

Producătorii de sicrie și firmele de servicii funerare pretind că oferă sicrie ce protejează corpul decedatului. De exemplu există sicrie speciale care pot fi închise ermetic înainte de a fi îngropate. Acestea sunt de obicei mai scumpe și de multe ori sunt livrate împreună cu un certificat de garantează integritatea structurală a cutiei. Chiar dacă se închid ermetic și indiferent de materialul din care sunt produse - lemn sau metal, sicriele nu păstrează intact corpul decedatului chiar și în urma îmbălsămării. Din potrivă, sicriele închise ermetic stimulează descompunerea anaerobă și lichefierea rămășițelor. Produsul descompunerii se păstrează astfel in interiorul cutiei iar o eventuală deschidere a sicriului (cum se obișnuiește la 7 ani dupa deces, de exemplu) va avea un efect mult mai puternic și neplăcut decât în cazul descompunerii aerobe ce are loc in cazul sicrielor ne-ermetice (de obicei fabricate din lemn).

În România cele mai populare sicrie sunt cele fabricate din lemn. De obicei materialul este provenit din lemn de brad sau stejar dar există și variante din lemn de tei, plop, fag, nuc etc.

Din punct de vedere al formei sunt predominante trei modele: modelul hexagonal cu șase colțuri (patru în partea superioară, două în partea inferioară); modelul octogonal cu opt colțuri (patru pentru fiecare capăt) și nu în ultimul rând modelul simplu cu patru colțuri. În privința capacului, există două variante: capac din două piese sau capac dintr-o singură piesă. De obicei scriele cu opt colțuri sunt dotate cu capac realizat din două piese iar celelalte cu capac dintr-o singură piesă.

Arderea în crematoriu[modificare | modificare sursă]

Acest lucru nu este acceptat de Biserica Ortodoxa, iar cei ce isi doresc acest lucru nu au parte de asistenta religioasa.

Industria producerii de sicrie[modificare | modificare sursă]