Biserica de lemn din Lunca Mureșului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Lunca Mureșului
Biserica de lemn din Lunca Muresului 13.JPG
Vedere de ansamblu
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramPogorârea Sfântului Duh
ȚaraFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
LocalitateLunca Mureșului
comunăLunca Mureșului
Coordonate46°25′45″N 23°54′18″E ({{PAGENAME}}) / 46.42917°N 23.90500°E
Turle1
Materialelemn
Istoric
Data începerii1723
Localizare
Biserica de lemn din Lunca Mureșului se află în România
Biserica de lemn din Lunca Mureșului
Monument istoric
AdresaStr. Cimitirului 67, sat Lunca Mureșului; comuna Lunca Mureșului[1]
Clasificare
Cod LMIAB-II-m-A-00247

Biserica de lemn din Lunca Mureșului, județul Alba, datează din anul 1723. [2]. Are hramul „Pogorârea Sfântului Duh” (inițial "Coborârea Sfântului Spirit"). Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: AB-II-m-A-00247.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica din lemn a fost înălțată în 1723 deasupra văii Mureșului, marcând vechea vatră a așezării. Pereții, cu temelia direct pe pământ, au dibace îmbinări în „coadă de rândunică” și delicata profilatură a consolelor, înscriu un plan dreptunghiular, cu absida decroșată, poligonală, cu cinci laturi. Clopotnița de peste pronaos, al cărui foișor în console are arcade pe colonete sculptate, și fleșă înaltă, constituie un adaos din 1811 sau 1869. Contemporană cu aceasta este și prispa de vest, cu brațul cioplit în trepte, stâlpi liberi, racordat prin contrafișe, grinzi cu bogată profilatură. Ferestrele sunt și ele ulterioare, originare fiind numai cele de decroș, tăiate în acoladă, ca și deschiderile din peretele dinspre pronaos și naos, cu grilaj din baluștri sculptați. Acoperirea compartimentelor este realizată printr-o boltă semicilindrică peste naos, cu arc transversal pe console, mai îngustă decât lărgimea navei, iar a absidei de aceeași formă, fiind intersectată de un timpan ce se racordează cu conturul pereților printr-o suprafață trapezoidală. Ancadramentul intrării de pe latura de vest (inițial a fost spre sud), este sculptat cu chenare în frânghie, dinte de lup, dreptunghiuri cu crestături, cărora li se alătură un liant floral, ușor incizat. Pisania picturii, în naos deasupra intrării consemnează anul și numele zugravului, iar grafia ei corespunde anului 1810.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, Mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania, 1. Județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Lunca Mureșului