Biserica de lemn din Băgău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Băgău

Vedere de ansamblu, foto:2009
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSfântul Teodor Tiron
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateBăgău
comunăLopadea Nouă
Coordonate46°18′47″N 23°47′38″E ({{PAGENAME}}) / 46.31306°N 23.79389°E
Date despre construcție
CtitorPetru Onu
ConstructorSimion Oltean
Turle1
Materialelemn
Istoric
Data începerii1733
Reparații1936
Localizare
Biserica de lemn din Băgău se află în România
Biserica de lemn din Băgău
Monument istoric
Adresa175 A
Clasificare
Cod LMIAB-II-m-B-00181
Biserica de lemn Sfântul Teodor Tiron din Băgău, județul Alba, foto: aprilie 2011.
Clopotnița
Interiorul navei
Icoană împărătească: Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron
Icoană împărătească: Sf. Nicolae
Icoană împărătească: Sf. Arhanghel Mihail
Ușile împărătești: Bunavestire

Biserica de lemn din Băgău, aflată în localitatea cu același nume din comuna Lopadea Nouă, județul Alba, este un vechi lăcaș de cult greco-catolic (azi, ortodox), ce datează din anul 1733 [1]. A suferit modificări și adăugiri în anii 1847 și 1955. Hramul bisericii este „Sf.Teodor Tiron”. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice sub codul: AB-II-m-B-00181.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica este construită din bârne de brad îmbinate la capete în unghi drept și așezate pe tălpi de stejar. Altarul are formă poligonală cu 6 laturi. Pe latura sudică biserica are un mic pridvor, iar pe cea vestică un pridvor de dimensiuni mai mari în care se află și clopotnița. Aceasta pare a fi adăugată mai târziu, fiind susținută de patru stâlpi centrali de stejar.

Pronaosul este tăvănit, iar bolta naosului este semicilindrică longitudinală. Altarul are o boltă cilindrică mai mică, terminată prin patru panouri curbe. Acoperișul din șindrilă nu se mai păstrează, fiind înlocuită cu țiglă în 1936, fapt ce a necesitat sprijinirea acoperișului cu structuri improvizate. Biserica are pictură pe lemn și benzi de pânză lipite peste intersecțiile bârnelor, în pictură observându-se o influență a stilului apusean.

Altarul este pictat în anul 1806 „pe cheltuiala lui Onu Petru”, conform inscripției cu caractere chirilice aflată deasupra ușii diaconești. Cu toate că inscripția amintește anul și numele donatorului, numele pictorului a rămas necunoscut.

Din patrimoniul mobil al bisericii fac parte următoarele obiecte mai importante: clopotul (pe care este inscripționat anul 1791), icoană: Sfântul Nicolae (pictură pe lemn), icoană: Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron (pictură pe lemn), icoană: Sfântul Arhanghel Mihail (pictură pe lemn). Alte două icoane valoroase așezate pe catapeteasmă, Iisus Hristos și Sfânta Fecioară cu pruncul au fost, din păcate, repictate. Portița de intrare poartă următoarea inscripție: „1796, mai 8, meșter Oltean Simion.”

Câțiva dintre preoții care au slujit în această biserică: Popa Ioan (1733), Samoil Nemeș, Ioan Ladai (1812-1855), Ioan Costea (1856-1861), Ioan Oltean (1861-1862), Teodor Fodor (1862-1896), Ironim Man (1896-1937), Aurel Ranca (1937-1964), Dean Vesa, Stan Ioan.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristache-Panait, Ioana (1987), Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, Mărturii de continuitate și creație românească, Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei.
  • Istoricul Bisericii de lemn din Băgău-preot paroh Stan Ioan

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]