Sari la conținut

Avenul din Piatra Cetii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avenul din Piatra Cetii
Geografie
Localizaresatul Cetea, comuna Galda de Jos, județul Alba
Coordonate46°16′N 23°29′E ({{PAGENAME}}) / 46.26°N 23.49°E
Lungime120 m
Adâncime-86m.
Altitudine1118 m.d.M.
Descoperire1982
GeologieCalcar
Număr de intrări2
Alte informații
Aven Fosil

Avenul din Piatra Cetii este un aven de dimensiuni medii din Munții Trascău, Apuseni.

Avenul din Piatra Cetii se află pe teritoriul satului Cetea, comuna Galda de Jos, județul Alba, în partea central-estică a Munților Trascăului, în bazinul hidrografic al Pârâului Galda la 46°15′51″N 23°29′11″E ({{PAGENAME}}) / 46.26417°N 23.48639°E

Se poate ajunge pe drumul județean Alba Iulia - Galda de Jos 107 K, apoi pe drumul forestier până în satul Cetea. De aici, pe jos o ora de mers pe o potecă nemarcată, aproape de vârful despădurit al Pietrei Cetii. Consultați localnicii.

Cunoscut de localnici din cele mai vechi timpuri, Avenul din Piatra Cetii a stârnit curiozitate și a născut legende. A fost explorat pentru prima dată în 1982 de o echipă a Alpin Speo Club Polaris Blaj condusă de Teodor Ludușan. El explorează și cartează avenul până la -48 m pe o lungime de 68 m.

Anii urmatori, o echipă de la Speotelex Cluj Napoca descoperă pe o strâmtoare dintre bolovanii de pe podea, continuarea Avenului din Piatra Cetii. Pe o galerie verticală și îngustă reușesc să atingă cota de -86 m. Lungimea totală a galeriilor este de 120 m.

Vederea din interior a intrării, despărțită in două de către arcada de calcar.

Avenul din Piatra Cetii s-a dezvoltat prin dizolvare pe fracturi majore a calcarului de către apa de precolație. La intrare se prezintă ca o dolină spartă, dupa care un puț larg, întrerupt de o treaptă la -30m, ajunge la -48m. Intrarea este împarțită în două de o arcada de calcar rămasă într-un echilibru precar.

De la -48 m după stramtoarea dintre bolovanii podelei se coboarâ un sir de puțuri strâmte pana la -86 m unde o galerie scurtă și ușor descendentă se închide într-o fisură impenetrabilă. Un izvor temporar curge pe ultimii metri unde apar și câteva speleoteme firave: stalactite, scurgeri parietale, mici gururi și scurgeri de montmilch.

Mai multe legende au fost culese încă înainte de explorare. În una se povestește pățania unui câine ciobanesc care a alunecat în aven. Stăpânul renunță la el dar după câteva zile, câinele este găsit de câțiva copii în apa unui izvor carstic de pe Valea Gălzii la 6 km distanță, mai mult mort decât viu.

O altă legendă povestește că în vremuri vechi, un aventurier de la oraș s-a lăsat coborât cu funii de un grup de tineri în fundul avenului. Înțelegerea era ca atunci când va scutura de funie să fie tras afară. După o lungă așteptare în care funia rămâne nemișcată, flăcăii o trag sus. De aici povestea are două variate. În prima, la capătul funiei au găsit un om albit, cu ochii rătăciți și groaza întipărită pe față. Cât a mai trăit acesta, cu mintea rătăcită nu a mai scos o vorbă. A doua variantă spune că la capătul funiei a ajuns sus numai pălăria curajosului aventurier. Explicația la amândouă variante e aceeași: în aven își au sălaș solomonarii cu balaurii lor călători prin nori și aducători de ploi.

În Avenul din Piatra Cetii nu au fost făcute încă cercetări biospeologice dar au fost identificate exemplare de Myotis myotis, Triphosa dubitata și Limonia nubeculoasa.

Condiții de vizitare

[modificare | modificare sursă]

Avenul Piatra Cetii este greu de parcurs. O pot face echipe bine antrenate, echipate cu tehnică de escaladă și surse multiple de iluminat.

  • Marcian Bleahu- Minții Trascău 1980
  • Clubului de Speologie Polaris Blaj- Arhiva.
  • "I. Popescu Argesel"- Studiu morfologic, MUNTII TRASCAU - 1977
  • Revista Lumea Pesterilor Vol 2. Nr.1 2005

Legături externe

[modificare | modificare sursă]