Atacul asupra navelor Prince of Wales și Repulse

03°33′36″N 104°28′42″E (Atacul asupra navelor Prince of Wales și Repulse) / 3.56000°N 104.47833°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacul asupra navelor Prince of Wales și Repulse
Parte din Teatrul din Asia de Sud-Est (Al Doilea Război Mondial)[*]  Modificați la Wikidata
HMS Prince of Wales and HMS Repulse underway with a destroyer on 10 December 1941 (HU 2762).jpg
Perioadă
Loc Marea Chinei de Sud, Indonezia
3°33′36″N 104°28′42″E ({{PAGENAME}}) / 3.56°N 104.4783°E
Rezultat Victorie japoneză
Beligeranți
 Regatul Unit  Japonia
Conducători
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Sir Tom Phillips
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord John Leach
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord William Tennant
Imperiul Japonez Niichi Nakanishi
Imperiul Japonez Shichizo Miyauchi
Imperiul Japonez Hachiro Shoji
Efective
1 cuirasat
1 crucișător de linie
4 distrugătoare
88 aeronave
(34 bombardiere torpiloare,
51 bombardiere de la înaltă altitudine,
3 aeronave de supraveghere)
Pierderi
1 cuirasat scufundat
1 crucișător scufundat
840 uciși
4 aeronave distruse
28 avariate[1]
2 hidroavioane dispărute
18 uciși[2]

Scufundarea navelor Prince of Wales și Repulse a fost un angajament naval în Al Doilea Război Mondial, ca parte a războiului din Pacific. A avut loc la 10 decembrie 1941 în Marea Chinei de Sud, în largul coastei de est a coloniilor britanice din Malaya (Malaezia de astăzi) și Așezările Strâmtorii (azi Singapore și orașele sale de coastă), la 110 kilometri est de Kuantan, Pahang. Cuirasatul Royal Navy HMS Prince of Wales⁠(en) și crucișătorul HMS Repulse⁠(en) au fost scufundate de bombardiere terestre și torpiloare ale Marinei Imperiale Japoneze. În Japonia, lupta a fost denumită Bătălia Navală din Malaya (マレー沖海戦 Marē-oki kaisen?).[3]

Obiectivul grupului Force Z, care consta dintr-un cuirasat, un crucișător de luptă și patru distrugătoare, a fost să intercepteze flota de invazie japoneză în Marea Chinei de Sud, la nord de Malaya. Grupul operativ a navigat fără sprijin aerian. Deși britanicii au avut o întâlnire strânsă cu unitățile grele de suprafață japoneze, forța nu a reușit să găsească și să distrugă convoiul principal. La întoarcerea lor în Singapore, au fost atacați în ape deschise și scufundați de bombardiere cu torpile cu rază lungă de acțiune. Comandantul Force Z, amiralul Sir Tom Phillips, a ordonat să se mențină tăcerea radio și o alertă nu a fost trimisă (de către Repulse) decât la o oră după primul atac japonez.[4]

Prince of Wales⁠(en) plecând din Singapore
Repulse plecând din Singapore
Prince of Wales⁠(en) (stânga) și Repulse⁠(en) (dreapta) plecând din Singapore la 8 decembrie 1941

După atacul de la Pearl Harbor efectuat cu doar trei zile mai devreme, angajamentul din Malaya a ilustrat eficiența atacurilor aeriene chiar și împotriva celor mai grele mijloace navale, dacă acestea nu au acoperire aeriană. Acest lucru a crescut importanța pentru aliați a celor trei portavioane ale Marinei Statelor Unite din Pacific: USS Enterprise, Lexington⁠(en) și Saratoga.

Scufundarea celor două nave a slăbit grav Flota de Est Britanică din Singapore și flota japoneză a fost atacată doar de submarine până la Bătălia de la Endau din 27 ianuarie 1942. Singapore însuși va cădea în mâinile japonezilor o lună mai târziu, pe 15 februarie, ceea ce a dus la cea mai mare capitulare din istoria Marii Britanii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Paul S. Dull (2007), page 40
  2. ^ 3 aeronave au fost doborâte în atac, 1 a aterizat mai târziu, iar 2 avioane de cercetare/supraveghere nu s-au întors din misiuni.
  3. ^ Burton, John (). Fortnight of Infamy: The Collapse of Allied Airpower West of Pearl Harbor. US Naval Institute Press. ISBN 1-59114-096-X. 
    • Jack Greene, War at Sea, Pearl Harbor to Midway, 1988. (The Malayan Campaign). Combined Books. ISBN: 0-8317-1257-0.
  4. ^ Horodyski, Joseph M. "British Gamble in Asian Waters." Military Heritage. December 2001. Volume 3, No. 3: 68–77 (sinking of the British battleship Prince of Wales and battlecruiser Repulse by Japanese on 10 December 1941 upon US entry into World War II).
    • Richard Hough, The Hunting of Force Z: the brief, controversial life of the modern battleship and its tragic close with the destruction of the "Prince of Wales" and "Repulse".

Legături externe[modificare | modificare sursă]