Wushu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
WT1.jpg

Wushu este denumirea generală dată artelor marțiale chinezești, din care fac parte celebrele standarde competiționale Changquan și Nanquan.

Wushu (武术) este tradus în română ca "arta martiala" (“Wu” = militar sau martial, “Shu” = arta). Wushu-ul cuprinde o multitudine de școli și stiluri, acestea fiind în număr de peste 400, ale caror tehnici se bazează pe învățăturile taoismului și ale călugărilor budiști de la Shaolin. Aceste școli se împart în două mari sisteme: stilurile interne (neijia quan), care pun accent pe energia internă, și stilurile externe (weijia quan), care se bazează mai mult pe folosirea forței și pe mișcările rapide.

Istoria artelor marțiale chinezești[modificare | modificare sursă]

Artele marțiale chinezești au venit ca o necesitate pentru populația străveche, ele fiind folosite în scopuri de autoapărare, vânătoare ori război. Lupta cu sau fără arme a constituit o componentă importantă în pregătirea soldaților chinezi. Artele marțiale de origine chineză reprezintă o parte valoroasă din cultura Chinei.

Legenda spune că Împăratul Galben a fost cel care a introdus artele marțiale în China. Împăratul Galben înainte de a deveni conducătorul Chinei a scris mai multe tratate despre medicină, astrologie și arte marțiale.

Wushu-ul contemporan[modificare | modificare sursă]

Wushu este un sport recunoscut olimpic din anul 1999. Wushu a fost prezent la Jocurile Olimpice – Beijing 2008 şi la Jocurile Olimpice pentru Tineret – Nanjing 2014, prin turnee demonstrative. De asemenea, sportul a fost inclus pe lista scurtă de a intra la Jocurile Olimpice – Tokyo 2020, alături de alte şapte sporturi.

Stiluri in Wushu-ul sportiv (competitional):

  • Chángquán (長拳 sau Boxul Lung sau Boxul de Nord) este de fapt un stil sinteza al mai multor stiluri traditionale: Chāquán (查拳), Huaquan (華拳), Hongquan (洪拳), si Shaolinquan (少林拳)
  • Nanquan (南拳 sau Boxul de Sud) este tot un stil sinteza al mai multor stiluri din sudul Chinei: Hongjiaquan (Hung Gar) (洪家拳), Cailifoquan (Choy Li Fut) (蔡李佛拳), si Yongchunquan (Wing Chun) (詠春拳)
  • Taijiquan (太極拳, T'ai Chi Ch'uan) - stil intern

Legături externe[modificare | modificare sursă]