Hapkido

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Hapkido

Turneu de hapkido în Coreea de Sud
Variante Hap ki do, hapki-do
Stil Eclectic și hibrid
De origine din  Coreea de Sud
Creator(i) Choi Yong-Sool (최용술)
Precedat de Arte marțiale japoneze
Practicanți Chin Il Chang,
Ji Han-Jae,
Myung Kwang-Sik,
Han Bong-soo,
Myung Jae-Nam,
Oh Se-Lim,
Kim Yoon-Sang,
Jackie Chan,
Chan Sung Jung,
Angela Mao,
Sammo Hung,
Wesley Snipes,
Byun Baekhyun
Sport olimpic Nu

Hapkido (UK /ˌhæpkˈd/ hap-KEE-doh,[1] US /hɑːpˈkd/ hahp-KEE-doh,[2] scris si hap ki do sau hapki-do; din limba coreeană hapgido [hap̚.k͈i.do]) este o artă marțială eclectică de origine coreeană. Etimologic, înseamnă „generator de energie”. Hap în limba coreeană înseamnă „generare” (dar mai este întâlnit și cu sensul de „toate” sau „variate”), iar ki înseamnă, în acest caz, „energie” (mai este întâlnit și pentru „stil” sau „tehnică”). Foarte similar cu aikido (de unde s-a și dezvoltat), este o artă marțială complementară taekwondo, amândouă fiind de origine coreeană.

Este o formă de artă marțială de contact, cu scop de autoapărare, care folosește tehnici articulare, prinderi, agățări, pârghii, aruncări, dar și lovituri cu pumnii și picioarele. În mod tradițional, se predă și lupta cu arme precum cuțitul, sabia, frânghia, nunchaku, bățul scurt, toiagul, pistolul și bățul tradițional chinezesc, care variază în funcție de tradiția specifică examinată. Hapkido folosește tehnici de scurtă (corp la corp) și lungă (față în față) distanță, sărituri, întâlnite deseori în taekwondo, lovituri cu mâna, în puncte sensibile, blocări articulare, dar și aruncări în cazul luptei de aproape. Hapkido pune accentul pe mișcări circulare, redirectarea forței și controlul adversarului. Avantajul în luptă este dat de echilibrul poziției, evitându-se folosirea forței brute.

Hapkido a fost adaptată din daitōryū aikijūjutsu, așa cum a fost predată de Choi Yong-Sool atunci când s-a reîntors în Coreea după cel de-Al Doilea Război Mondial, după ce trăise pe teritoriul Japoniei timp de 30 de ani. Acest sistem a fost combinat, mai apoi, de discipolii lui Choi cu loviturile de picioare și mâini ale artelor marțiale autohtone coreene precum taekkyeon și tang soo do, dar și variații de apucături, aruncări și luptă la sol din judoul japonez.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „hapkido”. OxfordDictionaries.com. Oxford University Press. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „hapkido”. Merriam-Webster. Accesat în .