Anton Vasilievici Turcul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anton Vasilievici Turcul
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Tiraspol, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
München, RFG Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois[*][[cimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois (cemetery located in Essonne, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
StudiiRișelievskaia gimnazia[*][[Rișelievskaia gimnazia |​]]  Modificați la Wikidata
Activitate
Ramurainfanterie  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral-maior  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
Decorațiiorden Sveatoi Annî 3-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 3-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatoi Annî 4-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 4-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
Ordinul Sfântului Stanislav, clasa III[*]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a IV-a[*]
Ordinul Sfântul Gheorghe, clasa a IV-a[*]
orden Sveatogo Stanislava[*][[orden Sveatogo Stanislava (Russian military and civilian decoration)|​]]  Modificați la Wikidata

Anton Vasilievici Turcul (n. , Tiraspol, Imperiul Rus – d. , München, RFG) a fost un general de armată al Armatei Imperiale ruse, albgardist, originar din Tighina, fiu al lui Vasile Turcul.

Biografie[modificare | modificare sursă]

General- maior. A început Primul Război Mondial în cadrul brigăzii 75 de infanterie Sevastopol. A fost decorat de două ori cu Crucea Sfântul Gheorghe și avansat ulterior în grad de ofițer pentru curaj și eroism. La sfârșitul războiului era căpitan de stat major. Ofițer de câmp în timpul campaniei militare Iași-Novocercassk⁠(fr)[traduceți] sub comanda generalului Mihail Drozdovski⁠(en)[traduceți].

În anul 1919 era comandant al brigăzii 1 și 2 de ofițeri a armatei de voluntari sub comanda generalului Drozdovski. Încadrat în armata rusă a generalului Vranghel a fost avansat ca general-maior și i s-a dat în subordine Divizia Drozdovski⁠(fr)[traduceți].

După retragerea din Crimeea spre Constantinopol a oștirilor sub comanda generalului Vranghel, a fost numit comandant al brigăzii Drozdovski, alcătuită din trupele rămase. Afându-se în emigrație (Germania, Franța, Bulgaria), în anul 1935 a înființat Uniunea națională a participanților la război și a condus-o pe aceasta.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial a participat la crearea Armatei de eliberare a Rusiei, alipindu-se generalului Vlasov.

A decedat la 20 august 1957 la München. A fost înmormântat la 14 septembrie 1957 la cimitirul rus din Sainte-Geneviève-des-Bois de lângă Paris. Este autorul cărții de memorii Iavi i bâli (Din cele simțite și trăite), publicată la München, 1948 în redacția literară a lui I. Lucaș.

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Nicolai Rutâci. Ghid biografic al ofițerilor superiori a Armatei de voluntari din Sudul Rusiei. Materiale despre istoria mișcării albgardiste. Moscova, 2002 (în rusă)

Legături externe[modificare | modificare sursă]