Anne de Orléans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Anne
Ducesă de Aosta
Date personale
Nume la naștereAnne Hélène Marie d'Orléans
Născută5 august 1906
Le Nouvion-en-Thiérache, Franța
Decedată (79 de ani)
Sorrento, Italia
Înmormântatăbasilica dell'Incoronata Madre del Buon Consiglio[*][[basilica dell'Incoronata Madre del Buon Consiglio (church building in Naples, Italy)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJean d'Orléans, Duce de Guise
Prințesa Isabelle de Orléans
Frați și suroriIsabelle de Orléans
Prințesa Françoise de Orléans
Prințul Henri, Conte de Paris Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Amedeo, Duce de Aosta
CopiiMargherita, Arhiducesă de Austria-Este
Prințesa Maria Cristina de Savoia-Aosta
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriducesă[*]
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Orléans

Prințesa Anne de Orléans (Anne Hélène Marie; 5 august 1906 – 19 martie 1986) a fost membră a Casei de Orléans și Ducesă de Aosta prin căsătorie. A fost fiica Ducelui Jean d'Orléans de Guise și a Prințesei Isabelle de Orléans.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anne d'Orléans a fost a treia fiică a lui Jean d'Orléans, Duce de Guise (pretendent orléanist la tronul Franței sub numele de Jean al II-lea) și a soției sale, prințesa franceză, Isabelle de Orléans. Anne a fost, de asemenea, soră a unui alt pretendent francez, Prințul Henri, Conte de Paris, pretendent orléanist sub numele de "Henri al VI-lea".

La 5 noiembrie 1927, la Neapole, Italia, s-a căsătorit cu vărul ei, Prințul Amedeo, Duce de Aosta (1898–1942) cu care a avut două fiice:

  • Margherita Isabella Maria Vittoria Emanuela Elena Gennara (n. 7 aprilie 1930 ka palatul Capodimonte). S-a căsătorit la 28-29 decembrie 1953 cu Arhiducele Robert de Austria (1915–1996), al doilea fiu al ultimului împărat al Austriei, Carol I. Cuplul a avut trei fii și două fiice.
  • Maria Cristina Giusta Elena Giovanna (n. 12 septembrie 1933 la castelul Miramare). S-a căsătorit la 29 ianuarie 1967 cu Prințul Casimir de Bourbon-Două Sicilii, descendent din prinții spanioli ai Casei de Bourbon. Cuplul a avut doi fii și două fiice.

Fiul cel mare al Margheritei, Lorenz, Arhiduce de Austria-Este deține titlul de Prinț al Belgiei (din 10 noiembrie 1995) prin căsătoria lui cu Prințesa Astrid a Belgiei, singura fiică a regelui Albert al II-lea al Belgiei. Cei doi fii și trei fiice ale lor sunt membri ai familiei regale belgiene.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]