Adalbert al Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prințul Adalbert
Adalbert von Preußen.jpg
Date personale
Nume la naștereHeinrich Wilhelm Adalbert
Născut29 octombrie 1811(1811-10-29)
Berlin, Prusia
Decedat (61 de ani)
Karlsbad, Marele Ducat de Baden
ÎnmormântatBerlin Cathedral[*] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Wilhelm al Prusiei
Marie Anna de Hesse-Homburg Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Friedrich Tassilo Wilhelm of Prussia[*]
Princess Friederike of Prussia[*]
Princess Irene of Prussia[*]
Unnamed son von Hohenzollern[*]
Prince Friedrich Wilhelm Tassilo of Prussia[*]
Prințesa Elisabeta a Prusiei
Prince Waldemar of Prussia[*]
Maria a Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuTherese Elssler, Frau von Barnim
CopiiAdalbert, Freiherr von Barnim
CetățenieFlag of Germany (1867–1919).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
amiral Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern

Prințul Adalbert al Prusiei (Heinrich Wilhelm Adalbert; 29 octombrie 18116 iunie 1873) a fost fiul Prințului Wilhelm al Prusiei și a Mariei Anna de Hesse-Homburg. A fost amiral și teoretician naval.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Adalbert a fost fiul cel mare al Prințului Wilhelm, care era fratele mai mic al regelui Frederic Wilhelm al III-lea.

A intrat în armata prusacă și a servit la artilerie. Mai multe călătorii l-au dus între 1826 și 1842 în Țările de Jos, Marea Britanie, Rusia, Turcia, Grecia și Brazilia. El și-a dat seama în timpul călătoriilor sale de importanța puterii navale pentru o națiune comercială și cu o industrie modernă. A studiat cu atenție teoria de război naval și între 1835-1836 a scris un prim plan de construcție a unei flote prusace. Prusia la acea vreme era o putere axată pe Europa continentală, care practic nu poseda o marină proprie; mai degrabă, ea s-a bazat pe puterile aliate din Marea Britanie, Olanda și Danemarca. În timpul primului război Schleswig din 1848-1851 eșecul acestei strategii a devenit evident: Marea Britanie și Țările de Jos au rămas neutre și Danemarca a devenit inamic. În termen de câteva zile marina daneză a distrus comerțul maritim german în Marea Nordului și Marea Baltică.

În timpul Revoluțiilor de la 1848, Adunarea Națională germană a votat în unanimitate pentru stabilirea unei flote imperiale germane și l-a numit pe Prințul Adalbert să conducă comisia tehnică maritimă. În 1849 vărul său, regele Frederic Wilhelm al IV-lea, i-a ordonat lui Adalbert să demisioneze din marina imperială. Adalbert a continuat să acorde un sprijin activ la construirea unei flote.

În 1852 Adalbert a susținut că Prusia avea nevoie să-și construiască o bază navală în Marea Nordului. El a aranjat Tratatul de la Jade din 20 iulie 1853, în care Prusia și Marele Ducat de Oldenburg s-au retras în comun dintr-o regiune de pe malul de vest al golfului Jade, unde din 1854 încoace Prusia și-a stabilit cetatea, baza navală și orașul Wilhelmshaven.

La 30 martie 1854 Adalbert a fost numit amiral al costei prusace și comandantul-șef al marinei. În vara anului 1856, în timp ce era pe o croazieră de formare de nave de război prusace, a fost împușcat de pirați pe coasta Marocului și a fost rănit. În timpul celui de-al doilea război Schleswig din 1864 (de asemenea, cunoscut sub numele de "războiul danezo-prusac") a comandat Escadrila Baltică, fără a fi în măsură să joace un rol activ în război.

După războiul franco-prusac din 1870-1871, care a condus la crearea Imperiului German, Adalbert s-a retras de la acum nou numita marină imperială. A murit doi ani mai târziu la Karlsbad răpus de o boală hepatică.

Adalbert a fost căsătorit cu dansatoarea Therese Elssler (Frau von Barnim); singurul lor fiu, Adalbert von Barnim (n. 1841), a murit în 1860 în timpul unei expediții pe Nil.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]