Prințul Henric al Prusiei (1726-1802)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru fratele împăratului Wilhelm al II-lea, vezi Prințul Heinrich al Prusiei (1862-1929).
Pentru fratele regelui Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei, vezi Prințul Henric al Prusiei (1747–1767).
Prințul Henric
Prinz-Heinrich.jpg
Căsătorit(ă) cu Prințesa Wilhelmina de Hesse-Kassel
Nume complet
Friedrich Heinrich Ludwig
Casa regală Casa de Hohenzollern
Tată Frederic Wilhelm I al Prusiei
Mamă Sophia Dorothea de Hanovra
Naștere 18 ianuarie 1726(1726-01-18)
Berlin, Prusia
Deces (76 de ani)

Frederic Henric Louis (germană Friedrich Heinrich Ludwig; 18 ianuarie 17263 august 1802), a fost prinț al Prusiei. A fost general și om de stat și, în 1786, s-a sugerat că ar putea fi candidat pentru a deveni monarh al Statelor Unite.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Berlin, Henric a fost al 13-lea copil al regelui Frederic Wilhelm I al Prusiei și a Prințesei Sophia Dorothea de Hanovra. Frate mai mic al regelui Frederic al II-lea al Prusiei, conflictele lui Henric cu "Frederic cel Mare" sunt aproape legendare.

În 1740, nu avea decât 14 ani când fratele lui mai mare, Frederic al II-lea al Prusiei, devenit rege, l-a numit colonel al regimentului 35 de infanterie și a participat la războiul silezian. Henric a trăit în umbra fratelui său, Frederic cel Mare, și uneori a criticat strategiile militare ale regelui și politica externă. În 1753 și-a publicat memoriile sub pseudonimul "mareșalul Gessler".

La 25 iunie 1752 Henric s-a căsătorit cu Prințesa Wilhelmina de Hesse-Kassel în Charlottenburg, însă nu au avut copii. Henric a locuit la castelul Rheinsberg primit în dar de la fratele său. În ciuda faptului că era căsătorit, pasiunea sa se îndrepta spre alți bărbați și a dezvoltat relații intime cu actorul Blainville și contele francez emigrant La Roche-Aymon.[1]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eugen Wilhem, "Die Homosexualitat des Prinzen Heinrich von Preussen, des Bruders Friedrichs des Grossen", Zeitschrift fur Sexualwissenschaft 15, (1929)
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prințul Henric al Prusiei