Prințul Karl Franz al Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prințul Karl Franz
Prinț al Prusiei
Marie Auguste von Anhalt.jpg
Date personale
Nume la naștereKarl Franz Josef Wilhelm Friedrich Eduard Paul
Născut15 decembrie 1916(1916-12-15)
Potsdam, Germania
Decedat (58 de ani)
Arica, Chile
PărințiPrințul Joachim al Prusiei
Prințesa Marie-Auguste de Anhalt
Căsătorit cuHenriette de Schönaich-Carolath
Luise Dora Hartmann
Eva Maria Herrera y Valdeavellano
CopiiPrințul Franz Wilhelm al Prusiei
Prințul Friedrich Christian al Prusiei
Prințul Franz Friedrich al Prusiei
Prințesa Alexandra Maria a Prusiei
Prințesa Désirée Anastasia a Prusiei
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern

Prințul Karl Franz al Prusiei (15 decembrie 191623 ianuarie 1975) a fost singurul copil al Prințului Joachim al Prusiei și a soției sale, Prințesa Marie-Auguste de Anhalt.[1][2] Tatăl său a fost fiul cel mic al împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei. Pe linie paternă a fost stră-strănepot al reginei Victoria.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Karl Franz copil cu mama sa, Prințesa Marie-Auguste de Anhalt.

Prințul Karl Franz s-a născut la 15 decembrie 1916 la Potsdam. A fost singurul copil al Prințului Joachim al Prusiei și a soției sale, Prințesa Marie-Auguste de Anhalt. Karl Franz a fost al patrulea nepot al împăratului Wilhelm al II-lea născut de la începerea Primului Război Mondial; el a fost, prin urmare, foarte tânăr la căderea Hohenzollernilor.[2] Bunicul său a abdicat în 1918 iar tatăl său s-a sinucis în 1920.[1] La momentul abdicării bunicului său, Prințul Karl Franz era al 12-lea în linia de succesiune la tronul german și prusac.

După sinuciderea tatălui său, Karl Franz a fost luat în custodia unchiului patern, Prințul Eitel Friedrich al Prusiei.[3] Ca șef legal al Casei de Hohenzollern, el a pretins acest drept, deoarece împăratul Wilhelm a emis un edict prin care a introdus competențele Hohenzollern în mâinile lui Eitel.[3] Acest lucru a fost declarat mai târziu ilegal și mama lui a primit custodia deplină a fiului ei în 1921.[4] Ea a primit acest drept, în ciuda faptului că ea a fugit de la soțul ei și că au existat numeroși funcționari care au depus mărturie împotriva ei.[3] De asemenea, apărarea lui Eitel a declarat că Marie-Auguste nu era o persoană potrivită pentru tutela lui Karl Franz.[4]. Marie-Auguste s-a dus în instanță unde a pledat motivând că este cu inima zdrobită, lucru care poate a ajutat la câștigarea cazului.[4]

În 1922, Marie-Auguste l-a dat în judecată pe fostul împărat Wilhelm pentru sprijinul financiar pe care îl promisese la căsătoria ei cu Joachim.[5] Avocatul lui Wilhelm a susținut că în interiorul Casei de Hohenzollern legile nu mai sunt valabile, și, prin urmare, nu există nici o obligație pentru a o susține.[5]

În 1926, mama lui s-a recăsătorit cu Johannes-Michael Freiherr von Loën.[6] Ei au divorțat în 1935.

În Al Doilea Război Mondial, Karl Franz a servit ca locotenent într-o divizie de mașini blindate, iar la un moment dat a fost staționat pe frontul polonez.[7] A fost decorat cu Crucea de Fier.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

Prima[modificare | modificare sursă]

La 5 octombrie 1940, Karl Franz s-a căsătorit cu Prințesa Henriette Hermine Wanda Ida Luise de Schönaich-Carolath.[8] Ea era fiica Prințesei Hermine Reuss de Greiz, care era a doua soție a bunicului lui Karl Franz, împăratul Wilhelm al II-lea din 1922 (Henriette era fiica vitregă a fostului kaiser Wilhelm).[9] Ceremonia a avut loc la reședința privată a lui Wilhelm[9] și a fost efectuată de primarul din Doorn.[8]

Ei au avut trei copii:

Au divorțat la 5 septembrie 1946.

A doua[modificare | modificare sursă]

Karl Franz s-a căsătorit a doua oară, morganatic, la 9 noiembrie 1946, cu Luise Dora Hartmann (5 septembrie 1909 – 23 aprilie 1961). Cuplul nu a avut copii și au divorțat în 1959.

A treia[modificare | modificare sursă]

Prințul Karl s-a căsătorit ultima dată la 20 iulie 1959 la Lima, Peru, cu Doña Eva Maria Herrera y Valdeavellano (10 iunie 1922 Lima, Peru – 6 martie 1987 Lima, Peru). Ei au fost căsătoriți până la decesul prințului Karl și au avut două fiice:

 • Alexandra Maria Augusta Juana Consuelo Prinzessin von Preussen (n. 29 aprilie 1960 Lima, Peru). S-a căsătorit cu Alberto Reboa în octombrie 1995 la Lima, Peru. Au doi copii:
  • Alberto Reboa von Preussen (n.1994)
  • Alexandra Reboa von Preussen (n.1995)
 • Désirée Anastasia Maria Benedicta Prinzessin von Preussen (n. 13 iulie 1961 Lima, Peru). S-a căsătorit cu Juan Carlos Gamarra y Skeels la 25 mai 1983 la Lima, Peru. Au doi copii:
  • Juan Francisco Gamarra von Preussen (n.1987)
  • Ines Gamarra von Preussen (n.1989).

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Kaiser's Youngest Son, Joachim Shoots Himself”, The New York Times, Berlin,  
 2. ^ a b „New Grandson For Kaiser”, The New York Times, Berlin,  
 3. ^ a b c „Get's Ex-Kaiser's Grandson”, The New York Times, Berlin,  
 4. ^ a b c „Hohenzollern Laws Ruled Out of Court”, The New York Times, Berlin,  
 5. ^ a b „Widow of Young Prince Sues Kaiser For Support”, The New York Times, Berlin,  
 6. ^ „Princess Joachim Weds”, The New York Times, Berlin,  
 7. ^ „Kaiser's Grandson is Killed in Action”, The New York Times, Berlin,  
 8. ^ a b „German Prince Married”, The New York Times, Doorn, Netherlands,  
 9. ^ a b „Ex-Kaiser's Stepdaughter To Marry His Grandson”, The New York Times, Amsterdam,