Șneer Kogan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șneer Kogan
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Orhei, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, România[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul României
 Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireLudwig von Herterich  Modificați la Wikidata
Profesor pentruIacov Averbuh, Moisei Gamburd, Gamburd, Evghenia Iakovlevna[*][[Gamburd, Evghenia Iakovlevna (painter (1913-1956))|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Coroana României  Modificați la Wikidata

Șneer Kogan (n. 1875, Orhei, Gubernia Basarabia – d. 2 martie 1940, Regatul României) a fost un pictor evreu basarabean.

A învățat într-o școală tradițională evreiască (heder), după absolvirea căreia s-a mutat cu familia la Chișinău. În capitala Guberniei a făcut gimnaziul, iar apoi a mers împreună cu fratele său Moișe la Odesa să învețe de inginer. Intrând în contact cu mediul artistic, Șneer decide să-și dedice viața picturii și intră la școala de arte plastice.

În 1903 pleacă la München unde face cunoștință cu exponenții expresionismului în pictură Vasili Kandinski și Alexej von Jawlensky. A intrat la Academia bavareză de arte frumoase, iar la sfârșitul primului deceniu din secolul trecut își expunea lucrările în expoziții colective.

În 1910 pleacă în Palestina, unde a executat mozaicuri (unele din ele s-au păstrat până în ziua de astăzi la Tel-Aviv). Kogan își dobândise un oarecare renume când s-a întors la Chișinău, la părinți. Aici el fondează o școală de pictură, care apoi o transformă în Școala de Belle Arte pe care, din 1919, a condus-o Alexandru Plămădeală. Șneer Kogan a predat pictura la această instituție până la sfârșitul vieții. În timpul șederii sale la Chișinău, Kogan a expus aproape exclusiv în regat. Până în 1940, Societatea de Arte Frumoase din Basarabia, pe care a fondat-o, a organizat 11 saloane de artă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în