Stefan Walter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stefan Walter
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Soroca, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (28 de ani) Modificați la Wikidata
Varșovia, Polonia Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Powązki[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte nenaturală[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraPiechota II RP[*][[Piechota II RP |​]]  Modificați la Wikidata
Gradulmaior  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial
Războiul Polono-Sovietic  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiKrzyż Srebrny Orderu Virtuti Militari[*][[Krzyż Srebrny Orderu Virtuti Militari (Polish award)|​]]  Modificați la Wikidata

Stefan Walter (n. , Soroca, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Varșovia, Polonia) a fost un militar (maior) polonez, participant la Primul Război Mondial, Războiul Polono-Ucrainean și Războiul Polono-Sovietic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Soroca din același ținut, Basarabia, Imperiul Rus (actualmente în Republica Moldova). În timpul Primei Conflagrații Mondiale, a fost ofițer în armata țaristă. În 1918, s-a alăturat unităților poloneze din Kuban și a preluat comanda Regimentului 14 polonez de Puști din Divizia a 4-a a generalului Lucjan Żeligowski. În iunie 1919, s-a întors cu divizia prin România în Polonia, sprijinind trupele poloneze care luptau cu ucrainenii.

La 1 iulie 1919, în timpul războiului cu bolșevicii, a preluat comanda Regimentului 29 de Puști (Kaniowski), care opera în secțiunea nordică a frontului de est. La 5 februarie 1920, el s-a distins în timpul unei șarje la stația Borkowicze. A devenit cunoscut în lupta de la Jazno din 18 iunie 1920 și în timpul retragerii trupelor poloneze din Auty și Berezyna. Ca comandant s-a dovedit a fi un comandant exigent și o persoană curajoasă.

La 15 august 1920, a fost grav rănit în timp ce conducea prima companie a regimentului său pentru a ataca poziția Mokra în timpul bătăliei de la Varșovia. Potrivit rapoartelor, rănirea comandantului a declanșat o dorință de răzbunare în subordonații săi și a accelerat atacul. Ca urmare a rănilor sale, a murit la 4 octombrie 1920 la Spitalul Ujazdowski din Varșovia.

A fost înmormântat la cimitirul militar Majków din Kalisz. La 3 noiembrie 1924, un monument a fost dezvăluit la mormântul maiorului Stefan Walter, finanțat de ofițeri și soldați ai Regimentului 29 de Puști.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dekret Naczelnika Państwa z 19 lutego 1922 r. L. 11429/V.M. Adj. Gen. (Dziennik Personalny z 1922 r. Nr 10, s. 320)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Janusz Odziemkowski, Leksykon wojny polsko-rosyjskiej 1919-1920 wyd.: rytm Warszawa 2004
  • Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920, Wojskowe Biuro Historyczne, Warszawa 1934, s. 942.
  • Lucjan Bełdowski, Zarys historii wojennej 29-go Pułku Strzelców Kaniowskich, Warszawa 1928.
  • W przededniu odsłonięcia pomnika na grobie śp. Stefana Waltera, „Polska Zbrojna” Nr 300 z 1 listopada 1924 r. s. 6.