Spadice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reprezentare schematică a unui spadice tipic

În botanică, un spadice sau spadix este un tip de inflorescență racemoasă cu flori mici, sesile, dispuse pe un rahis îngroșat și cărnos.[1] Spadicele este în mod obișnuit protejat de o hipsofilă exagerat de mare, în formă de cornet, numită spată.[2] Spadicele este inflorescența caracteristică a familiei Arecaceae.[3]

Spadicele de la Arum maculatum (rodul-pământului) are florile unisexuate: cele bărbătești dispuse superior, iar cele femeiești inferior. Atât între acestea, cât și deasupra celor bărbătești se află flori sterile, rudimentare, globuloase, cu vârful filiform.[4] Spadicele se întâlnește și la Typha sp. (papură). Știuletele de la Zea mays (porumb) poate fi considerat spadice, dar axa este lignificată, iar florile sunt femeiești și protejate de bractee mari numite pănuși.[4]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Elena Săvulescu (). Botanică – Morfologia plantelor (PDF). București: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. p. 103. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Emilia Brîndușa Săndulescu (). Botanică I. București: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. p. 113. 
  3. ^ en Martin Ingrouille (). Diversity and Evolution of Land Plants. Londra: Chapman & Hall. p. 179. ISBN 0-412-44230-2. 
  4. ^ a b Nicoleta Ianovici. „Morfologia și anatomia organelor implicate în reproducere”. Morfologie și anatomie vegetală: manual de lucrări practice. Timișoara: Editura Mirton.