Palmier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
PalmierAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
1859-Martinique.web.jpg
Palmierul de cocos Cocos nucifera
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Ordin: Arecales
Familie: Arecaceae
Sinonime

Palmierul face parte din familia Arecaceae (Palmae), care cuprinde plante monocotiledonate dintre cele mai importante în flora zonelor tropicale, datorită răspândirii și multiplelor utilizări practice ce le au îndeosebi în viața locuitorilor din țările tropicale și subtropicale. Palmierii sunt arbori cu tulpina înaltă, columnară, neramificată, format din întrenoduri scurte și acoperite de tecile vechilor frunze căzute. Tulpina poartă în vârful ei un buchet de frunze foarte mari, flori mici și numeroase grupate în inflorescențe, iar fructul se numește bacă , drupă sau ceea ce numim nucă.

Palmierul de cocos numit științific Cocos nucifera, este o specie foarte răspândită ce acoperă coastele regiunilor tropicale ale Africii, Asiei, Australiei și Americii, cultivat mai cu seamă pentru fructele sale comestibile. Fructul acestui palmier, nuca de coco sets edestul de mare (cu lungimea de cca 30 cm și diametrul de 20 cm). Ea este acoperită cu un înveliș tare, sub care se află unstrat fibros în interiorul căruia se găsește un sâmbure. Acest sâmbure este compus dintr-o pulpă cărnoasă care conține practic uleiul de cocos, înainte de coacere acest miez este un lichid lăptos, folosit ca hrană și care se solodifică atunci când fructul este copt.

Uleiul de cocos este o substanță grasă care se obține din partea cărnoasă a fructului matur. Miezul se extrage din fructul despicat și se usucă, în această stare el se numește copra. Partea cărnoasă a fructului trebuie uscată, deoarece în caz contrar uleiul se râncezește foarte rapid. Uleiul se extrage din copra prin presare la cald și are gust foarte bun atunci când acesta este proaspăt preset , și invers, când copra este învechită, uleiul nu este comestibil, datorită gustului și mirosului său neplăcut.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]