Samară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arțar (Acer circinatum)
Samară din Combretum zeyheri

Samara este o achenă înaripată, un tip de fruct în care se dezvoltă din peretele ovarului o aripă aplatizată din țesut fibros și hârtios. Samara este un fruct uscat simplu și este indehiscent (nu se deschide de-a lungul unei cusături). Forma unei samare permite vântului să ducă sămânța mai departe de copac decât ar merge semințele obișnuite[1] și este, prin urmare, o formă de anemocorie.

În unele cazuri, sămânța se află în centrul aripii, ca la ulmi (genul Ulmus), Ptelea trifoliata și Combretum. În alte cazuri, sămânța se află pe o parte, cu aripa extinzându-se pe cealaltă parte, făcând ca samara să se autoroteze pe măsură ce cade, ca la arțari (genul Acer) și frasini (genul Fraxinus).[2]

Există, de asemenea, samare cu o singură aripă, cum ar fi mahonul (genul Swietenia), care au o formă care permite fluturarea.

Unele specii care produc în mod normal samare pereche, cum ar fi Acer pseudoplatanus, le pot produce și în grupuri de trei sau patru.[3]

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

În lunile de toamnă, samarele sunt o sursă populară de distracție pentru copii (și adulți) cărora le place să le arunce în aer și să le privească învârtindu-se înapoi spre pământ.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fergus, Charles (). Trees of Pennsylvania and the Northeast (în engleză). Stackpole Books. ISBN 9780811720922. 
  2. ^ Alexander, David E.; Vogel, Steven (). Nature's Flyers: Birds, Insects, and the Biomechanics of Flight (în engleză). JHU Press. ISBN 9780801880599. 
  3. ^ Niklas, Karl J. (). Plant Biomechanics: An Engineering Approach to Plant Form and Function (în engleză). University of Chicago Press. ISBN 9780226586304.