Prințesa Elisabeta a Regatului Unit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Elisabeta a Regatului Unit
Date personale
Născută22 mai 1770
Palatul Buckingham, Westminster
Decedată (69 de ani)
Frankfurt-am-Main, Hesse
ÎnmormântatăSchloss Bad Homburg[*][[Schloss Bad Homburg (château)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiGeorge al III-lea al Regatului Unit
Charlotte de Mecklenburg-Strelitz
Frați și suroriPrințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh
Prințesa Augusta Sofia a Regatului Unit
Charlotte a Marii Britanii
Prințesa Sofia a Regatului Unit
Prințesa Amelia a Regatului Unit
George al IV-lea al Regatului Unit
William al IV-lea al Regatului Unit
Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn
Ernest Augustus I de Hanovra
Prince Octavius of Great Britain[*][[Prince Octavius of Great Britain (British prince)|​]]
Frederick, Duce de York
Prince Alfred of Great Britain[*][[Prince Alfred of Great Britain (Member of the British Royal Family; 14th child and 9th son of King George III and Charlotte of Mecklenburg-Strelitz)|​]]
Adolphus, Duce de Cambridge
Augustus Frederick, Duce de Sussex Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederick VI
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Religieanglicanism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLondra[1]
Frankfurt pe Main[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Homburg
Casa de Hanovra
Semnătură

Prințesa Elisabeta (22 mai 177010 ianuarie 1840) a fost membră a familiei regale britanice, al șaptelea copil și a treia fiică a regelui George al III-lea al Regatului Unit și a reginei Charlotte.[2]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Prințesa Elisabeta s-a născut la Palatul Buckingham, Londra la 2 mai 1770.[3] Tatăl ei era regele George al III-lea, fiul cel mare al lui Frederic, Prinț de Wales și al Augustei de Saxa-Gotha. Mama ei era regina Charlotte (născută Prințesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz). A fost botezată la Palatul St. James, la 17 iunie 1770 de Frederick Cornwallis, arhiepiscop de Canterbury.[4] Nașii ei au fost: Prințul de Hesse-Cassel, Prințesa de Nassau-Weilburg și Prințesa Moștenitoare a Suediei.[5]

Prințesa Elisabeta, portret de Sir William Beechey (1797)

Prințesa a fost foarte protejată și și-a petrecut majoritatea timpului cu părinții și surorile ei. Regele George și regina Charlotte și-au dorit să-și țină la adăpost copiii, în special fetele. Cu toate acestea, în 1812, Prințesa Elisabeta a cumpărat ca reședința sa privată, Old Windsor în Berkshire.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

În timpul unui bal la curtea britanică, în 1814, Elisabeta l-a cunoscut pe prințul german Frederick de Hesse-Homburg. Când Elisabeta a văzut ofițerul austriac în eleganta uniformă de husar, a spus: "dacă e singur, mă mărit cu el". Împotriva tuturor rezistențelor, nunta a avut loc la 7 aprilie 1818 la Palatul Buckingham.

N-a fost chiar o căsătorie din dragoste deși a existat înțelegere și respect; de fapt, a fost un aranjament cu care amândoi au fost satisfăcuți. Elisabeta a putut să scape de mediul de acasă, prin mutarea în Germania cu soțul ei, și Frederick a câștigat multe avantaje prin alianța cu familia regală britanică.

La 20 ianuarie 1820, Frederick i-a succedat tatălui său ca landgraf de Hesse-Homburg. Mulțumită zestrei Elisabetei și venitului anual a putut redecora palatul din Homburg.

Elisabeta a murit la 10 ianuarie 1840 la vârsta de 69 de ani la Frankfurt am Main, Hesse, Germania, fără să aibă copii. A fost înmormântată la Homburg, Germania.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b RKDartists, accesat în  
  2. ^ Hall, Mrs. Matthew (1858); The Royal Princesses of England from the Reign of George I; Routledge, London. See p.333: "The Princess Elizabeth, destined in after years to become Landgravine of Hesse-Homburg, was the third daughter of George III and Queen Charlotte... born on the 22nd of May, 1770, beteween eight and nine o'clock A.M."
  3. ^ Beatty, Michael A. (). The English Royal Family of America, from Jamestown to the American Revolution. USA: McFarland & Co. p. 203. ISBN 0786415584. Accesat în . 
  4. ^ Hall (1858). See p.336: "On the 17th of June, the young Princess was christened in the great council-chamber by the Archbishop of Canterbury, when she was named Elizabeth."
  5. ^ „Yvonne's Royalty Home Page: Royal Christenings”. Arhivat din original la . Accesat în .