Portal:Europa/Articol/3

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Țările românofone

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Din motive politice autoritățile Republicii Moldova folosesc denumirea de „limbă moldovenească”.

Limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 26 de milioane de persoane. Dintre acestea, 20 de milioane se află în România (unde româna, respectiv dialectul supranumit dacoromân este limbă oficială și, conform datelor din 2002, limbă maternă pentru peste 90% din populație).

Sub denumirea de „limba moldovenească”, limba română se bucură de statutul de limbă de stat și în Republica Moldova, fiind limba maternă pentru 80% din populație (în schimb, „limba de comunicare interetnică” este cea rusă, ceea ce, în practică, obligă majoritatea băștinașă sa cunoască rusa, dar îi scutește pe minoritari să cunoască limba de stat).

Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).