Pădurea Cenad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Cenad
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Cenad
Harta locului unde se află Pădurea Cenad
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Arad
Județul Timiș
Cel mai apropiat orașPecica
Coordonate46°06′47″N 20°47′05″E () / 46.11306°N 20.78472°E[1]
Suprafață279,20 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Pădurea Cenad este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier, faunistic și floristic) situată în vestul României, pe teritoriul administrativ al județelor Arad și Timiș.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 279,20 hectare se află în partea nord-vestică a județului Timiș pe teritoriile administrative ale comunelor Cenad, Sânpetru Mare și Periam și în cea sud-vestică a județului Arad, pe teritoriul administrativ al orașului Pecica[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Lunca Mureșului, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o zonă (lunci inundabile, luciu de apă, pajiști și pădurii) în lunca stângă a râului Mureș. Aria protejată include și rezervațiile naturale Insula Mare Cenad și Insula Igriș, adăpostește o mare varietate arboricolă cu elemente predominante de stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus), salcie (Salix L.) sau plop (Populus); ierburi și exemplare faunistice specifice zonelor umede[4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]