Lema de acoperire a lui Vitali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lema de acoperire a lui Vitali reprezintă un rezultat aflat la interferența dintre teoria combinatorică și teoria calcului integral și care este utilizată în teoria măsurii și în cea a spațiilor euclidiene. Este atribuită matematicianului italian Giuseppe Vitali.

Definiția acoperirii Vitali[modificare | modificare sursă]

Fie un spațiu metric, tribul borelienelor lui și o măsură numărabil aditivă cu proprietatea că pentru orice bilă închisă Fie o mulțime și un sistem de mulțimi închise și mărginite ale lui Se spune că este o acoperire Vitali pentru sau că este acoperită în sensul lui Vitali de dacă fiecare mulțime din are măsură strict pozitivă și, în plus, există un și un astfel încât pentru orice și orice se poate găsi cu proprietățile:

  • unde este diametrul lui iar bila deschisă de centru și rază adică

Teorema de acoperire a lui Vitali[modificare | modificare sursă]

Dacă este un spațiu metric compact și o acoperire Vitali pentru o mulțime atunci există o parte finită sau un șir de elemente din mutual disjuncte, astfel încât mulțimea este neglijabilă.

Se consideră acum cazul Fie măsura Lebesgue în și o mulțime mărginită. Se spune că o familie de intervale nedegenerate și mărginite este o acoperire Vitali pentru dacă pentru orice și orice există un interval cu și Teorema de acoperire Vitali susține că dacă este o acoperire Vitali pentru atunci există o parte finită sau un șir de elemente din mutual disjuncte, astfel încât mulțimea este neglijabilă.