Jean-Pierre de Beaulieu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Jean-Pierre de Beaulieu (germană Johann von Beaulieu, n. 26 octombrie 1725, Lathuy, Brabant, Țările de Jos austriece; d. 22 decembrie 1819, Linz, Austria) a fost un general austriac.

Cunoscut și ca Johann Peter Freiherr Beaulieu de Marconnay, Beaulieu s-a alăturat armatei austriece în 1743, unde a primit gradul de locotenent-colonel la Marele Stat Major cât și titlul de Freiherr ca răsplată pentru faptul că a fost ajutant general al feldmareșalului von Daun în timpul Războiului de Șapte Ani la bătăliile de la Kolín, Wrocław, Lutynia, Hochkirch.

În timpul armistițiului îndelungat ce a urmat, Beaulieu a studiat artele frumoase la castelul său din actuala Belgie și a primit însărcinarea de a înfrumuseța castelurile imperiale de vacanță. În 1768 a fost angajat ca colonel la guvernul militar din Țările de Jos austriece la Mechelen.

Când a izbucnit revoluția din Brabant, a condus un corp de armată austriac cu care a înăbușit repede răscoala, drept pentru care a primit gradul de general-maior (1790).

Războiul revoluționar francez i-au sporit faima de strateg. Atacat pe 29 aprilie 1792 de către trupele generalului Biron la Jemappes (12.000 de soldați), l-a învins în următoarea zi la Quiévrain, l-a urmărit până la porțile orașului Valenciennes și a apărat sub comanda lui Albert de Saxe-Teschen granița Țărilor de Jos austriece împotriva atacurilor franceze. La Bătălia de la Jemappes din 5 noiembrie 1792 a comandat flancul stâng și a acoperit retragerea.

În 1795 Beaulieu a fost șeful suprem al serviciilor în Marele Cartier General al armatei Rhinului sub mareșalul Clerfayt.

În 4 martie 1796 a devenit Feldzeugmeister (general de artilerie), iar în 17 martie comandant suprem al armatei din Italia.

În lupta de la Montenotte și-a întins linia prea mult, încercând să acopere Genova, și a fost învins de Napoleon. La bătălia de la Lodi a trimis jumătate din trupele sale la Mantova și s-a retras cu restul trupelor traversând râul Mincio. După aceea, a predat bastonul de general lui von Wurmser și a trăit retras la moșia sa de lângă Linz, unde a murit.

Legături externe[modificare | modificare sursă]