Idov Cohen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Idov Cohen
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Mihăileni, România Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani) Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
jurnalist
traducător Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică
limba idiș
limba română Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
În funcție
 – [1]

Partid politicPartidul Progresist[*]
The Israeli Liberal Party[*][[The Israeli Liberal Party (Israeli political party)|​]]

Idov Cohen (în ebraică אידוב כהן; n. 4 noiembrie 1909, satul Mihăileni, județul Botoșani, România - d. 16 mai 1998) a fost un ziarist, literat, traducător și politician liberal israelian, evreu originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knessetul (Parlamentul) statului Israel. A publicat în limbile română, idiș și ebraică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Idov Cohen s-a născut la data de 4 noiembrie 1909, în târgul Mihăileni din județul Dorohoi (Regatul României), sub numele de Yeshaya Dov Cohen Wiesenfeld. Tatăl său, Aron Shmuel Cohen Wiesenfeld, avea o prăvălie de făină în Mihăileni, iar mama lui se numea Hanna.[2] El a mai avut doi frați.

Idov Cohen a învatat la ieșiva (Școala talmudică) din târgul natal, asimilând o cultură generală ca autodidact. La vârsta de 16 ani, după ce i s-a publicat în ziarul de limba idiș Unzer Weg un articol despre romanul Stele rătăcitoare al lui Șalom Alehem, a hotărât să părăsească localitatea natală și să plece la București pentru a urma acolo o carieră literară. Tatăl sau, temându-se ca fiul va părăsi modul tradițional evreiesc de viață, s-a sfătuit cu rabinul Iacob Nacht din Rădăuți. Acesta l-a liniștit și i-a scris fiului o scrisoare de recomandare către scriitorul și liderul sionist A.L. Zissu aflat la București, rugându-l pe acesta din urmă să-i procure tânărului un loc de lucru care să nu necesite încălcarea Șabatului. Idov Cohen a lucrat la București mai întâi la un magazin de confecții, iar apoi între anii 1927-1933 pe post de contabil.

În paralel, Cohen a lucrat ca ziarist și scriitor, publicând articole, poezii și povestiri în presa de limbă idiș, mai ales la ziarul Unzer Wort (Cuvântul nostru) al dr. Boris Reicher. A devenit membru al comitetului editorial al săptămânalului sionist Renașterea noastră (1933-1939). De asemenea, a lucrat ca redactor la săptămânalul sionist Știri din lumea evreească (1933-1934) și la revista sionistă ilustrată Ilustrațiunea evreească (1933-1937). A condus, de asemenea, revista literară lunară evreiască Adam (1938-1939), împreună cu Miron Grindea. În paralel, a deținut funcția de secretar general al Fondului Național Evreiesc din România (1933-1939).

A emigrat în Palestina în anul 1940. Acolo a lucrat ca redactor-șef la revista Lucrătorul sionist (Haoved hatzioní) în perioada 1940-1942. A fondat Asociația Imigranților Români (1940) și Organizația Imigranților Români (1948). A fost apoi redactor-șef adjunct al revistei Hazman („Timpul”) și redactor la revista Karnenu (1942-1947). A luptat pentru eliberarea deținuților sioniști din România.

Idov Cohen a fost membru fondator al Partidului Progresist și inițiator al fuziunii acestuia cu sioniștii generali pentru formarea Partidului Liberal. A rămas în Partidul Liberal și după părăsirea acestuia de către fracțiunea care a devenit apoi Partidul Liberal Independent. De asemenea, a fost membru în Consiliul Local al orașului Tel Aviv. Între anii 1949-1963 (cu o pauză de două luni în anul 1951), el a reprezentat Partidul Progresist ca deputat în Knessetul (Parlamentul) statului Israel. În această calitate a fost membru al Comisiei Economice, al Comisiei pentru Muncă, al Comisiei pentru Afaceri Interne etc.

A publicat articole în presa cotidiană din Israel, ocupându-se și cu efectuarea de traduceri din limbile engleză, franceză și germană (Stefan Zweig, Gerald Green etc.), dar a scris și cărți printre care Forgotten Sheaf (Ed. Bronfman, Tel Aviv, 1976) etc.

Idov Cohen a decedat la data de 16 mai 1998 la Tel Aviv.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Idov Cohen a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Progresist, apoi al Partidului Liberal (1949-1951 și 1951-1963)

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

  • Cetățean de onoare al orașului Tel Aviv

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Shikhhá ve leket: pirkei agada, folklor, hidud vezèher mehaváy olamot shehalfú („Uitare și reculegere: capitole de legendă, folclor, spirit și amintire dintr-o lume apusă”) (1976)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c חה"כ אידוב כהן (în ebraică), Knesset 
  2. ^ Zisu Lebel - Shtetl-ul meu drag, Mihăileni... (a)

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • A.B. Yoffe, Basadot zarim - Sofrim yehudim beRomania 1880-1940 („Pe ogoare străine: Scriitori evrei din România 1880-1940”), Centrul Goldstein_Goren pentru Istoria evreilor din România, Institutul de cercetare a Diasporei, Universitatea Tel Aviv, 1996

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]