Genndy Tartakovsky

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Genndy Tartakovsky

Genndy Tartakovsky la Festivalul Internațional de Animație Annecy în 2018
Date personale
Nume la naștereGhennadi Borisovich Tartakovsky
Născut (54 de ani)
Moscova, RSFS Rusă, Uniunea Sovietică
Căsătorit cuDawn David (c. 2000)
Număr de copii3 Modificați la Wikidata
Copii3
CetățenieStatele Unite ale Americii American
Rusia Rus
Religieiudaism Modificați la Wikidata
OcupațieAnimator, regizor, producător, scenarist, actor de dubaj, artist de storyboard
Limbi vorbitelimba rusă[1]
limba engleză[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materCalifornia Institute of the Arts
Cunoscut pentru
Semnătură

Genndy Tartakovsky[3][4] (n. Gennady Borisovich Tartakovsky, rusă Геннадий Борисович Тартаковский;[5] 17 ianuarie 1970) este un animator, scenarist, producător și regizor ruso-american. Este cunoscut ca fiind creatorul a diverse seriale de pe Cartoon Network și Adult Swim, incluzând Laboratorul lui Dexter, Samurai Jack, Războiul Stelelor: Războiul clonelor, Titanul simbionic, Primal și Unicorn: Războinicii eterni

Pentru Sony Pictures Animation, el a regizat primele trei filme și a semnat al patrulea film din seria Hotel Transilvania,[6][7] și regizează în prezent două filme de animație pentru adulți: Fixed și Black Knight.[8] De asemenea, a fost un membru de producție pivotal al serialului Fetițele Powerpuff și a lucrat la alte seriale ca Doi câini proști și Batman: Serialul de Animație. Tartakovsky este cunoscut pentru stilul său de animație unic, incluzând acțiune la pas rapid și dialog minim.[9]

Pe parcursul carierei sale, el a câștigat cinci Premii Emmy, trei Premii Annie, un premiu WAC Winner, un Premiu OIAF și un Premiu Winsor McKay, alături de alte nominații pentru lucrările sale.

Deși numele său în rusă, primit la naștere, este Геннадий (Ghenadie),[10] și-a schimbat numele în Genndy după ce s-a mutat în Statele Unite.[4]

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

Tartakovsky s-a născut pe 17 ianuarie 1970 la Moscova, din părinți evrei.[11] Tatăl său, Boris, a lucrat ca dentist[12] pentru autoritățile sovietice și pentru Echipa Națională de hochei a Uniunii Sovietice.[13] Mama sa, Miriam, era director adjunct la o școală. Mai are un frate mai mare cu doi ani, Alexander, care oferă servicii de consultanță IT în Chicago.[13] Înainte de a se stabili în Statele Unite, familia sa s-a mutat în Italia, unde a fost atras în lumea artei inspirat fiind de fiica unui vecin german.

Familia lui Tartakovsky s-a mutat în Statele Unite pe când el avea șapte ani[14] fiind îngrijorați de efectele antisemitismului asupra vieții copiilor lor.[13] Inițial, familia s-a mutat la Columbus, Ohio[15] stabilindu-se în cele din urmă la Chicago. A studiat la Columbia College Chicago și s-a mutat la Los Angeles pentru a studia animația la California Institute of the Arts[15] cu prietenul său Rob Renzetti)[13] unde l-a întâlnit pe Craig McCracken. La CalArts, Tartakovsky a regizat și animat două filme studențești, unul dintre ele devenind baza pentru Dexter's Laboratory.[15] După doi ani la CalArts, Tartakovsky și-a găsit un loc de muncă în Spania, lucrând la Batman: Serialul de Animație și The Critic.[12]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Craig McCracken a primit un post la Hanna-Barbera pentru serialul 2 câini proști[12] recomandând cooptarea lui Robert Renzetti și a lui Tartakovsky, care avea să creeze cel mai important desen animat al său, Laboratorul lui Dexter, desenând și nr. 25 al benzii desenate dedicate lui Dexter, intitulată „Stubble Trouble”.[16] A ajutat la producerea serialului animat Fetițele Powerpuff regizând mai multe episoade, fiind și regizorul de animație al Fetițele Powerpuff: Filmul. Cele trei proiecte au fost nominalziate la Premiul Emmy, Samurai Jack câștigând Premiul Primetime Emmy pentru cel mai bun program de animație mai scurt de o oră în 2004, adjudecându-și în același an și Premiul Primetime Emmy pentru cel mai bun program de animație de o oră sau mai mult pentru Războiul stelelor: Războiul clonelor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Adult Swim (), Samurai Jack: Season 5 Behind the Scenes | Samurai Jack | Adult Swim, accesat în  
  4. ^ a b TheGameScope (), Пресс-конференция Монстры на Каникулах (Hotel Transylvania Press), accesat în  
  5. ^ „Мои мультфильмы – для любого возраста”. Газета. . Arhivat din original la . 
  6. ^ Keegan, Rebecca (). „Genndy Tartakovsky gets 'Hotel Transylvania' open for business”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Keegan, Rebecca (). „Genndy Tartakovsky gets 'Hotel Transylvania 2'. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ N'Duka, Amanda (). 'Hotel Transylvania' Helmer Genndy Tartakovsky Sets New Projects At Sony Pictures Animation”. Deadline (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Genndy Tartakovsky's 'Primal' has gritty dinosaurs, no dialogue (în engleză), arhivat din original la , accesat în  
  10. ^ "Hotel Transilvania", o animație care a cucerit America”, Tvmania.ro, , arhivat din original la , accesat în  
  11. ^ „The Way of the Samurai”. The Jewish Journal. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ a b c Drew Jubera (). „WATCHING TV: Is 'Samurai' one for the ages?”. Arts. The Atlanta Journal-Constitution. p. 12L. 
  13. ^ a b c d Alec Wilkinson, "MOODY TOONS; The king of the Cartoon Network." The New Yorker. ANNALS OF POPULAR CULTURE; p. 76. 27 mai 2002.
  14. ^ SAMURAI JACK. DUNCAN HIGGITT. Western Mail. First Edition; NEWS; p. 28. 17 iunie 2005.
  15. ^ a b c Tim Feran, SAMURAI JACK PUTS ART BACK INTO ANIMATION. Columbus Dispatch (Ohio). FEATURES – TV PLUS; Cover Story; p. 3. 11 mai 2003.
  16. ^ Lander, Randy. „Snap Judgments: Dexter's Laboratory #25: "Stubble Trouble". TheFourthRail.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Genndy Tartakovsky