Cornel Coman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru un fotbalist, vedeți Cornel Coman (fotbalist).
Cornel Coman

Cornel Coman
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Vizantea-Livezi, România Modificați la Wikidata
Decedat (44 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București

Cornel Coman (n. 14 iunie 1936, Livezile - d. 16 ianuarie 1981, București) a fost un actor român cu o activitate foarte bogată în teatru, televiziune și filme. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” , după care a activat la Teatrul Bulandra.

În film, interpretează personaje pozitive.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexandru-Corneliu Coman s-a născut în anul 1936, în satul Găuri, comuna Vidra, judeul Putna, azi Livezile din județul Vrancea, fiind unul dintre cei șapte copii ai familiei Alexandru și Magdalena Coman.[1] A urmat Liceul „Unirea” din Focșani. În anul 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Își începe cariera actoricească pe scena „Teatrului de Stat” din Brașov, pe care o continuă la Teatrul Bulandra din București.

Debutează pe marele ecran în 1966 în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, cu Margareta Pâslaru, Ștefan Iordache, Marin Moraru), relevând un stil de joc elegant, calm și destins, care îi va influența ulterior cariera artistică. Chipul său particular și fotogenic, ca și siguranța gestului dramatic, schițat cu laconism, dar bogat în tonalități expresive, îi asigură marele succes de care s-a bucurat, fiind unul dintre cei mai solicitați actori români de film, cu roluri de primă mărime.

Printre colegii alături de care joacă, se numără Ștefan Iordache, Marin Moraru, Ernest Maftei, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Octavian Cotescu, Lazăr Vrabie, Irina Gărdescu, Emanoil Petruț, Ana Széles, Silviu Stănculescu, Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Ilarion Ciobanu, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici etc.

Despre Cornel Coman, actorul Ion Besoiu scria în Revista noastră, la 9 martie 1981, următoarele:

„A fost actorul și omul care a străfulgerat scena și ecranul românesc cu o lumină specială, aproape unică în melancolia ei. Ceva ce semăna cu amurgurile din Vrancea atât de dragă lui și atât de des evocată în conversațiile fugare sau lungi de-o noapte cu colegii și prietenii. A fost actorul care s-a prăbușit pe scenă ca un albatros pe nava pe care o iubea… A fost o pasăre cântătoare rară, care a zburat din pomul constelației noastre prea devreme, dureros de devreme.”

O boală necruțătoare l-a răpus la numai 44 de ani, într-un moment de mare succes în cariera artistică și în plină putere de creație.

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 1981: Premiul ACIN "Pentru întreaga activitate"

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]