Ecaterina de Bourbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Catherine de Bourbon)
Ecaterina de Bourbon
Date personale
Născută7 februarie 1559
Paris, Franța
Decedată (45 de ani)
Palatul ducal Nancy, Lorena
PărințiAntoine de Navara
Ioana a III-a de Navara
Frați și suroriHenric al IV-lea al Franței Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHenric de Lorena
Religiecalvinism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
scriitoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză
limba occitană
limba latină Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
ducesă[*][1]
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Regent Modificați la Wikidata

Ecaterina de Bourbon (7 februarie 155913 februarie 1604) a fost fiica reginei Ioana a III-a de Navara și a regelui Antoine de Navara.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fratele ei mai mare a fost Henric al IV-lea al Franței pentru care a acționat ca regentă în Bearn în perioada 1582-92. După ascensiunea fratelui ei la tronul Franței, ea a fost numită Ducesă de Albret și Contesă de Armagnac.

Ca parte a tratatului de la Saint-Germain-en-Laye între Henric al IV-lea și Carol al III-lea, Duce de Lorena, s-a prevăzut ca sora lui Henric, Ecaterina, să se căsătorească cu fiul cel mare al lui Carol, Henric de Lorena (1563 – 1624). Actul de căsătorie a fost semnat la 13 iulie 1598. Totuși, Ecaterina a fost refuzat să se convertească la romano catolicism în timp ce soțul ei era un devotat catolic și un fost membru al Sfintei Ligi.

Astfel, Papa a fost obligat să facă o dispensă, pentru a permite celor doi să se căsătorească. La 29 decembrie 1598, Papa Clement al VIII-lea s-a declarat împotriva căsătoriei. Nemulțumit, Henric al IV-lea l-a intimidat pe arhiepiscopul de Reims pentru a-i acorda o autorizație de căsătorie. Acest lucru a fost făcut la Saint-Germain-en-Laye, la 31 ianuarie 1599. În cele din urmă, Henric și-a asigurat acordul papal. Ecaterina a murit la scurtă vreme, fără să aibă copii. Soțul ei s-a recăsătorit cu Margerita Gonzaga, o nepoata a Mariei de Medici (a doua soție a regelui Henric al IV-lea).

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)