Biserica de lemn din Vale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Vale, comuna Aluniș, județul Cluj, foto: iunie 2014.
Prestolul bisericii de lemn anterioare de la 1750

Biserica de lemn din satul Vale, comuna Aluniș, județul Cluj a fost construită în anul 1904. Are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Satul este atestat documentar pentru prima dată în anul 1405 sub numele de Tóthfalu. Alte denumiri sub care apare de-a lungul timpului: Valya seu Totfalva (1760); Válya (1854), Bánffitóthfalu; Tótfalu, Totfalău. Localitatea a avut o structură multiconfesională, simultan sau succesiv alcătuită din romano-catolici, calvini, greco-catolici, ortodocși. Recensământul ecleziatic din 1733 menționează 36 familii de greco-catolici. În 1760, sub influența mișcării pro-ortodoxe condusă de călugărul Sofronie de la mănăstirea Plăișorul Ciorii (Cioara), 14 familii din cele 8 câte avea satul, au revenit, pentru scurtă vreme, la ortodoxie. S-au reconvertit la greco-catolicism în toamna anului 1774, cu prilejul vizitațiunii canonice a Ep. Grigore Maior. Au revenit la ortodoxie în 1948. Pentru un timp, satul a format o parohie de sine stătătore. În urma depopulării, a rămas o vreme fără preot (1929-1932), iar apoi s-a afiliat la una din parohiile învecinate: Igriția, Tiocu de Jos, Orman, Ghirolt, Aluniș, Corneni[1].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn este singura din localitate, în prezent ortodoxă, inițial greco-catolică, construită din lemn în perioada 1904-1906. A fost sfințită în 17 iunie 1906 de Episcopul Ioan Sabo. A fost renovată în 1931, repictată în 1951 de Iuhas Ernest, renovată iarăși în anii 1977-1978, resfințită în 4 iunie 1978 de Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Predecesoarea ei a fost tot o ctitorie de lemn, construită în 1750, care avea hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de la care se mai păstrează prestolul mesei Sfântului Altar[2]. Un document din 1658 arată că satul avea preot ortodox care plătea 2 florinți „pentru suplimentarea haraciului turcesc", ceea ce presupune și existența unei biserici.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora (). Atlasul localităților județului Cluj. Cluj-Napoca: Editura Suncart. ISBN 973-864300-7. 
  • Augustin Pădurean - Monografia Protopopiatului Ortodox Român Gherla

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Augustin Pădurean, Monografia Protopopiatului Ortodox Român Gherla
  2. ^ Augustin Pădurean, Monografia Protopopiatului Ortodox Român Gherla

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Vale