Biserica de lemn din Copăceni, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fosta biserică de lemn din Copăceni,
județul Cluj

Biserica de lemn din Copăceni, comuna Săndulești, județul Cluj a fost construită în anul 1738 [1]. Biserica a fost demolată.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica, de dimensiuni modeste era făcută din grinzi de brad, bine netezite, tălpile bisericii fiind din stejar. Turnul, mic și fără un aspect estetic deosebit nu a suferit modificări în 1884 când biserica a fost micșorată. Tot atunci s-au executat și ultimele lucrări de reparație [2].

Biserica avea o ușă pe partea de sud, lățimea bisericii fiind de 6 m, lungimea, cu tot cu altar de aproximativ 11,5 m iar înălțimea totală ajungea spre 13-13,5 m [2].

Biserica avea un singur clopot, la data vizitării bisericii de către Atanasie Popa (august 1930), acesta fiind crăpat. Pe clopot se putea citi anul 1777, probabil anul în care acesta a fost turnat [2].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Popa, Atanasie (iunie 1932). „Biserici vechi de lemn românești din Ardeal”. Anuarul Comisiunii Monumentelor Istorice. Secția pentru Transilvania. IV. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Popa, Atanasie (1932-38). "Biserici vechi de lemn românești din Ardeal". Anuarul Comisiunii Monumentelor Istorice. Secția pentru Transilvania. 1932-1938 (vol. IV)
  2. ^ a b c dito