Bătălia de la Zărnești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bătălia de la Zărnești
Parte a

Informații generale
Perioadă 11 august 1690
Loc Zărnești, Principatul Transilvaniei (în prezent România)
Rezultat Victorie decisivǎ a otomano-curuților
Combatanți
Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1400-1806).svg Sfântul Imperiu Roman
Flag of Transylvania before 1918.svg Principatul Transilvaniei
Ottoman flag alternative 2.svg Imperiul Otoman
Curuți
Hanatul Crimeii
Conducători
Donat Heissler Emeric Thököly
Pierderi
16.000 morți și dispǎruți

Bătălia de la Zărnești (11 august 1690) a fost o bătălie dintre Emeric Thököly, comandantul militar al curuților și pretendent la tronul Transilvaniei, împotriva trupelor imperiale conduse de generalul Donat Heissler.

Preludiu[modificare | modificare sursă]

Domnul muntean, Constantin Brâncoveanu (16881714), a continuat relațiile diplomatice inițiate de Cantacuzini, pe tot parcursul secolului al XVII-lea (cu Imperiul Habsburgic, Rusia, Polonia sau grupuri influente de la Constantinopol). Incertitudinile ce au marcat începuturile domniei s-au răsfrânt negativ asupra contactelor cu imperialii, care au decis să acționeze militar împotriva Țării Românești. Un corp de oaste habsburgic, sub comanda lui Donat Heissler a intrat în Țara Românească la începutul anului 1689, și a înaintat până la București, pe care l-a ocupat. Curtea munteană a încercat, în repetate rânduri, să-i convingă pe imperiali de oportunitatea de a se retrage și de a reveni la masa negocierilor. Refuzul acestora l-a determinat pe domn, aflat temporar la Ruși (Prahova), să solicite ajutor otoman și tătar, în vederea restabilirii sale în scaunul de la București. Apelului său au răspuns Cerchez Ahmed pașa și Gazi Ghirai, fiul hanului tătar. Posibilitatea unui încleștări de forțe habsburgo-tătaro-otomane l-a îngrijorat pe Donat Heissler, care și-a retras trupele spre Transilvania.

Moartea principelui Mihai Apafi I (15 aprilie 1690) și problema succesiunii la tron au complicat situația politică locală.

Intervenția[modificare | modificare sursă]

Constantin Brâncoveanu a decis intervenția în chestiunile intestine ale statului transilvan, încercând să impună candidatura lui Emeric Thököly, liderul curuților și adversar declarat al Vienei. Bătălia dintre detașamentele lui Heissler și armata eterogenă coordonată de Thököly, formată din trupe transilvane, otomane, tătare, corpul armat al lui Brâncoveanu, ca și cel trimis de omologul să moldovean, Constantin Cantemir (16851693), s-a desfășurat la Zărnești (Brașov), la 11 august 1690.

Consecințe[modificare | modificare sursă]

Imperialii au suferit o grea înfrângere, Donat Heissler fiind luat prizonier. Domnul muntean s-a retras spre București, evitând contraofensiva Casei de Habsburg, prin Ludwig Von Baden. După restabilirea raporturilor dintre casa de Habsburg și Transilvania, relațiile diplomatice dintre Constantin Brâncoveanu și Viena au cunoscut o evoluție favorabilă.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, București 2011