Bătălia de la Lechfeld

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bătălia de la Lechfeld
Parte a
Lechfeld1457.jpg
O reprezentare a bătăliei de la Lechfeld de Michael Echter
Informații generale
Perioadă 10 august 955
Loc în apropiere de Augsburg, Germania
Rezultat Victorie decisivă a germanilor
Combatanți
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Francia Răsăriteană
Boemia
Hungary Arms.svg Maghiari
Conducători
Otto cel Mare
Konrad cel Roșcat
Heinrich I de Bavaria
Bulcsú
Súr
Lél
Efective
10.000 Cavalerie grea
3.000 Lotul regelui
3.000 Bavarezi
2.000 Schwabi
1.300 Franconi
1.000 Boemieni
Necunoscut, datele variazǎ de la 10.000 la 100.000
Pierderi
3.000 4.000-5.000

Bătălia de la Lechfeld (în germană Schlacht auf dem Lechfeld, în ungară Augsburgi csata) a fost o bătălie care a avut loc pe 10 august 955, între armata împăratului Otto cel Mare, și o armată maghiară condusă de harka Bulcsú, Lehel și Súr. Bătălia s-a încheiat cu victoria germanilor, punând astfel capăt incursiunilor maghiare în centrul Europei. Lechfeld este o câmpie inundabilă, care se întinde de-a lungul râului Lech, la sud de Augsburg. Dupǎ aceastǎ înfrangere maghiarii au rǎrit considerabil incursiunile în vestul Europei începând cucerirea Transilvaniei.Preludiu[modificare | modificare sursă]

Dupa ce fiii sai, Liudolf, duce de Suabia, si Conrad, duce de Lorena, au inabusit o rebeliune, Otto I, rege al germanilor, s-a stabilit in Saxonia. La sosirea sa in Magdeburg, a primit rapoarte ale invaziei maghiare. Ungurii mai invadasera meleagurile pe parcursul desfasurarii rebeliunii. Invazia maghiaa a dus la izbucnirea revoltei in Franconia. Din cauza nelinistii in randul slavilor polabieni de pe Elba inferioara, Otto a trebuit sa-i retraga pe germani de la domiciliu. Batalia s-a desfasurat la sase saptamani de la primul raport despre invazie.

Regele a ordonat trupelor sale să se concentreze pe Dunăre, în apropiere de Neuburg și Ingolstadt. El a făcut acest lucru în scopul de a marșalui pe linia maghiară de comunicații și a-i prinde pe la spate în timp ce acestia duceau raiduri la nord-est de Augsburg. Prin urmare, a fost stabilit un punct central de concentrare pentru conti pentru a-si organiza armatele . Strategic, , aceasta a fost cea mai buna locatie pentru ca Otto să-și concentreze forțele sale înainte de a da lovitura finala asupra maghiarilor.

Au mai existat si alte ocazii, în 932 și 954, de exemplu, s-au desfasurat incursiunile maghiare, invadand ținuturile germanice la sud de Dunăre, și apoi s-au retras înapoi în țara lor de origine, prin intermediul teritoriului Lotharingia, la Regatul franc de Vest și, în final, prin Italia .

Nu există nici o sursă de încredere cu privire la dimensiunea armatelor, iar numerele sunt contestate . Punctul de vedere cel mai acceptat este ca Otto a chemat aproximativ 8.000 de oameni. Cele opt legiuni de cate 1000 cuprindeau trei diviziuni din Bavaria, doua din Suabia, unul din Franconia și unul din Boemia, sub prințul Boleslav I. A opta divizie , comandată de către Otto și puțin mai mare decât celelalte, includea germani , thuringieni, și garda personală a regelui. Contingentul regelui, probabil, includea cavaleri de origine franca.

În conformitate cu alte cronici, armata maghiară a fost de 25-50.000 de oameni, dar o cifră mai realistă este de 10-25.000 de oameni.

Gerhard scrie ca forțele maghiare au avansat la râul Iller, spre Augsburg . Orașul care a apărat de către Episcopul Ulrich. Cel mai probabil, lupta feroce a avut loc pe 8 august la poarta de est, pe care maghiarii au încercat să ia cu asalt în număr mare. Oamenii episcopului au apărat cu curaj și au ucis liderul de atac, forțând maghiarii să se retragă. A doua zi, ungurii au lansat rezistenta impotriva unui atac general. În timpul bătăliei, Berchtold de Risinesburg a sosit. La sfârșitul zilei, asediul a fost respins, iar ungurii s-au pregatit pentru lupta de a doua zi. Contele Dietpald a condus soldați în tabăra lui Otto în timpul nopții.

Batalia[modificare | modificare sursă]

Lechfield

Ordinea de marș al armatei germane a fost, după cum urmează: cele trei contingente bavareze, contingentul franc sub Duke Konrad, unitatea regala (centru), cele două contigente de Suabia și contingentul din Boemia. Bavarezii s-au plasat în fruntea coloanei.

Dupa cronicarul Widukind de Corvey, Otto "si-a asezat tabăra lui pe teritoriul orașului Augsburg sa alăturat acolo forțelor de Henry I, Duce de Bavaria, care era bolnav de moarte , și Ducelui Conrad cu un număr mare de cavaleri din regiunea Franconia. Sosirea neașteptată a lui Conrad a încurajat războinicii atât de mult incat doreau să atace imediat inamicul ".

Sosirea de Conrad, ducele exilat de Lotharingia (Lorena) și Otto, fiul lui a fost un eveniment încurajator pentru că el i-a respins recet pe maghiari . O legiune de svabi era condusa de Burchard III, duce de Suabia, care s-a căsătorit cu Hedwig, fiica lui Henry, fratele lui Otto. Deci, printre cei care luptă sub Otto era Boleslav de Boemia. Aproximativ 3.000 de germani au fost comandati de Otto însuși.

Ungurii au trecut râul și au atacat imediat bohemienii , apoi mai târziu legiunile svabi, dar s-au retras dupa o lupta scurta. Otto a primit cuvântul de atac si i-a ordonat lui Conrad să recupereze proviziile, ca apoi sa revina la principalele forțe. În ciuda salvelor de săgeți de la unguri, armata lui Otto a distrus linia maghiară.

Germanii au fost capabili de a lupta corp-la-corp cu ungurii . Bulcsú a simulat o retragere cu o parte din forța sa, în incercarea de a ademeni oamenii lui Otto în urmărire, dar fără nici un rezultat. Linia germana s-a menținut și i-a respins pe maghiarii din domeniu. Forțele germane mențineau disciplina și metodic ii urmareau pe maghiari pentru următoarele două zile . Inamicii căutau refugiu în satele din apropiere, caii lor fiind obosiit,. Au fost inconjurati și arsi de vii în interiorul zidurilor". Maghiarii capturati au fost executati ori trimis înapoi la prinț lor , Taksony, dar cu urechile și nasul taiate. La întoarcerea lor, ducii maghiare Lie, Bulcsú și Sur, care nu erau arpazi, au fost executați. Ducele Conrad, după ce a deschis vesta în căldura verii, o săgeată l-a lovit in gât. "Niciodată nu a fost atât de sângeroasă o victorie obtinuta " concluziona Widukind lui.