André Citroën

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

André-Gustave Citroën (* 5 februarie 1878, Paris; † 3 iulie 1935, Paris) a fost un constructor de automobile.

André-Gustave Citroën a fost cel de-al cincilea copil al lui Levie Citroën (evreu olandez din Amsterdam) și al lui Masza Amalia Kleinmann din Varșovia. Tatăl s-a sinucis când André avea șase ani. După ce a terminat școala primară cu note excelente a intrat la École Polytechnique. Apoi a intrat ca ofițer tehnic în armată.

Cand un nume devine Marca intra cu siguranta in istorie. Notorietatea este fructul recunoasterii sale, perenitatea fiind reflectarea capacitatii sale de adaptare. Citroën a intrat in istorie inca din anul 1919. De peste 80 de ani Marca insoteste marile miscari ale Societatii, in cele mai diverse curente ale sale, in evenimentele cele mai cotidiene, in visurile sale cele mai nebunesti.

Vizionar in ceea ce priveste metodele revolutionare, André Citroën este fara putinta de tagada una dintre cele mai importante figuri de la inceputul secolului douazeci.

Curajos, intuitiv, inaintea timpului sau, dotat cu un simt surprinzator pentru comunicare, aceste om iesit din comun, cu simt de actiune si de aventura a fost mereu la orginea progreselor sociale, economice, tehnologice si culturale ale epocii sale.

La sfarsitul anilor 20, marele patron a construit un remarcabil imperiu industrial si a inventat, pentru a-si vinde masinile, comertul modern de automobile, postvanzarea si multe alte servicii.

Fiu al unui negustor de diamante olandez, Lévie Citroën, si al unei poloneze, Macha Kleinan, André Gustave Citroën s-a nascut la data de 5 februarie 1878 la Paris.

Orfan de tata de la varsta de sase ani, André Gustave a fost crescut de mama sa care a reluat afacerea de negot cu diamante si perle fine.

Pe data de 1 octombrie 1885, intra in calsa a 9-a C la liceul Condorcet. La inscriere ii este adaugata o trema pe litera "e" din nume.

La varsta de zece ani il descopera pe Jules Verne al carui cititor asiduu va deveni din acel moment. Descopera in opera acestuia marile principii pe care si le va insusi pe tot parcursul vietii: spirit de descoperitor, simt de competitie, om de stiinta, cautarea permanenta a progresului.

Construirea turnului Eiffel pentru expozitie mondiala din anul 1889 este cel de-al doilea mare eveniment care va decide orientarea tanarului adolescent. Va fi inginer.

In anul 1898, intra la Politehnica. Are douazeci de ani. Termina in anul 1900. presimte deja ca acest inceput de secol douazeci va fi epoca tuturor provocarilor industriale. Si conteaza chiar pe unele dintre acestea...

La douazeci si doi de ani, cu ocazia unei calatorii in Polonia, André Citroën descopera din intamplare u procedeu de taierea a angrenajelor in forma de chevron. Imediar isi da seama ca acest procedeu, transpus in otel, are multe posibilitati si cumpara brevetul. Este inceputul celei mai mari aventuri industriale din timpurile moderne.

André Citroën este nerabdator din fire. In anul 1902, pune tot ceea ce are in joc pentru descoperirea sa din Polonia: chevroanele.

In 1906, automobilele Mors, celebre pentru faptul ca au doborat la inceputul secolului recordurile de viteza il numesc director general. André Citroën reorganizeaza atelierele si defineste noile modele. In 10 ani dubleaza productia anuala a uzinelor Mors.

In anul 1912, se muta la quai de Grenelle 31 de la societatea in comandita simpla de angrenaje Citroën-Hinstin care devine societate pe actiuni de angrenaje Citroën.

André Citroën devine si Presedinte al Camerei sindicale a automobilelor. In acelsi an cu ocazia unei caltorii in Statele Unite, viziteaza uzinele Henry Ford si observa cu atentie modul de organizare al atelierelor.

La data de 27 mai 1914, se casatoreste cu Georgina Bingen, fiica unui bancher.

Doua luni mai tarziu incepe razboiul. André este capitan in regimentul 2 de artilerie grea din armata a 4-a. Se duce lipsa de obuze. André Citroën propune ministerului de razboi sa fabrice fara intarziere pentru trei sau patru lunic cate 5 000 pana la 10 000 de obuze Shrapnel pe zi. Instaleaza o noua uzina ultra moderna pe 15 hectare in cartierul Javel. Metodele de productie sunt cele stabilite de catre Frederick Taylor. La data de 11 noiembrie 1918, uzina Citroën fabricase peste optzeci de milioane de obuze.

Capacitatile sale formidabile de a conduce oamenii si de organizare il fac sa fie chemat deseori de catre guvern. In anul 1917, reorganizeaza revitalizarea uzinelor de razboi organizand si serviciile postale militare. In anul 1918 va conduce la distribuirea in douazecisipatru de ore a tichetelor pentru ratiile de paine in regiunea pariziana.

Odata cu incheierea razboiului uzina din Javel este reconditionata. Aici se va fabrica un automobil model unic si pentru prima oara in Europa, in serie mare pentru a reduce pretul si pentru a-l face accesibil unui numar mai mare de oameni. Uzina este un model de organizare. Este dotata cu echipamente sociale de avangarda.

Totusi in afara uzinelor André Citroën nu detine nimic. Isi inchiriaza apartementul asa cum isi inchiria si vila de vacanta "les Abeilles" de la Deauville inca din anul 1923. nu banii il intereseaza direct acestia sunt doar modul de a-si obtine scopurile.

La inceputul anilor 30, realizase deja majoritatea visurilor marilor cuceritori industriali. Totusi criza economica nu il scuteste de neplaceri. In anul 1934, bancile nu mai imprumuta, datoriile sunt dificile, fratii Michelin preiau o participatie din uzinele Citroën si apoi la cererea bancilor preiau chiar conducerea si administrarea. O noua provocare, lansarea modelului Traction avant nu-l va salva insa de faliment.

Bolnav de cancer, André Citroën moare la data de 3 iulie 1935. Se odihneste in cimitirul Montparnasse.