Amiral

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Exemplu de amiral din SUA, William J. Fallon, comandant a Flotei din Pacific a SUA

Amiral este cel mai înalt grad militar din marină, echivalent cu gradul de general de armată în forțele terestre și aeriene.

Originea denumirii[modificare | modificare sursă]

Originea denumirii de amiral provine din limba arabă amīr al-bahr امير البحر – Comandantul mării; vezi emir această denumire a fost preluată în anul 983 la urcarea pe tron a împăratului Otto al III lea (983-1002 împărat Sfântul Imperiu Roman (986 - 1002)) când a fost numit primul amiral John B. Hattendorf[necesită citare], amiralii vor fi denumiți Ameralios comandantul flotei din Grecia secolul X secolul XI, iar în secolul XII comandantul flotei din Genova și Sicilia.
In secolul XIII această funcție militară va fi preluată și de Anglia și Franța urmați mai târziu și de alte state europene.
La început era numit amiral comandatul unei flote, ulterior s-au diferențiat mai multe grade de amiral, locțiitorul său fiind viceamiralul care conducea avangarda, urmat în ierahie de un conteamiral în marina engleză, semnul de recunoaștere al amiralilor fiind steagul de pe catarg.
Marele amiral la catargul mare, urmat de viceamiral la catargul foc (un catarg mai mic) și conte-amiral la catargul cruce.
Ca aceste ranguri de amirali să poată fi distinse în organizația militară NATO aceasta este realizată prin numărul de stele.

Grade de amirali[modificare | modificare sursă]

Amiralul Alfred von Tirpitz 1897-1916
Epoleți de amiral
Tresele de pe manșeta de amiral


Amirali din United States Navy
Fleet Admiral
FAdm
Amiral
Adm
Vice Admiral
VAdm
Rear Admiral (uh)
RADM
Rear Addmiral (lh)
RDML
OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6
US Navy O11 insignia.svg
US Navy O10 insignia.svg
US Navy O9 insignia.svg
US Navy O8 insignia.svg
US Navy O7 insignia.svg

Vezi și[modificare | modificare sursă]