Aleksander Stavre Drenova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Aleksander Stavre Drenova

Aleksander Stavre Drenova (n. 11 aprilie 1872, Drenova- d. 11 decembrie 1947Drenova), cu pseudoniumul Asdren sau Asdreni, a fost un poet albanez, cunoscut în special pentru că a scris imnul național albanez, Hymni i Flamurit (Imnul steagului).

Nascut în Drenova aproape de Korca în Albania, scria în dialectul local tosk (dialect din sud). A fost la scoala greacă din orașul său, dar la moartea tatălui când avea 13 ani, a fost obligat să plece la București ca să se întâlnească cu frații săi, unde a cunoscut mediile literare și naționaliste albaneze din oraș.

În 1904, Asdreni a publicat Rreze dielli („Raze de soare”), prima antologie de 99 poezii dedicate lui Scanderbeg, erou național albanez. A doua antologie ,care din nou avea 99 poezii, Ëndrra e lotë („Vise și plânsete”) a fost publicată în 1912; era dedicat unei călătoare britanice, Edith Durham. Al treilea volum de poezii de Asdreni Psallme murgu („Psalmi de călugăr”) au apărut în 1930. Sonetul era stilul său preferat.

După o scurtă întoarcere în Albania în 1914, Asdreni s-a întors în România, unde continuă să susțină mișcarea națională albaneză. În 1937 călătorește în Albania, dar se întoarce repete în Romania. Totuși, a murit în orașul lui natal în 1947.

Hymni i Flamurit a fost publicat prima dată pe 12 aprilie 1912 sub titlul Betimi mi flamur („Jurământul steagului”) în Liri e Shqipërisë (Libertatea din Albania), într-un ziar albanez în Sofia (Bulgaria). În același an, autorul a inclus în antologia poetică Ëndrra e lotë („Vise și plânsete”) publicat în București.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Rreze dielli (Rayos de sol, 1904)
  • Ëndrra (dh)e lotë (Sueños y lloros, 1912)
  • Psallme murgu (Salmos de un monje, 1930)
  • Kambana e Krujës (La campana de de Kruja, 1937)